Startpagina > Wandelen > GRP 577
Wandelinfo
Topografische gids
> Kun je dit pad ook wandelen zonder de gids? Natuurlijk, je kan een hele verzameling wandelkaarten bij elkaar zoeken. In de gids heb je echter alles in één boekje en bovendien steun je met de aanschaf de Waalse vereniging voor langeafstandswandelen. De Waalse GR-organisatie geeft sinds juli 2016 ook officiële GPS-tracks vrij via hun website.
> GRP 577 is perfect beschreven in een topografische gids. Je vindt er uiteraard een gedetailleerde routebeschrijving in maar ook de hele route ingetekend op detailkaarten van het NGI, afstandstabellen, hoogteprofielen en een pak praktische info zoals buslijnen, toeristische diensten, gastenkamers, cafés en winkels onderweg, enz... Kortom, eigenlijk onmisbaar.
> Deze gids is ééntalig Frans. Aangezien een groot deel van de info in schematische vorm wordt aangeleverd, is dat niet echt een probleem. Zie het als een mogelijkheid om je Frans bij te schaven onderweg. Over bezienswaardigheden onderweg kan je heel wat lezen, graag hadden we wat meer over de natuur vernomen. De meest recente (4de) editie dateert uit 2021 en is dus perfect bruikbaar. Uitgever: De Waalse vereniging Sentiers de Grande Randonnée (SGR).
> Opgelet: dit wandelverslag en bijhorende info is nog niet volledig aangepast aan het gewijzigde routetracé sinds 2021!
> Er kan altijd wel een teken missen onderweg door bvb boskap. Algemeen bekeken is de uitpijling echter zeer goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen. Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem. Prima werk van de SGR-vrijwilligers.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je het pad volgen in de richting zoals beschreven in de topogids, dan moet je de ronde die GRP 577 maakt in wijzerzin wandelen.Jacht
Hoogteprofiel
Padmarkering
> 3 spoorlijnen lopen door de Famenne. Stations in de buurt van het traject van GRP 577, vertrekkend in tegenwijzerzin vanuit Marche-en-Famenne:
Km 0: Station Marche op de lijn Luik - Jemelle.
Km 4: Station Aye (+ 1 km) op de lijn Namen - Marloie.
Km 65: Station Beauraing (+ 2,5 km) op de lijn Dinant - Bertrix.
Km 83: Station Houyet op de lijn Dinant - Bertrix.
Km 98: Station Leignon op de lijn Namen - Marloie.
Km 110: Station Chapois (+ 1 km) op de lijn Namen - Marloie.
Km 116: Station Haversin op de lijn Namen - Marloie.
Km 157: Station Melreux (+ 1 km) op de lijn Luik - Jemelle.
> Opvallend is dat Hotton, Rochefort en Han-sur-Lese niet aan een treinstation zijn gelegen. Hotton ligt op 2 km van het station van Melreux, Rochefort ligt op 4 km van het station van Jemelle en in de buurt van Han-sur-Lesse is geen treinstation. Wel is het zo dat deze plaatsen vlot met TEC-bussen worden gelinkt naar de treinstations.
> Langs de verbindingstrajecten van GRP 577 liggen geen extra stations.
Qua snelheid tussen trein en bus is TEC Expressbus 88. Deze rijdt enkele malen per dag tussen Namen en Bastogne (niet op zaterdag) en heeft een interessante stop langs de N4 te Sinsin, waar je als wandelaar de N4 kruist.
> Er zijn nogal wat combinatiemogelijkheden met TEC-bussen + trein om je tocht in gescheiden dagetappes te delen. De buslijnen hebben bijna steeds een plaats met een treinstation als startpunt en/of terminus. De treinstations van Melreux, Jemelle, Marloie en Beauraing worden ook goed bediend met TEC-bussen vanuit de Famenne. Tijdens het weekend en met name op zondag zijn de mogelijkheden meer beperkt, zeker in de kleinere dorpen waar het busvervoer sterk is gericht op de schooluren.
> In de topogids vind je een overzicht van allen buslijnen of gebruik de openbaar vervoerplanners van TEC of de NMBS.
> Het hoogteprofiel van GRP 577 kwam tot stand dankzij Elias van Hoeydonck, die de hele route per MTB aflegde (!) en GPS-logs nam. www.solosride.be . Profiel van het hoofdtraject van GRP 577, in wijzerzin vertrekkend vanuit Marche-en-Famenne.
Markering GRP 577 in Wallonië (ROS-systeem)
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.
Oud Nieuw  
Nieuwe 'wandelbomen'. Metalen wegwijzerpalen met geverfde en gepijlde borden worden nu vervangen door gegraveerde bordjes, aangebracht op houten palen.
Wegwijzerborden waren vroeger haast schilderwerkjes, gebaseerd op het Franse systeem. Ook hier worden ze nu vervangen door gegraveerde bordjes.
Al te enthousiast schilderwerk zoals in het verleden is nu uit den boze. Verzorgde, discrete tekens, zonder al te veel fantasie zijn nu de norm
GR-tekens werden vroeger vaak veel te groot gemaakt. Op deze boom zie je een oud en nieuw teken. Tegenwoordig zijn ze veel kleiner.
GR 57 Ourthe & Sentier du Nord
GR-pad in lijn van 284 km door de Ourthevallei van monding tot bron en verder door het GH Luxemburg. GRP 577 raakt even dit populaire pad te Hotton. Verslag.
GRP 575 - Condroz
Pad door de hele Condroz. 293 km lang, loopt tussen Ronvaux en Leignon samen met GRP 577 over iets meer dan 7 km. Verslag.
GR 126 Brussel - Semoisvallei
Waalse GR van 224 kilometer, die zuidelijk naar de Semois loopt bij Membre-sur-Semois. Loopt tussen Beauraing en Houyet samen met GRP 577 over iets meer dan 20 km.
GR 129 Dwars door België
Pad van Brugge naar Aarlen over 573 km. Kruist GRP 577 te Houyet en loopt er mee te samen in de omgeving van Wellin over een goeie 6 km. GR 129 recupereerde in 2012 ook een vervallen traject van GRP 577 dat tussen Houyet en Wellin liep. Verslag.
GR 151 Tour du Luxmebourg Belge
Circulaire GR van 232 km. Loopt door een groot deel van de provincie Luxemburg en kruist GRP 577 in het centrum van Marche-en-Famenne.
GR 17 Lesse & Lomme
Thematische Grande Randonnée van 161 km langs de riviervalleien van Lesse en Lomme. Kruist GRP 577 te Houyet en loopt er mee te samen tussen Rochefort en Han-sur-Lesse. GR17
Transfamenne
Wandelroute van Maison de la Randonnée GTA-Belgique®, 57 km en uit te breiden met de Transardense Route tot een circulaire tocht. Raakt GRP 577 te Hotton.

Sentier Notre-Dame-de-Foy (Niet onderhouden)
Pad van de provincie Namen dat circulair via oa Rochefort en Foy-Notre-Dame loopt. 59 km lang en gemarkeerd met zeshoekige bordjes waarop een monnik met knapzak. Beschrijving is er niet meer en de padmarkering is al vele jaren verwaarloosd. Kruising in de omgeving van Chevetogne.

Sentier Notre-Dame-de-Beauraing (Niet onderhouden)
Pad van de provincie Namen dat in lijn van Namen naar Beauraing loopt over 75 km. Gemarkeerd met zeshoekige bordjes waarop een silhouet van ND de Beauraing. Beschrijving is er niet meer en de padmarkering is al vele jaren verwaarloosd. Kruising in de omgeving van Mesnil-Eglise en Beauraing.

Par Monts et par Lesse (Niet onderhouden)
Commercieel circuit door de prov Luxemburg van 90 km, organisatie VVV van Han als onderdeel van een all-in package met overnachtingen. Kruising met GRP 577 in de omgeving van Han-sur-Lesse. Dit circuit werd opgeheven in 2009.

Sentier des pèlerins Givet - Saint-Hubert (Niet onderhouden)
Eeuwenoud bedevaarderspad vanuit Givet naar het pelgrimsoord Saint-Hubert. Nu in onbruik, niet systematisch gemarkeerd noch beschreven. GRP 577 kruist of loopt soms te samen met deze pelgrimsweg op het oostelijk deel, zoals te Chanly, Wellin, bij Beauraing en Martouzin.

Sentier GR des Abbayes Trappistes de Wallonie (SAT)
Thematische langeafstandsroute van 290 km die enkele trappistenabdijen met elkaar verbindt (Chimay, Rochefort, Orval). Loopt haast volledig in het spoor van bestaande GR-paden, waaronder een groot deel van GRP 577, tussen Houyet en Chanly. Het apart teken voor dit pad wordt dan ook onderweg slechts sporadisch aangebracht (sinds 2017).
Sentiers d'art
Wandelroute in lusvorm van 144 km door de Naamse Condroz. Volledig opengesteld in 2019. Leuke thematische route, je wandelt onderweg langs landschapskunst. Regio Havelange - Ciney - Hamois - Ohey - Gesves - Somme-Leuze. Kruist of loopt samen met GRP 577 op het meest zuidelijke deel. Verslag.
Openbaar vervoer
Overnachten
Bevoorrading
Kruisende langeafstandspaden
> OK, tijd om er in te vliegen. Zelf hebben we de tocht ingedeeld in vrij lange etappes:
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Luikse afdeling van SGR met de witrode tekens. Markering is in 2 richtingen.
> Meestal wordt verf gebruikt, op metalen palen worden soms ook stickers gebruikt. In omgeving met bewoning heb je vaak nog extra identificatie door de vermelding van het GR-nummer. Die is er meestal ook bij aftakkingen met andere GR-routes of verbindingstrajecten. Er is dan naast een GR-nummer uitzonderlijk een pijltjesschets of extra markering aangebracht om de situatie te verduidelijken (vb foto rechtsonder). Soms heb je ook bordjes die afstanden en bestemmingen vermelden.
> Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan als de jagers je geen toestemming geven. Als je in de jachtperiode op pad gaat controleer dan vooraf de gemeentelijke websites voor 'les dates de battues' (= data van drijfjachten) of mail vooraf naar hun toeristische diensten. Ook de kantonverantwoordelijke van de de Dienst Nature et Forêts (DNF) moet over die data beschikken.
> Bij afsluiting van een jachtgebied moeten op elke toegangsweg tot dat gebied volledig en correct ingevulde roodkleurige verbodsborden staan, anders zijn de jagers in overtreding en is de jacht illegaal. Gele borden dienen enkel als advies en houden op zich geen verbod tot passage in. Er moeten op het moment van de jacht rode borden staan. Heb je problemen met jagers vraag dan naar hun 'président' of noteer dan de naam en telnr van de verantwoordelijke. Deze moeten verplicht op de rode verbodsborden staan.
> Niet altijd wordt er een ganse dag gejaagd. Als je bij een verboden gebied komt en je ziet jagers, informeer dan eventueel naar het moment waarop de doorgang terug wordt vrij gegeven. Soms zie je verbodsborden maar blijft de openbare weg op de rand van het jachtgebied toch toegankelijk voor passanten. In bepaalde gevallen zijn ze bewust verwarrend geplaatst om wandelaars af te schrikken. Passeer je aan de rand van een jachtgebied over een toegankelijke weg zorg dat je dan opvalt en blijf niet hangen.
Jachtaankondiging te Houyet
Gîte d'etape van Rochefort, langs GRP 577
Vrij kamperen in de buurt van Wellin
> Als je over GRP 577 wandelt tussen 1 oktober en 31 december is de kans reëel dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd die delen van het bos maar ook open veld kunnen afsluiten voor recreanten. Bij drijfjacht gaan ze dan 'wild tekeer' door met veel lawaai everzwijnen en reeën naar de bosrand op te jagen.
> Er liggen een aantal campings langs of in de buurt van het traject van GRP 577 maar het is niet mogelijk om de hele tocht af te leggen door 's avonds telkens een camping binnen te lopen. Campings langs de route in wijzerzin vanuit Marche-en-Famenne:
Km 0 Marche-en-Famenne, camping Paola (op 2 km, boven de Fond des Vaux)
Km 15 Rochefort, camping communal Les Roches
Km 24 Han-sur-Lesse, camping Le Pirot (kleine camping in het centrum aan de Lesse)
Km 24 Han-sur-Lesse, camping de la Lesse (camping in het centrum aan de Lesse)
Km 83 Houyet, camping de la Lesse (bij de Lessebrug)
Km 123 Sinsin, camping Le Luxembourg. Definitief gesloten.
Km 147 Durbuy, camping La Chênaie (langs GRP 577, hoog gelegen en 1 km voor je Rome bereikt). Heeft ook trekkershutten.
Km 158 Hotton, camping Eau-Zone. Nieuwe trekkerscamping (ex-camping Fonzays). Ga waar je in Hotton de Ourthe bereikt 70 meter rechts richting Melreux en dan links.
Km 158 Hotton, camping Chez Philou. Ga waar je in Hotton de Ourthe bereikt 250 meter rechts richting Melreux .
> Er zijn geen campings langs de verbindingstrajecten van GRP 577, behalve de hoger vermelde camping van Sinsin.
> Vrij kamperen of bivakeren is niet toegestaan in Wallonië, zoek dus een discrete plek op of vraag toestemming aan de eigenaar van de grond.
> Geen probleem als je onderweg winkels nodig hebt. Ze zijn met het sluiten van zeer veel dorpswinkels veel schaarser dan vroeger maar je hebt nog mogelijkheden in Marche-en-Famenne, Rochefort, Han-sur-Lesse, Wellin (bakker, slager), Beauraing (op 1,5 km), Houyet (bakker, andere winkels op 700 meter), Leignon (bakker, slager, superette), Haversin (Louis Delhaize, bakker, slager), Durbuy (op 1,5 km), Hotton.
> Langs het traject van GRP 577 zie je zeker nog padmarkeringtekens van andere lange afstandspaden. Hier volgt het lijstje:
> Slaap je liever onderdak maar liefst zo goedkoop mogelijk, raadpleeg dan Gilbert's List. Het leuke aan deze lijst is dat alle adressen in principe ook gasten aanvaarden die slechts 1 nacht blijven en dat er telkens het GR-pad bij is vermeld. Het soort onderkomen varieert van jeugdherbergen en natuurvriendenhuizen tot kleine hotels en gîtes. Prijzen rond 17 € pp en 22 € met ontbijt. Soms is de prijs pas interessant als je deelt met meerderen. Gilbert heeft adresjes in volgende plaatsen langs GRP 577: Marche-en-Famenne,Verdenne, Rochefort, Han-sur-Lesse, Belvaux (op 1,5 km), Pondrôme (2,5 km), Somme-Leuze (2 km), Hogne - Somme-Leuze (3 km), Septon - Durbuy (3 km), Oppagne (2 km), Melreux (2 km), Houyet en Hotton.
> Han-sur-Lesse en Rochefort hebben een gîte d'etape.
> Voor meer upscale accommodatie contacteer je best de toeristische diensten van de streek.

 

 

 

 

 

 

GRP 577 Famenne (170 km)