Startpagina > Wandelen > Eifelsteig
Etappes
> Officieel is de Eifelsteig ingedeeld in 15 etappes van 14 tot 26 km. Die dagafstanden zijn berekend op de studies van het Wanderinstitut, waarin werd onderzocht wat een gemiddelde wandelaar als een sportieve maar ook ongeforceerde uitdaging vindt voor een wandeldag op de Eifelsteig. Daarbij wordt ook bekeken dat op het einde van een etappe de wandelaar accommodatie en maaltijden moet hebben. Ook de meeste wandelgidsen over de Eifelsteig volgen die opdeling in 15 etappes.
> Niks weerhoudt je ervan om een eigen indeling te maken natuurlijk. Er zijn bvb veel meer overnachtingsmogelijheden onderweg dan enkel op de etappe-stopplaatsen. Aangezien ik zelf de tent mee had en wil bivakkeren, kon ik de tocht veel vrijer indelen en stoppen waar ik wou. Wel heb ik er sterk rekening mee gehouden om de enkele campings die langs de Eifelsteig liggen, maximaal te benutten. Zo heb ik geprobeerd om op een dag met campingovernachting op tijd aan te komen, zodat er tijd was om kledij te wassen. Op een dag met bivak bleef ik meestal wandelen tot het begon te schemeren. De stopplaatsen tijdens mijn tocht hadden meestal geen extra faciliteiten, vaak heb ik de tent immers opgetrokken ergens op een discrete plaats 'in de bush'.
> Zelf heb ik de tocht dus iets sneller gelopen dan de officiële 15 etappes. Ik heb de Eifelsteig in 12 etappes afgelegd, met een gemiddelde afstand van 25 à 30 km.
> Een grote beperking van mijn eigen tocht lag ook in het feit dat eind oktober je wel fantastische landschapskleuren hebt maar dat anderzijds de uren daglicht sterk ingekort zijn. Het was dus nodig om onderweg toch wat de stap er in te houden om niet telkens te worden verrast met donkerte. Ik heb echter ook niet het gevoel dat ik door ben gerusht. Het was een sportieve uitdaging met de rugzak maar evenzeer genieten van de natuur en alles dat langs het pad ligt.
> Een rustdag onderweg heb ik niet genomen, daarvoor lijken me de stadjes Blankenheim, Gerolstein, Daun en Manderscheid het meeste geschikt. Er is meestal wel iets meer te beleven dan wat horeca, zoals musea. Indien je de Eifelsteig in meerdere delen wil stappen dan zijn Nettersheim en Gerolstein geschikte plaatsen om de route te breken, je hebt daar immers treinstations, waardoor je weer vlot in Keulen of Trier geraakt.
> Het wandelverslag op de volgende pagina's is uitgewerkt volgens mijn eigen indeling, in 12 etappes dus. Off we go...
Officiële etappes
Eigen etappes
1 Kornelimünster - Roetgen 14 km
2 Roetgen - Monschau 17
3 Monschau - Einruhr 24,5
4 Einruhr - Gemünd 21
5 Gemünd - Steinfeld 17,5
6 Steinfeld - Blankenheim 22,5
7 Blankenheim - Mirbach 17,5
8 Mirbach - Hillesheim 25,5
9 Hillesheim - Gerolstein 20,5
10 Gerolstein - Daun 25
11 Daun - Manderscheid 23
12 Manderscheid - Himmerod 18
13 Himmerod - Bruch 20
14 Bruch - Kordel 29
15 Kordel - Trier 18
1 Kornelimünster - Roetgen 14 km Camping
2 Roetgen - Perlenau Camping 21 Camping
3 Perlenau camp - Nat. Park 29 Bivak
4 Nat. Park - Steinfeld 30 Bivak
5 Steinfeld - Brotpfadhut 28 Bivak
6 Brotpfadhut - Niederehe 28 Bivak
7 Niederehe - Gerolstein 30 Camping
8 Gerolstein - Daun 25 Hotel
9 Daun - Manderscheid 23 Camping
10 Manderscheid - Burg 25 Bivak
11 Burg - Rodt 34 Bivak
12 Rodt - Trier 26 -


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eifelsteig (313 km)