Startpagina > Wandelen > Eifelsteig
Wandelinfo
> Zelf gebruikte ik de gids van Christiane en Jochen Rüffer, dat is de gids hierboven met de gele titel. Niet slecht maar ik zou volgende keer toch een andere nemen. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar het gele gidsje uit de Outdoor-reeks. Waarom? Het is kompakt (broekzakformaat) en toch vol met praktische info. Het toeval wil dat ik de auteur, Ingrid Retterath, ook heb ontmoet tijdens mijn eigen trekking over de Eifelsteig. Hoewel de Eifelsteig nog maar enkele maanden volledig was open gesteld was ze toen al bezig om een hernieuwde editie samen te stellen. Er gebeurt dus grondig terreinwerk om de gids zo update mogelijk te hebben. Een tweede goede keuze lijkt me de gids van Ulrike Poller en Wolfgang Todt (de gids met op de cover de wandelaars tegen een rotswand). Hij is ook in pocketformaat maar je hebt er toch ook veel praktische info in. Nog een gids in pocketformaat is die in de bekende serie van Rother gidsen.
> Helemaal geen gebrek aan keuze voor een wandelgids. Er zijn er minstens 7 die de hele route in etappes beschrijven. Een officiële gids is er eigenlijk niet. Publicatie is vrij. Ze hebben allen gemeenschappelijk dat ze in het Duits zijn. Voor zover ik weet bestaat er nog geen Nederlandstalige wandelgids.
Meer literatuur
Gids, kaart, GPS-data & hoogteprofielen
> 'Wandelland Eifel-Ardennen' is een gratis toeristische brochure van 70 pagina's op A4-formaat. Ze wordt jaarlijks heruitgegeven, ook in het Nederlands. Eigenlijk is het wat een vakantiecatalogus waarin je ook een lijst vindt van hotels die overnachting aanbieden langs de Eifelsteig. Sinds de editie van 2011 draait alles rond de backbone van de Eifelsteig, het paradepaardje van wandelen in de Eifel. Daarnaast komen ook de andere afgeleide padenconcepten aan bod: De zogenaamde partnerpaden en droompaden. Het is een wervingsbrochure maar tesamen met de begeleidende gratis kaart (niet topografisch) heb je in één oogopslag een idee van de belangrijkste actuele wandelmogelijkheden. De brochure wordt wijd verspreid in alle toeristische diensten, ook in de Oostkantons.
>Een leuk sfeerbeeld van een rugzaktocht op de Eifelsteig (tussen Gerolstein en Trier) kan je ook vinden op de trekkingwebsite van Debbie Sanders, http://debbiestochten.wordpress.com/2012/03/30/tussen-herfst-en-winter-langs-de-eifelsteig/
> Aangezien de gidsen in het Duits zijn vind je ze hier niet zomaar. In de toeristische diensten en zogenaamde 'Tors' van het Nationaal Park Eifel vind je de meeste. Om er op voorhand aan te geraken kan je eventueel de Duitse online boekenwinkel Buecher.de gebruiken. Ze stockeren zowat al die Eifelsteiggidsen.
> Wat topografische wandelkaarten betreft is de keuze eenvoudig. De kaart van het Eifelverein ism met de geografische staatdiensten vermeldt niet enkel de hele Eifelsteig maar ook de 'Hauptwanderwege' van het Eifelverein. De schaal is 1:50.000 en met symbolen zijn ook de wandelfaciliteiten aangegeven op de kaart. Ook de identificatienummers bij een noodgeval op afgelegen plaatsen zijn aangegeven. De kaart is overal te vinden langs plaatsen op de Eifelsteig of in boekenwinkels van de Eifel.
> Voor een route die zo goed is uitgewerkt op het terrein qua markering en voorzien is van beschrijvende gidsen en kaartmateriaal vind ik het niet nodig om nog eens met een GPS te gaan prutsen. Liefhebbers van GPS kunnen data vinden op ondermeer de officiële site van de Eifelsteig.
> Ook aan hoogteprofielen geen gebrek. Een aantal gidsen hebben ze per etappe en je vindt ze ook gewoon online op de officiële site van de Eifelsteig.
> Er staan verpreid over het traject ook enkele honderden wegwijzers, geplaatst in 2007 en 2008. Ze geven telkens de wandelafstanden aan naar plaatsen binnen pakweg 40 km. Naast de plaatsnamen zijn ook logo's aangebracht die duidelijk maken welke faciliteiten je in die dorpen of plaatsen zal aantreffen. Wegwijzerplaten met een blauw driehoekje geven informatie over plaatsen die op de Eifelsteig liggen. Die met een geel driehoekje leiden je naar dorpen of plaatsen die niet rechtstreeks op het traject van de Eifelsteig liggen, of het zijn wegwijzers van zogenaamde 'partnerwandelwegen'.
Jacht.
> Het jachtsysteem in de Eifel is niet te vergelijken met dat in bvb Wallonië of Frankrijk, waar de jachtperiode een zeer storend element kan zijn voor wandelaars. De verwerpelijke plezierdrijfjachten zijn hier geen gangbare jachtmethode. Het kan zijn dat er uitzonderlijk een drijfjacht is maar dat heeft dan een uitgesproken reden ivm met wildbeheer. Wel zie je overal houten uitzichttorens voor jagers. Ze zijn bijna steeds aanwezig in de omgeving van brede grasstroken of weiden die gelegen zijn langs of binnen een bosgebied. Er wordt dus vooral aan loerjacht gedaan. Als je niet vroeg of laat op pad bent stelt dat geen enkel probleem. Zo'n toren wordt meestal bemand enkele uren rond zonsopgang en zonsondergang. Jacht in de herfst mag dus geen reden zijn om dit mooie seizoen niet uit te kiezen voor de Eifelsteig. Plan je veel vrij te kamperen onderweg dan blijf je toch beter weg van deze torens of uit het gebied dat wordt overkeken vanuit deze torens, hoewel ze niet zo vaak bemand zijn.
> De Eifelführer is de duitstalige gids voor lange afstandwandelen door de Eifel. Hij wordt al meer dan 100 jaar uitgegeven door het Eifelverein, een beetje de bijbel voor lange afstandswandelen in de Eifel dus. Dit boek van zowat 400 bladzijden beschrijft alle lange wandelpaden die het Eifelverein heeft gecreëerd vanaf eind 19de eeuw. De Eifelführer wordt niet jaarlijks heruitgegeven. De laatste editie is alweer van rond 2005. Dat betekent dat de Eifelsteig er niet in is opgenomen evenmin als de vele andere lange paden die er de voorbije jaren zijn bijgekomen. Het boek is interessant als je behalve de Eifelsteig nog intensief wil wandelen in de Eifel en geïnteresseerd bent in de vele 'Hauptwanderwege' van het Eifelverein. Misschien vind je dit boek wel ergens in een boekenwinkel in de Eifel maar het wordt eigenlijk niet algemeen verdeeld. Te bestellen via het Eifelverein.
> Op de wegwijzerpalen is vaak ook een blauwe sticker aangebracht waarop je details kan aflezen over de plek waarop je op dat moment staat: Plaatsnaam, hoogteligging, localisatienummer, coördinaten en telefoonnummer.
Boomkap.
> Een fijn gegeven op je tocht is dat wanneer er boomkap is dat zal worden aangekondigd met borden. Ofwel kan je er voorzichtig door ofwel word je tijdelijk omgeleid. In dat laatste geval zag in de omgeving van Monschau dat een tijdelijk alternatief wandelpad was uitgestippeld op een infobord. Hevige storm kan gevallen bomen veroorzaken waardoor een padgedeelte tijdelijk kan worden gesloten. Ook in dit geval wordt een alternatief traject uitgewerkt.

Trajectprobleem ten noorden van Kordel.

> Op mijn topografische kaart van de Eifelsteig had ik gemerkt dat er een hiaat in het traject was tussen de Deimlicher Mühle en het grote dorp Kordel. Toen ik bij het begin van mijn laatste wandeldag op de Eifelsteig op de bewuste plek arriveerde, werd duidelijk dat het traject van de Eifelsteig hier nog niet vast lag. Er was een omleiding voorzien en je moest in principe het vlakke fietspad door de Kyllvallei volgen over verscheidene kilometers. Dat heb ik niet
Aangekondigde omleiding door boomkap
> Een basisvoorwaarde voor een Premiumwandelweg is dat de bewegwijzering gewoon perfect moet zijn en geen aanleiding mag geven tot twijfel over het routeverloop, laat staan verloren lopen. De markeringen en kleine bordjes zijn aangebracht door het Eifelverein en sinds 2008 wordt de Eifelsteig ook volledig door hen onderhouden. De Eifelsteig is volledig bewegwijzerd in 2 wandelrichtingen. Er zijn 3 markeringswijzen:
1/ Metalen bordjes met daarop het logo van de Eifelsteig, een gestyleerde blauwe Maar, in geel een pad en groen voor het natuuraccent. Daaronder vermeld staat 'Eifelsteig'.
2/ Dezelfde afbeelding en sticker maar dan los gekleefd, voornamelijk op metalen palen, zoals verlichtingspalen.
3/ Geverfde tekens in 2 kleuren: Fluogroen en geel. Ze zijn vooral aangebracht op bomen.
> Onderweg had ik weinig of geen problemen om zo het pad te vinden. Uiteraard kan er altijd een teken mankeren maar gezien de populariteit van de Eifelsteig wordt het allemaal zeer goed opgevolgd.
De padmarkering tijdens de 8 km door de Belgische Oostkantons wijkt af van de standaard, zie lager.
Eifelführer
Padmarkering
De Eifelsteig door België, een geval apart
Aard van de paden & Wandelterrein
Bereikbaarheid & openbaar vervoer
Overnachten
Kruisende lange afstandspaden
Hindernissen onderweg
Omleiding door stormschade
Allemaal Eifelsteig-tekens
Omleiding door trajectprobleem in de Kyllvallei
De Eifelsteig langs een verboden stukje bos voor Kordel
Wegwijzers van de Eifelsteig
Breed bospad in de vallei van de Salm bij Himmerod
gedaan, ik ben er het voorziene traject gaan volgen dat overigens zeer mooi is. Door later opzoekingswerk heb ik uitgevonden wat er aan de hand is hier.
> De privé-eigenaar van een stuk bos wou niet dat het tracé van de Eifelsteig door zijn bosdomein liep: Teveel massatoerisme met de Eifelsteig waardoor het wildbestand (jacht) zou worden verstoord en omwille van het gevaar op losse rotsblokken op een deel van de route. Alles is in proces gegaan tussen de eigenaar en Eifeltourismus, de organisator van de Eifelsteig. Dat het een harde juridische strijd werd heeft ook te maken met het feit dat Eifeltourismus geen precedent wou scheppen, omdat de Eifelsteig zeer veel gebruik maakt van privé-domeinen en absoluut de mooiste (onverharde) paden wil volgen om aan de kwaliteitstandaard van een Premiumweg te beantwoorden.
> Inmiddels is er nu een gerechtelijke uitspraak en die bepaalt dat de Eifelsteig niet het voorziene pad mag volgen. De eigenaar stelde zelf voor om een pad in de vallei te volgen, zowat parallel met het fietspad ipv het panoramisch traject. De rechter volgt hem daarin. De eigenaar moet het pad voor de Eifelsteig aanleggen en de kosten, die max 5500 € mogen belopen, worden betaald door de overheid. Overigens is het stukje dat er nu moet worden uitgeknipt ook zeer mooi: Panoramische stroken, mooi bos en kleurrijke rode rotspartijen maken er deel van uit. Het alternatief dat momenteel wordt uitgewerkt op het terrein wordt geen verbetering.
> Hoe wandel je toch over dat uitgeknipte stuk? Wel merkwaardig genoeg loopt er wel een lange afstandspad over, de HWW 4 of Jozef-Schrammweg (229 km), een pad van het Eifelverein. Kijk op je Eifelsteig-wandelkaart voor het traject van de HWW 4. Als je bij het gehucht Dreiborner Mühle de Kyll bent overgestoken, verlaat dan de officiële Eifelsteig en neem een brede steenslagweg die rechtsvoor stevig omhoog klimt. Op een schuine T ga je naar L en vanaf nu volg je de zwarte driehoeken van de Jozef Schrammweg. Ik vond dat stukje overigens zeer leuk maar dat had voor een groot stuk met de weersomstandigheden te maken: Een mistig bos waar je soms boven en soms in de mistlaag loopt, met een aarzelende zon tussen de bomen en vlammende herfstkleuren op een achtergrond van de typische rode zandsteenformaties van de streek. Na een km of 4,5 komt de Eifelsteigbewegwijzering vanzelf weer terug. For the record: Je volgt hier dus de Jozef Schrammweg en niet de Eifelsteig, steek die kaart of gids van de Eifelsteig dus even weg...
Update mei 2012 (Elias van Hoeydonck). Nieuw pad aangelegd! "Je volgt in totaal amper 100 meter effectief het verharde fietspad. Voor de rest zijn er allemaal nieuwe paden aangelegd, zeg maar gerust: paden uitgehakt. Aanvankelijk vlak naast de oever van het kabbelend beekje, maar al vrij snel slingert het pad tegen de steile valleiwand. Doordat het allemaal vrij nieuw is, is het avontuurlijk met losliggende keien, veel blootliggende wortels en enkele (weliswaar korte) steile klimmetjes/afdalingen."
Gemaaid graspad onderweg naar Einruhr
> Startplaats Kornelimünster bij Aken is vrij vlot bereikbaar. In Vlaanderen reis je via Brussel of Luik per trein naar Aken (of Keulen). Je moet daarna een lokale trein nemen naar station 'Aachen Rothe Erde', dat ligt tussen Keulen en Aken. In de buurt van dat station ga je dan naar de bushalte vlakbij om er een bus te nemen naar Kornelimünster (nr 35, 66 of 68). Zonder al te veel file ben je in principe op 20 minuten in Kornelimünster. De chauffeurs zijn gewoon om vrij veel Eifelsteigstappers te zien op deze buslijn. Vanuit Nederland kan je eventueel ook een bus nemen die vertrekt te Vaals richting Monschau en die ook in Kornelimünster passeert. De reistijd Brussel - Kornelimünster ligt rond 2u30 indien je de Thalys neemt. De Eifelsteig vertrekt vanop het centrale pleintje in het oude dorp.
> Om eindpunt Trier te bereiken heb je wat meer tijd nodig. Reis vanuit Vlaanderen via Brussel of Luik, neem daar een IC-trein naar Luxemburg-stad en van daaruit is het nog zo'n klein uur sporen tot Trier Hauptbahnhof. De Eifelsteig is NIET gemarkeerd door het stadscentrum van Trier. Wandel 600 meter over de brede Theodor-Heuss Allee naar de Porta Nigra. De beroemde Porta Nigra is ook de toegangspoort tot het oude verkeersvrije centrum van Trier. Om de Eifelsteig te bereiken wandel je niet door maar langs de Porta Nigra in dezelfde richting verder over de brede Nordallee. 500 meter na de Porta Nigra bereik je zo een groot kruispunt waar je rechtvoor de brede Lindenstrasse neemt. Na zowat 400 meter bereik je de Moezel. Steek die over via de drukke Kaiser Wilhelmbrücke. Aan de overzijde bereik je zo de drukke doorgangsweg B51. Neem deze over ongeveer 200 meter rechts. In een bocht zou je aan je rechterzijde de eerste padmarkering van de Eifelsteig nu moeten zien. We zijn dan eigenlijk al niet meer in Trier maar in Pallien.
> Een aantal andere plaatsen langs de Eifelsteig zijn ook vlot bereikbaar per trein. Zo kan je met de Eifel-Express vlot van Trier naar Gerolstein reizen. Kordel ligt ook op dat traject. Vanuit Gerolstein kan je dan doorreizen of wisselen voor een trein naar Keulen Hauptbahnhof. Tussen Gerolstein en Keulen is er ondermeer een stop in Nettersheim en ook te Blankenheim Wald. Dat laatste station ligt wel verscheidene kilometers van Blankenheim-dorp. Volg eventueel het Ardennen-Eifelpad (AE) tussen dorp en station.
> Controleer de verbindingen op voorhand via de Duitse spoorwegensite Die Bahn. Op deze site kan je ook de meeste Belgische treinstations ingeven en in de reissuggesties zijn ook de busverbindingen opgenomen.
> Bivakkeren of vrij kamperen is in principe verboden in Duitsland zonder expliciete toestemming van de grondeigenaar. Discretie is dus geboden bij het uitzoeken en kiezen van een bivakplaats. De plaatsen langs de Eifelsteig die met picknicktafels en ligbanken zijn uitgerust zijn vaak aantrekkelijke plekken om je tent recht te zetten. In de praktijk hou je het dus best bij bivakkeren (= de tent opzetten kort voor zonsondergang en weer vertrekken kort na zonsopgang). Langs bosranden en bij open grazige plaatsen zijn zeer vaak jachttorens geplaatst voor loerjagers. Als wandelaar heb je daar in principe geen last van, aangezien er vooral aan loerjacht wordt gedaan rond het vallen van de avond. Als bivakkeerder dan weer ben je ook 's avonds in de natuur en blijf je best uit de buurt van zo'n wachttorens, hoewel je wat pech moet hebben dat ze net die avond bemand zouden zijn. Voor bivakkeerders is er echter goed nieuws: sinds 2016 zijn er vier legale bivakzones ter beschikking, waarvan eentje in het Nationaal Park ter hoogte van Ordensburg Vogelsang. Je moet vooraf reserveren en het het is niet gratis. Maximum 2 tenten, tent plaatsen op een platform enkel van april tot oktober. Meer info.
> Hier is het (korte) lijstje van campings langs de Eifelsteig:
Km 14: Roetgen, camping Faulenbruch (op 2 km).
Km 36: Perlenau, camping Perlenau (langs de Perlenbach een paar 100 meter voor je het hotel-restaurant bereikt, aan de andere oever van de rivier maar er is een brugje)
Km 50: Hammer, Camping Camp Hammer (langs Eifelsteig, einde dorp)
Km 178: Gerolstein, Camping Felsenhof (langs Eifelsteig, begin stad)
Km 215: Schalkenmehren, Camp am Maar (langs Eifelsteig)
Km 230: Manderscheid, Natur-Camping Vulkaneifel (einde dorp op 1,5 km)
> Reken op een prijs tussen 10 en 15 € voor een overnachting (1 persoon + tentplaats). Op de topokaart van de Eifelsteig zie je wellicht meer pictogrammen die op een camping wijzen, in een aantal gevallen gaat het hier echter om terreinen die verhuurd worden voor (jeugd)groepen en niet echt om campings.
> Er zijn jeugdherbergen in Monschau, Gemünd, Blankenheim, Gerolstein, Daun, Manderscheid en Trier. Prijs: Ongeveer 20 € voor overnachting en ontbijt. Er wordt ook een jeugdherberg gepland in Burg Vogelsang maar die zou ten vroegste in 2013 openen. Die van Monschau, Gemünd en Blankenheim liggen onmiddellijk langs de Eifelsteig, de anderen liggen binnen korte wandelafstand.
> Overnachten in pensions en hotels is best te overwegen, de prijzen liggen lager dan vergelijkbare accommodatie in België. Voor een singel zou je toch iets in de prijsklasse tussen 30 en 40 € moeten kunnen vinden, soms zelfs goedkoper. Ook wat maaltijden in restaurants en hotels betreft liggen de prijzen meestal een stuk lager dan in België. Een lijst geven van alle overnachtingsadressen is wat moeilijker, het in trouwens zo dat er nogal wat gastenkamers bijkomen met de opening van de Eifelsteig. Zoek in de lijst van 'gastgebers' op de officiële site van de Eifelsteig. Ook in de brochure 'Eifel-Ardennen Wandelland' (zie hierboven) zijn een pak adressen opgenomen. Het is ook mogelijk om volledige arrangementen te boeken.
> Zelf heb ik onderweg 4 x een camping gebruikt, 6 x gebivakkeerd, 1 x een hotel gebruikt en 1 x in een schuilhut geslapen.
> Aangezien het traject van de Eifelsteig haast heel de Eifel in noord-zuidrichting doorkruist, kom je nogal wat andere lange paden tegen, waaronder bijna het hele net van het Eifelverein. Dit is het lange lijstje en wellicht is het zelfs nog niet volledig!
> Ok, dat wat wandelinfo betreft, op de volgende pagina verkappen we de Eifelsteig in etappes en daarna volgen alle etappeverslagen.
Eifelsteig padmarkering in België
Belgische drijfjachtborden
Vlonderpad door heidegebied Struffelt
De Eifel-express te Nettersheim
Bivakkeren in de buurt van Steinfeld
Jeugdherberg Blankenheim
Hotel Muller in Daun
Hangbrug in het Butzerbachtal
> Ook bij kruising met drukke asfaltwegen is maximaal geprobeerd om zo loodrecht mogelijk te kruisen en te vermijden dat je een tijd die asfaltweg moet volgen vooraleer je weer kan aftakken. Je kan asfalt of beton niet altijd wegwerken, er zit bijvoorbeeld een langer stukje asfalt bij als je Blankenheim nadert. Uiteraard is het ook niet mogelijk om verharde wegen te vermijden als je door een dorp of stad loopt.
> Ik heb met 2 inspecteurs van het Wanderinstitut gesproken tijdens hun controles op de Eifelsteig en toen ik de vraag stelde wat nu de meest uitgeproken Premiumweg is antwoordden ze allebei zonder aarzelen de Saar-Hunsrück-Steig. Ik ben dus na de Eifelsteig ook nog de Saar-Hunsrück-Steig gaan wandelen. Die route komt amper voor 2 à 3% op asfalt of beton! Hoe dat kan? Wel ondermeer doordat in tegenstelling tot de Eifelsteig de SHS dorpen en steden zoveel mogelijk mijdt. Je wordt wel vaak tot de rand van een dorp gebracht maar je loopt er zelden door, de SHS draait aan de rand weer veld of bos in.
> Om een niet zo duidelijke reden kan de normale padbewegwijzering niet worden aangebracht op het traject van ongeveer 8 km dat tijdens de tweede etappe een uithoekje meeneemt van de Hoge Venen. Ter vervanging van het Eifelsteiglogo moet je dus een dubbel balkje volgen waarbij de Eifelsteig-kleuren geel en groen worden gebruikt. Mogelijk is de reden daavoor dat er in Wallonië een strictere wetgeving bestaat over welke soort markering mag worden gebruikt. Hoewel dat teken dat nu wordt gebruikt naar mijn idee ook niet meteen aan die regels voldoet. De verandering van markering wordt telkens bij de grensoverschrijding aangekondigd op het terrein.
> De Eifelsteig passeert wel door veel meer dorpen. De eerste 4 à 5 dagen (tot kort voor Steinfeld) wandel je eigenlijk door een overwegend 'gesloten landschap' met veel bos of dichte begroeiing. Daarna komen er geregeld ook grotere open weidelandschappen bij. De mooiste paden volg je misschien wel in de vallei van de Lieser, 8 kilometer voor en na Manderscheid. De Lieservallei is zonder twijfel één van de mooiste en wildste delen van de Eifelsteig. Dit wandelgebied is echter zeer bekend en op sommige momenten kan het daar trouwens vrij druk zijn aan wandelaars.
> Er zijn op de Eifelsteig geen paden bij die kunnen aanleiding geven tot gevaarlijke situaties of hoogtevrees. Bij scherpere dalingen of stijgingen bijvoorbeeld zijn er trappen uitgehakt of relingen bevestigd. 'Avontuur' is een relatief begrip in de Eifel en iedereen met een normale wandelconditie kan de tocht af leggen. De totale dagelijkse, gecumuleerde stijgingen liggen tussen 150 en 700 meter. Vooral op het noordelijke deel is het landschap meer geaccidenteerd en gaat het meer op en af. Dat is ook het geval in de omgeving van Gerolstein en tijdens de laatste 20 km.
> Zelf had ik een tent mee. Uiteraard verhoogt dat het gewicht in je rugzak aanzienlijk aangezien je bij kamperen ook een matje en een slaapzak nodig hebt. Reken dus voor die items op 3 à 5 kilo extra in je rugzak. Het voordeel dan weer is dat je de vrijheid en flexibiliteit hebt om zowat te slapen waar je wil. Die grotere vrijheid is voor mij een doorslaggevend element, je moet immers geen planning bijhouden van hotels boeken en daar op tijd arriveren. 's Morgens kun je bovendien een snelle start nemen, interessant vooral in de herfst als de dagen zeer kort worden.
> Overigens biedt de korte passage door België niet hetzelfde wandelvriendelijk beeld dat de Eifel in Duitsland aan de wandelaar biedt. Zo zie je op het Belgische deel nogal wat prikkeldraad, verbodsborden en in de herfst kan je niet naast de vele rode en gele borden kijken die drijfjachten aankondigen. Alles behalve een wandelvriendelijke indruk krijg je hier, het lijkt eerder of je een oorlogszone betreedt. Als er ergens op de Eifelsteig problemen zijn van afsluiting voor jacht (maanden okt - dec) dan heb je veel kans dat het op het korte Belgische deel is.
> Hoewel je dus door de Hoge Venen trekt is de keuze van het pad toch eerder wat ongelukkig. Wat tegen de principes van een Premiumweg in loop je een deel over een lang recht stuk asfalt richting Mützenich. Waarom men het traject zo heeft bepaald is me ook niet duidelijk. Zijn de echte veenpaden te avontuurlijk voor een Eifelsteig? Zijn er te veel wandelaars om ze over kleine kwetsbaardere paden te leiden? Lopen alternatieve trajecten door gebied dat soms afgesloten kan worden? Ik weet het niet maar om echt de Hoge Venen te ontdekken zijn er betere mogelijkheden dan de Eifelsteig.
> Eén van de belangrijkste criteria voor certificatie als een Premiumweg is dat het traject voor het overgrote deel ondergrond van asfalt en beton vermijdt. Voor de Eifelsteig heeft dat als gevolg dat de tocht voor zowat 85 à 90 % over onverharde paden loopt. In dat percentage zijn wel paden inbegrepen met lichte verharding, zoals steenslag en die zijn er nogal wat. Desnoods werden er nieuwe paden uitgehakt om de Eifelsteig toch maar niet te lang over een asfaltweg te moeten laten lopen.
> Een ander toverwoord bij een Premiumwandelweg is afwisseling, afwisseling, afwisseling. Ook in de aard van de paden. Een single-track is dus uitstekend maar na een tijd moet die weer verbreden in een 'tweesporenpad', zodat wandelaars weer naast elkaar kunnen wandelen. Om maar te zeggen dat elk stukje pad grondig is uitgezocht en beoordeeld of het geschikt is.
Saar-HunsrückSteig
Deze Premium Wanderweg loopt over 150 km van Mettlach naar Idar Obenstein door het Hunsrückgebergte. Deze Steig heeft ook een aftakking van 34 km naar Trier. Deze vertrekt of eindigt aan het andere stadsuiteinde van Trier dan waar de Eifelsteig de stad binnenkomt.
AhrSteig
Loopt tussen Blankenheim en Sinzig door en boven de vallei van de Ahr over 110 km. Deze wandelroute wordt geopend ten vroegste in de lente van 2012.
E8
Europees wandelpad door 8 landen en met een lengte van 4.390 km. Cork - Liverpool - Rotterdam - Aachen - Koblenz - Wenen - Slovakije - Polen - Bulgarije. Dit pad loopt in het spoor van andere lange afstandspaden, in de Eifel zijn dat de Krönungsweg en de Ahr-Vennweg. Eifelsteig komt E8 tegen in de omgeving van Gemünd.
AE - Ardennen -Eifel-Rundweg
Internationaal pad van bijna 800 km door België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. In België beter bekend als GR AE. De Eifelsteig loopt een kort stuk te samen in de omgeving van Monschau, Gemünd en Blankenheim. Vervolgt in Monschau naar Wallonië als GR-pad 15.
Maas-Rhein-Weg
Internationaal pad van zowat 835 km door België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Van Andernach (aan de Rijn) tot Monthermé (aan de Maas). Het Duitse deel heeft 2 takken. De Eifelsteig loopt een kort stuk te samen in de omgeving van Gerolstein en ook bij de maren van Daun. Loopt in België in het spoor van oa Transardennaise® en GR AE -16.
Wildnis Trail
Pad van 84 km door het Nationaal Park Eifel. Loopt te samen met Eifelsteig tussen Höfen en het meer van de Perlenbach en langere tijd tussen Einruhr en Gemünd. Verslag.
GR 56
Internationaal pad van de Waalse GR-organisatie. In circuit door de Belgische Oostkantons en een stukje Eifel. Loopt even te samen in de buurt van het stuwmeer van de Perlenbach.
Karl-Kaufmann-Weg
Hauptwanderweg 2 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid, van Brühl (bij Keulen) naar Trier (203 km). Loopt samen met de Eifelsteig in de omgeving van Daun en Manderscheid.
Erft-Lieser-Mosel-Weg
Hauptwanderweg 3 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid, van Euskirchen naar Lieser (aan de Moezel) over 145 km. Loopt samen met de Eifelsteig door de vallei van de Lieser (omgeving Manderscheid), het mooiste deel van dat pad.
Jozef-Schramm-Weg
Hauptwanderweg 4 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid, parallel of gelijk met de Eifelsteig Noord-Zuid door de Eifel van de Rureifel helemaal tot Trier (229) km.
Willibrordusweg
Hauptwanderweg 5 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid door de Eifel van de Rureifel helemaal tot Echternach (191 km).
Matthiasweg
Hauptwanderweg 6 van het Eifelverein, doorlopend, noord - zuid door de Eifel van Aachen helemaal tot Trier (233 km).
Krönungsweg
Hauptwanderweg 10 van het Eifelverein, doorlopend, west - oost van Aachen naar Bonn via het Nationaal Park Eifel en de Münstereifel (133 km).
Ahr-Venn-Weg
Hauptwanderweg 11 van het Eifelverein, doorlopend, oost - west vanaf de Rijn door de Ahrvallei en verder westelijk door het Nationaal Park Eifel tot Monschau (116 km).
Rhein-Rureifel-Weg
Hauptwanderweg 12 van het Eifelverein, doorlopend, oost - west vanaf Adenau bij de Rijn) tot Monschau. Kruist de Eifelsteig te Blankenheim (127 km) en nabij Monschau.
Rhein-Kyll-Weg
Hauptwanderweg 14 van het Eifelverein, doorlopend, oost - west van in de buurt van Koblenz tot Kronenburg. Kruist de Eifelsteig in de buurt van Niederehe (124 km).
Karolingerweg
Hauptwanderweg 15 van het Eifelverein, doorlopend, oost - west van Cochem naar Prüm. Kruist de Eifelsteig in de buurt van Nerother Kopf (80 km).
Mosel-Our-Weg
Hauptwanderweg 16 van het Eifelverein, doorlopend, oost - west van Alf aan de Moezel tot Bivelser Steg bij de Luxemburgse grens. Kruist de Eifelsteig in de buurt van Manderscheid (112 km).
Vulkanweg
Hauptwanderweg 13 van het Eifelverein, het oudste lange wandelpad van de Eifel. Loopt door de Vulkaaneifel van Andernach naar Gerolstein. Kruist de Eifelsteig in de buurt van Manderscheid, Daun en Gerolstein. (163 km).
Moselhöhenweg
Loopt door en vooral boven de vallei van de Moezel, van Wasserbilligerbrück naar Koblenz over 183 km. Loopt tesamen met de Eifelsteig tijdens de laatste kilometers kort voor Trier.
Ahrtalweg
Voorloper van de AhrSteig. Volgt eveneens de rivier Ahr van bron tot monding, van Blankenheim tot Sinzig dus (86 km). Kruising met de Eifelsteig ter hoogte van de Ahrbron te Blankenheim.
Römerkanal-Wanderweg
Loopt van Nettersheim tot Keulen over 111 km. Volgt de sporen van een oud Romeins aquaduct van de plaats waar het water wordt gecapteerd tot in Keulen. Kruist de Eifelsteig in de buurt van de captatiebronnen bij Nettersheim.
Jugendherbergs-Verbindungsweg
Linkt 3 jeugdherbergen met elkaar over 75 km. JH Bad Münstereifel - JH Blankenheim - JH Hellenthal. Kruist de Eifelsteig in de buurt van Nettersheim en Blankenheim.
Ausoniusweg
Begint waar de Eifelsteig eindigt, in Trier. Loopt in het spoor van een oude Romeinse weg door de Hunsrück, van Trier naar Bingen over 110 km.
Trier - Hermeskeil
Begint waar de Eifelsteig eindigt. Dit is een gemarkeerde verbindingroute van 41 km tussen Trier en de E3 (in de buurt van Hermeskeil).
Eifeler Quellenpfad
Rondwandeling van 68 km door het bronnengebied tussen Blankenheim, Netterheim en Kronenburg.
Buntsandstein-Route
Partnerroute van de Eifelsteig. Kreuzau - Urftalsperre. 40 km. Raakt aan de Eifelsteig bij de stuwdam op de Urft.
Rur-Olef-Route
Partnerroute van de Eifelsteig. Einruhr - Hellenthal - Gemünd. Raakt aan de Eifelsteig bij begin- en eindpunt. 58 km.
Moezelcamino
Pad van 180 km tussen Koblenz en Trier. Gebed in het net van paden naar Santiago de Compostela. We lopen even te samen met dit pad kort voor Trier.
Jakobspad Keulen - Schengen
Pad van 280 km gekaderd in het net van paden naar Santiago de Compostela. We lopen te samen met dit pad in de omgeving van Blankenheim.
Jakobspad Beyenburg - Aachen - Luik
Pad van 150 km gekaderd in het net van paden naar Santiago de Compostela. Dit pad passeert door het startpunt van de Eifelsteig te Kornelimünster, waar tevens een zuil staat van dit pad.
Moor-route
Belgisch-Duits wandel- en fietspad met een grillig traject van in totaal 200 km. Loopt door de Hoge Venen en de Eifel. Kruising met de Eifelsteig ter hoogte van het veengebied Struffelt, voor Roetgen.
Weg des Gedenkens
Internationale wandelroute van 94 km, in lus door de Oostkantons en de Duitse regio Hellenthal en Monschau. Thematisch opgebouwd rond de historische gebeurtenissen tijdens WO II. Opengesteld in 2015. Loopt met de Eifelsteig tesamen van het stuwmeer op de Perlenbach tot Monschau. Verslag.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eifelsteig (313 km)