Startpagina > Wandelen > Streek-GR Vlaamse Ardennen
> De ondergrond van de te volgen paden van Streek-GR Vlaamse Ardennen bestaat uit 35 % onverharde paden (natuurlijke ondergrond of licht verhard met grind, dolomiet, kiezel enz.) en 65 % verharde paden (beton, asfalt, kassei, klinkers). Dat aandeel aan onverharde paden is vrij normaal voor een lange wandelroute in Vlaanderen, gezien de sterk gespreide verkaveling met huizen. Voor de provincie Oost-Vlaanderen is het aandeel onverharde paden zelfs relatief hoog.
> Sommige paden kunnen er modderig bijliggen, met name tijdens het winterseizoen. Een stevige wandelschoen is dus aangeraden. 's Zomers kun je de tocht ook ondernemen op lichte trailwalkers. Er zijn geen gevaarlijke passages op de route.
> In het 120 pagina's tellende gidsje vind je een routebeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en alle praktische informatie die je als wandelaar nodig hebt. Het routeverloop is enkel in tegenwijzerzin beschreven. Behalve de beschrijving van de hoofdroute zijn er ook nog zes lusvormige wandelsuggesties opgenomen van 20 à 25 km, waarbij je telkens een deel van het GR-pad combineert met andere paden. Achterin zitten een reeks topografische kaartafdrukken waarop de route is ingetekend.
> De topografische wandelgids van Streek-GR Vlaamse Ardennen is een publicatie uit 2009 van vzw Grote Routepaden. De uitgave werd mogelijk dankzij de financiële steun van Toerisme Vlaamse Ardennen. De samenstelling gebeurde door Jan Van Meirvenne in samenwerking met andere vrijwillige GR-medewerkers.
> In principe is de gids online te koop bij vzw Grote Routepaden maar sinds 2020 is hij helemaal uitverkocht. Mits wat zoekwerk te vinden als tweedehands of misschien heeft een van de toeristische diensten van de Vlaamse Ardennen nog wel een exemplaartje. Het lijkt er op dat Grote Routepaden niet meteen een nieuwe uitgave in de pijplijn heeft.
> GPS-tracks evenals routewijzigingen zijn gratis beschikbaar online via de website van vzw Grote Routepaden.







Brakelbos in de lente
Paarse schubwortel, Vlaamse Ardennen-plant
Omgeving tussen Elst en Zegelsem 's winters
Muziekbos tijdens de herfst
> Streek-GR Vlaamse Ardennen loopt voor 61 % over een eigen traject en is voor 100 % met geelrode strepen bewegwijzerd. De overige 39 % krijgen de geelrode streepjes het gezelschap van andere GR's die met witrode strepen zijn bewegwijzerd: vooral GR 5A (50 km) en verder GR's 122, 129 en 512. In dat geval blijf je gewoon de geelrode streepjes verder volgen.
> Streek-GR Vlaamse Ardennen was tot 2015 geschikt voor wie met rugzak en tent meerdaags op pad wou. Inmiddels zijn enkele locaties opgeheven door wanbeheer van het Agentschap voor Natuur & Bos, zodat je de hele tocht niet meer al legaal bivakkerend kunt afleggen. Te Horebeke kun je wel nog terecht op de privé-bivakzone Wereldboom. Over de bivakzones vind je meer info op bivakzone.be. Op een bivakzone zijn de voorzieningen zeer basic, je mag er gratis maximum 16 uren verblijven, max. 10 personen en je draagt zelf zorg voor de omgeving onder het motto 'Leave no trace'. Vuur maken is niet toegestaan.
> Aanvullend zijn er ook nog een paar campings dicht bij de route gelegen.Voor de openingsuren en tarieven van campings surf je voor update info best naar hun websites.
> Er zijn uiteraard ook heel wat mogelijkheden om onderdak te slapen. Toerisme Vlaamse Ardennen of de lokale toeristische diensten kunnen je een een lijst bezorgen van B&B's, jeugdherbergen, trekkershutten, hotels, enz.
> De treinstations van de steden Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen liggen 0,5 à 1,5 km van Streek-GR Vlaamse Ardennen. De wandelroute loopt ook langs 2 kleinere stations, te Lierde en te Zandbergen.
> De meeste dorpen zijn goed ontsloten met bussen van De Lijn, vooral vanuit plaatsen als Oudenaarde, Ronse, Brakel, Geraardsbergen, Zottegem en Ninove. Nogal wat kleinere dorpen en gehuchten hangen echter af van het belbussysteem, vooral tijdens het weekend.
> De wandelgids van Streek-GR Vlaamse Ardennen laat de 157 km lange tocht beginnen in Oudenaarde. Aangezien de route in lusvorm loopt, kun je eigenlijk ook de tocht aanvatten op eender welk punt. Wie graag dagafstanden van 15 à 20 km doet, heeft er dus 8 à 10 stapdagen voor nodig. Ligt je voorkeur eerder bij afstanden van 20 à 30 km, dan doe je er 5 à 7 stapdagen over.
> Niet altijd kun je die dagafstanden in een evenredig aantal kilometers indelen, misschien zal je al eens meer dan 30 km wandelen of minder dan 20. Dat hangt in de eerste plaats af van je voorkeur in keuze voor overnachting indien je meerdaags onderweg bent en van de mogelijkheden voor openbaar vervoer van en naar startpunt / eindpunt van je etappe indien je thuis wil overnachten. Zo hebben we dit verslag ingedeeld op basis van aansluitingspunten op openbaar vervoer bij het begin /einde van elke etappe.
1. Oudenaarde - Kwaremont 19 km
2. Kwaremont - Kanarieberg 24 km
3. Kanarieberg - Geraardsbergen 25 km
4. Geraardsbergen - St-Lievens-Esse 28 km
5. St-Lievens-Esse - Rozebeke 23 km
6. Rozebeke - Maarke-Kerkem 24 km
7. Maarke-Kerkem - Oudenaarde 14 km
> Op de volgende pagina's wandelen we de hele route in 7 etappen.
Kruisende langeafstandspaden
GR 5A Wandelronde van Vlaanderen
Een Grote Routepad dat in een enorme lus van liefst 557 km door de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen trekt. Streek-GR Vlaamse Ardennen loopt over het hele zuidelijke deel 50 km tesamen met GR 5A.
GR 122 Scheldeland / Hulst - Doornik - Frankrijk
Pad dat start in het Nederlandse grensstadje Hulst en zuidelijk via de Zwalmvallei en Brakel een weg zoekt naar Doornik en verder Frankrijk in. Streek-GR Vlaamse Ardennen loopt enkele kilometers in het spoor van GR 122 in de omgeving van Michelbeke en de Berendries.
GR 123 West-Henegouwen
Waalse wandelroute van 218 km door westelijk Henegouwen. Het traject loopt ook door het 'Pays des Collines', grenzend aan de Vlaamse Ardennen en landschappelijk vergelijkbaar. In het Kluisbos lopen GR 123 en Streek-GR Vlaamse Ardennen enkele kilometers te samen.
GR 129 Dwars door België (Brugge - Arlon)
GR 129 loopt over 573 km van de Brugse stadswallen naar de bron van de Semois te Aarlen. Streek-GR Vlaamse Ardennen loopt in het spoor van GR 129 om de verbinding met Oudenaarde te maken te Leupegem en nogmaals bij Ronse tussen het Muziekbos en jeugdherberg De Fiertel. Verslag.
GR 512 Trans-Vlaams-Brabant
Route die zowat de hele provincie Vlaams-Brabant dwarst in de breedte maar eindigt (of begint) in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. Tesamen met Streek-GR Vlaamse Ardennen over 12 km tussen het centrum van Geraardsbergen en de Denderbrug van Zandbergen.
Via Scaldea
Pad met als einddoel Santiago de Compostela. Via Scaldea (of Schelderoute) loopt van Zeeland naar Doornik via Gent en Oudenaarde en volgt veelal jaagpaden. Kruising met deze pelgrimsroute bij Oudenaarde.
Wandelinfo
Gids / Kaart / GPS
Openbaar vervoer
Overnachten
Indeling van je wandeltocht
Aard van de paden
Beste wandelperiode
> We hebben een sterke voorkeur voor de lente als mooiste periode om Streek-GR Vlaamse Ardennen te ontdekken. In april kleuren de bossen er eerst wit van de vele bosanemonen, daarna veranderen sommige bossen (zoals het Koppenbergbos, Brakelbos en Bos Ter Rijst) in een paarse zee als boshyacinten er massaal open bloeien. Een streling voor het oog en aangename prikkeling van de reukzin. Ook de hele meimaand is bijzonder in het Vlaams-Ardense landschap; bomen presenteren dan hun frisgroene bladeren aan de passerende wandelaar. Vermijd tijdens de lente wel de dagen van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen, dan heerst er drukte en wielergekte in de streek. Tenzij je dat net een extra troef zou vinden natuurlijk.
> Nog in de lente kun je op vele plaatsen langs de Streek-GR in de berm een uiterst merkwaardige plant zien bloeien die in België haast enkel in de Vlaamse Ardennen voorkomt. Begin mei is hij zelfs lokaal helemaal niet zo zeldzaam, je kunt hem aantreffen van het Koppenbergbos tot het Raspaillebos. We hebben het over de paarse schubwortel, een parasietplant die haast het hele jaar onder de grond leeft. Als in de lente de bomen hun sap naar de takken stuwen voor bladvorming is de paarse schubwortel als parasiet er meteen bij om wat sap af te tappen van de boomwortels om zo zijn opvallend paarse bloemen te vormen. Echt een bijzondere verschijning, die je haast zeker zal waarnemen langs Streek-GR Vlaamse Ardennen op het juiste moment.
> Buiig weer mag je niet laten afschrikken om te wandelen. Nogal wat paden kunnen dan in behoorlijk modderige staat zijn maar de rollende heuvels van de Vlaamse Ardennen liggen er vaak het meest attraktief en contrastvol bij onder een zwaar bewolkte hemel. Zo wandelden we eens over deze streek-GR in putje winter bij stormachtig weer met regen-, hagel- en zelfs sneeuwvlagen en met af en toe een streepje zon. Het leverde prachtige beelden op.
> Aangezien er in de Vlaamse Ardennen nogal wat loofbossen liggen is het ook rond eind oktober - begin november op een zonnige dag bijzonder aangenaam vertoeven in de Vlaamse Ardennen omwille van de herfstkleuren.
Padmarkering
Bivakzone Wereldboom (Horebeke)
Bewegwijzering GR Vlaamse Ardennen 1
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Streek-GR Vlaamse Ardennen (157 km)