Startpagina > Wandelen > Streek-GR Dijleland
Eigen etappe-indeling Streek-GR Dijleland
1. Kessel-Lo provinciedomein - Putkapel - Wakkerzeel - Rijmenam
24 km
2. Rijmenam - Muizen - Mechelen - Hombeek - Eppegem
24 km
3. Eppegem - Elewijt - Torfbroek - Silsombos - Veltem
22 km
4. Veltem - Bertem - Leefdaal
11 km
5. Leefdaal - Vossem - Tervuren - Huldenberg - Neerijse
21 km
6. Neerijse - Korbeek-Dijle - Leuven - Kessel-Lo provinciedomein
17 km
* 7. Kortsluitroute Voervallei - IJsevallei: Leefdaal - Neerijse *
8 km
> OK, tijd om er in te vliegen, we starten op de volgende pagina met etappe 1 te Kessel-Lo en wandelen zo de hele Streek-GR Dijleland in tegewijzerzin af.
> Hieronder een indeling van de 119 km lange wandelroute 'Streek-GR Dijleland' in 6 etappes (hoofdroute). Deze indeling is niet gebaseerd op een thru-hike. Als Vlaams-Brabander was dit voor mij een 'thuismatch' waarbij ik de tocht in gescheiden etappes heb ondernomen en na elke etappe thuis overnachtte. Mijn indeling is dus voornamelijk gebaseerd op mogelijkheden om via openbaar vervoer de instap- en uitstappunten van elke etappe te bereiken. Op elk van de gekozen tussenpunten is het dus mogelijk met openbaar vervoer weg te raken (trein, bus of een combinatie).
Het provinciaal domein te Kessel-Lo is het officiële
begin- en eindpunt van Streek-GR Dijleland
> De afstanden van de verschillende etappes zijn nogal onevenredig. Voor de korte etappe van 11 km tussen Veltem en Leefdaal had dit te maken met het feit dat ik die aflegde op een dag dat de provincie Vlaams-Brabant een aantal kerken en monumenten uitzonderlijk openstelde voor bezoek.
> Streek-GR Dijleland heeft ook twee kortsluitroutes (oranje stippellijn op de kaart). Een mogelijkheid wordt zo gecreŽerd om bvb het meest zuidoostelijke deel in een aparte lus te wandelen, waarbij je doorsteekt via de verbinding tussen de Voer- en de IJsevallei. Die verbindingsroute is overigens zeer de moeite waard: Je wandelt praktisch de hele tijd over een stukje stil pastoraal Brabant waar de tijd wel lijkt stil te staan. Ik heb dat verbindingsstukje inmiddels wel 5 keer afgelegd en het blijft steeds genieten. Ook op het noordelijke deel van de Streek-GR kan je op deze wijze een grote daglus maken, door de passage via Mechelen te combineren met de verbinding Elewijt-Hever (eigenlijk een deel van GR 128). Die doorsteekverbinding is niet zo aantrekkelijk maar het kan handig zijn in je planning. Er zijn veel andere combinaties tot etappe-indeling mogelijk.
> Zoals in de topografische gids beschreven, ben ik gestart bij het Provinciedomein van Kessel-Lo. Vanuit dat punt loopt de tocht dan in tegenwijzerzin over 119 km door de regio 'Dijleland' van Vlaams-Brabant. Aangezien een GR steeds in twee richtingen is bewegwijzerd, kan je ook in wijzerzin wandelen en Kessel-Lo hoeft natuurlijk niet je startplaats te zijn, de Streek-GR vormt immers een grote lus, zodat je op veel meer punten kan aanpikken.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR Dijleland (119 km)