Startpagina > Wandelen > Streek-GR Dijleland
> Onderweg over Streek-GR Dijleland wissel je dus een aantal keren van bewegwijzeringskleuren. De Streek-GR volgt enkel een eigen traject tussen Wakkerzeel en Rijmenam, tussen Elewijt en het ZoniŽnwoud te Tervuren en nogmaals in natuurgebied Doode Bemde tot het Arenbergkasteel bij Leuven. De rest zijn 'geleende' paden die wit-rood of 'wit-rood doorstreept' zijn bewegwijzerd. Er werden geen extra geelrode tekens toegevoegd in dat geval. Meer detailinfo over deze 'kleurenwissels' vind je ook in de topografische gids.
> Het voordeel van een GR-pad door een dichtbevolkte streek tussen de belangrijke metropolen Brussel, Leuven en Mechelen is dat er volop keuze is aan verbindingen met trein en bus. Streek-GR Dijleland kan je dus makkelijk in gescheiden dagetappes delen waarbij je je telkens van en naar je start- of eindpunt van de wandeldag kan verplaatsen per trein of bus.
> Streek-GR Dijleland loopt langs enkele treinstations die onmiddellijk langs of binnen een wandelafstand van 1 km van de route liggen. Dat zijn achtereenvolgens en in tegenwijzerzin Muizen (800 m), Mechelen (600 m), Eppegem (0 m), Veltem (0 m) en Leuven (300 m).
> Aanvullend is er nog eens het sterk uitgebouwd busnet van De Lijn. De belangrijkste busterminals in de Dijlestreek bevinden zich bij een treinstation, zoals te Leuven en Mechelen. Bussen linken de steden Mechelen of Leuven naar bijna alle dorpen in het Dijleland en er zijn vaak ook rechtstreekse verbindingen naar het Brusselse Noordstation. Een ander belangrijk bussenknooppunt is de luchthaven van Zaventem (niet langs de GR). Ook daar kan je aansluiten op de trein (wel rekening houden met eventuele Diabolo-toeslag). De valleien van Voer en IJse zijn niet rechtstreeks verbonden met bussen, in Leuven moet je overstappen.
> Op Google Maps of in de topografische gids van Streek-GR Dijleland kan je bushaltes en -nummers terug vinden. Gebruik de routeplanners van NMBS en De Lijn om je trajecten uit te zoeken.
> Een stukje GR-Dijleland combineren met... kanovaren op de Dijle? Het is mogelijk! Te Korbeek-Dijle kom je voorbij 'Leuven Floats'. Je kan bij dit outdoorbedrijf een kano of kayak huren (contacteer hen vooraf) en de Dijle afvaren tot kasteel Arenberg. Daar kan je weer aansluiten op Streek-GR Dijleland.
> Aangezien het overgrote deel van wandelaars op dit regionaal pad kiest voor gescheiden dagetappes - eventueel in combinatie met openbaar vervoer - is er weinig vraag naar overnachtingsmogelijkheid.
> Voor wie de tent meeneemt: het is mogelijk om gebruik te maken van de gratis bivakzone Steenberg in Meerdaalwoud, ze ligt op 2 km van Streek-GR Dijleland en je verlaat de route ter hoogte van de Dijlebrug in natuurgebied Doode Bemde. Zie bivakzone.be . Wat campings betreft is het aanbod schaars. Slechts één camping, te Loonbeek (Huldenberg), camping Berg en Dal. Ze ligt op ongeveer 1,5 km van de GR-hoofdroute (korter bij de GR-verbindingsroute) en heeft een trekkerstarief. De zogenaamde 'campings' die je passeert langs de GR te Neerijse en boven Huldenberg zijn eerder vervallen verblijfsparken en aanvaarden geen doortrekkers.
> Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de jeugdherbergen te Leuven, Brussel of Mechelen en via openbaar vervoer te connecteren met de GR-wandelroute. Grote Routepaden heeft op zijn website voor leden een lijst beschikbaar met allerlei overnachtingsmogelijkheden. Eventueel kan ook een arrangement worden aangeboden.
> Dit GR-pad is het hele jaar toegankelijk. 's Winters zal je op sommige plaatsen wat over modderige paden moeten wandelen (zoals in de Doode Bemde, Mechels Broek of in het Silsombos) maar dat is dan de kleine prijs die je betaalt om nog door de weinige relatief wilde natuur in Vlaams-Brabant te kunnen wandelen.
> Lente en herfst zijn de beste seizoenen om over Streek-GR Dijleland te wandelen. Begin april kleuren de miljoenen bloemetjes van bosanemoon het Bertembos wit en rond begin juni kan je te Kampenhout-Berg en Erps-Kwerps de vele wilde orchideeŽn langs het pad ontdekken die het Torfbroek en het Silsombos opfleuren. In de velden zijn in die periode nog geen saaie maÔsgewassen te zien.
> Tijdens de herfst is het volop genieten van herfstkleuren in de bossen. Wandel je op zonnige dagen eind oktober over Streek-GR Dijleland, dan kan je loofbossen in vlammende kleuren ontdekken, zoals het Hellebos (bij Kampenhout), Bertembos, Margijsbos (IJsevallei) en natuurlijk ook in het ZoniŽnwoud en het park van Tervuren. Als het niet te hard heeft gewaaid, kan het ook begin november nog genieten zijn van herfstkleuren, vooral op een dag met mistflarden rond de bossen en in de valleien van IJse en Voer.
> 's Zomers wandel je regelmatig over paden die zijn afgeboord met wilde bloemen waarover heel wat vlindersoorten fladderen. Zeker de moeite waard is ook nu weer natuurgebied Torbroek waar voor Vlaanderen zeldzame planten zoals blauwe knoop en parnassia opduiken in augustus. In het Mechelse Vrijbroekpark ontdek je duizenden geurende rozensoorten.
> Bij de doortocht in steden als Leuven en Mechelen wenken veel zonnige terrasjes en misschien kan je wel een van de vele culturele aktiviteiten en evenementen meepikken onderweg.
> Er is het hele jaar door ook heel wat vogelleven te ontdekken langs Streek-GR Dijleland. De wandelroute passeert nogal wat grote vijvers waarop watervogels dobberen, zoals te Vossem / Tervuren, Kessel-Lo (provinciedomein), Hombeek en Sint-Joris-Weert (Doode Bemde). In de natuurgebieden Mechels Broek en de Doode Bemde (bij de Langerodevijver) zijn zelfs vogelkijkhutten ingericht waar je mits wat geluk bijzondere vogels kan waarnemen. Zo konden we in het Mechels Broek ooievaars observeren en in de Doode Bemde kwam een ijsvogeltje voor de cameralens poseren.
> Neem een verrekijkertje mee. Mits wat geluk (erg veel geluk) kan je langs de Dijle tussen Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle misschien zelfs een bever spotten. Er valt dus verrassend veel natuur te ontdekken langs Streek-GR Dijleland.
> Veel van de kerken en kastelen die we in dit wandelverslag bespreken zal je vaak gesloten vinden op je weg. Uitkijken naar speciale bezoekmomenten zoals Openmonumentendag of Erfgoeddag om sommige interessante plaatsen te kunnen bezoeken. De 'Op een kier'-dagen die de provincie Vlaams-Brabant een aantal jaren organiseerde, vinden helaas niet meer plaats sinds 2013.
Streek-GR Hageland
Een andere streek-GR in de provincie Brabant met het Hageland als thema, 153 km lang. Vertrekt zoals Streek-GR Dijleland aan het provinciedomein van Kessel-Lo en loopt te samen tot over de Kesselberg. Verslag.
Streek-GR Groene Gordel
Nog een Vlaams-Brabantse streek-GR. 160 km lange lus rond Brussel maar steeds door de provincie Vlaams-Brabant. Loopt langere tijd te samen met streek-GR Dijleland van het Zoniënwoud langs Tervuren tot voorbij Vossem. Nogmaals te samen van Elewijt tot Eppegem. Beide GR's lopen ook een hele tijd parallel in de omgeving van Kampenhout en Perk. Verslag.
GR 12 Amsterdam - Parijs
1000 km lange GR. Vertrekt als het Floris V-pad in de omgeving van Amsterdam en komt vanuit Bergen-op-Zoom Vlaanderen in om zo door te lopen als GR 12 via Brussel richting Parijs. GR Dijleland volgt GR 12 en een variant van GR 12 om door Mechelen te wandelen tot Zemst-Laar. Verslag.
GR 128 Vlaanderenroute
470 km lange GR van Heuvelland tot Voeren, dwars door Vlaanderen. GR Dijleland volgt GR 128 over meer dan 30 km, oa tussen Leuven en Wakkerzeel en van Zemst-Laar naar Elewijt.
GR 512 Diest-Geraardsbergen
Een GR van 175 km die de uithoeken van de provincie Vlaams-Brabant dwarst in lijn. Loopt te samen met GR Dijleland op het zuidelijke deel, omgeving Huldenberg tot voorbij Neerijse.
GR 579
Een Waalse GR die het hart van Brussel linkt met dat van Luik via de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Luik. 148 km lang. Loopt te samen met Streek-GR Dijleland tussen het Zoniënwoud en Huldenberg. Verslag.
Via Brabantica
Pad van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en zijn Waalse zustervereniging. Komt vanuit Nederland (Bergen-op-Zoom) en loopt zuidelijk naar Brussel, Halle en Nijvel en verder naar Frankrijk en Spanje op het netwerk van Santiagopaden. Loopt in het spoor van GR 12 en GR Dijleland in de omgeving van Mechelen tot Eppegem.
'Wandelbomen' op splitsingen
met andere GR-trajecten
Langs de Dijle te Hever over een kiezelweg.
Langs de Voer te Leefdaal over een dolomietpad.
Knuppelpad Doode Bemde
Dreefweg te tervuren
Trappenpad aan de Kesselberg
Spoorlijnen in etages boven de Dijle te Mechelen
De Lijn heeft intensieve verbindingen tussen de driehoek Brussel - Leuven - Mechelen.
Bosorchissen tussen Berg en Erps-Kwerps
Oranje herfstdreven te Tervuren
Icarusblauwtje te Elewijt
Parnassia komt in Vlaanderen bijna enkel hier voor.
De kerk van Bertem: unieke romaanse architectuur
Wisseling GR-markering Streek-GR Dijleland (tegenwijzerzin).
Kessel-Lo Provinciedomein --> GR 128 Vlaanderenroute
Wakkerzeel Rock Werchter --> Streek-GR Dijleland
Rijmenam --> GR 128 Vlaanderenroute
Hever monding Molenbeek --> GR 12 Variant (verbinding)
Muizen --> GR 12 Bergen-op-Zoom - Parijs
Zemst-Laar Nayakker --> GR 128 Vlaanderenroute
Elewijt E19 --> Streek-GR Dijleland
Huldenberg Rattenberg --> GR 512 Trans-Vlaams-Brabant
Doode Bemde Dijlebrug --> Streek-GR Dijleland
Leuven Arenberg --> Kessel-Lo GR 128 Stadsvariant Leuven
> Streek-GR Dijleland loopt over snel wisselende paden van diverse samenstelling. De verhouding verharde / onverharde paden en wegen is ongeveer als volgt:
* 20 % onverharde paden (natuurlijke ondergrond)
* 35 % licht verharde paden (grind, kiezel, dolomiet, steenslag, enz)
* 45 % verharde paden of wegen (asfalt, beton, klinkers).
> Het is niet evident om in Vlaams-Brabant lange trajecten te vinden die ontsnapt zijn aan kunstmatige verharding. Wandelpaden en -wegen moeten vaak worden gedeeld met andere gebruikers zoals fietsers en landbouwvoertuigen. Waar wildere paden wel onverhard zijn kunnen ze soms wat ingesneden zijn door mountainbikefietsen.
> Onverharde paden heb je het vaakst in natuurgebieden (bvb Torfbroek, Doode Bemde, Mechels Broek), agrarisch landschap (verbinding Voer - IJsevallei bvb) en bossen (Hellebos, Silsombos, Tervuren, Begijnenbos). Paden langs de Dijle en zijn zijrivieren zijn vaak licht verhard met kiezel of dolomiet.
> Er zijn geen gevaarlijke paden bij. De GR loopt door een streek met een dicht en druk verkeersnet, opgelet bij sommige kruisingen.
> De beklimming van de Kesselberg te Kessel-Lo gebeurt over een reeks trappen. In de Doode Bemde, Silsombos en het Mechels Broek zijn er enkele korte delen bij die over knuppelpaden lopen.
> In een droge periode buiten de winter volstaat een lichte sportschoen.
> Op de volgende pagina een overzicht hoe we de hele route in etappes wandelden, daarna lopen we de hele route af.
De Vlaams-Brabantse medewerkers van Grote Routepaden gebruiken soms een licht
afwijkende bewegwijzering ter verduidelijking, Vooral gepijlde GR-tekens komen wel vaker voor.
> Toerisme Vlaams-Brabant is uitgever van een topografische gids over Streek-GR Dijleland. Samenstelling door vrijwilligers van vzw GR-paden. In het 112 pagina's tellende gidsje vind je een routebeschrijving, afstanden, informatie over bezienswaardigheden en alle praktische informatie die je als wandelaar nodig hebt. Het routeverloop is enkel in tegenwijzerzin beschreven. Er is ook een suggestie tot etappe-indeling en voor wie liever een dagtocht maakt in lusvorm zijn er enkele ideeŽn uitgewerkt.
> Achterin de gids zitten een reeks topografische kaartafdrukken waarop de route is ingetekend. Zowat alle andere GR-trajecten in de streek worden gerecupereerd als aanlooproute, verbindingsroute of variant traject voor Streek-GR Dijleland. Dat zorgt voor een slecht overzichtelijk beeld van de hoofdroute. Er komt dus wat studie aan te pas om cartografisch te bekijken hoe je wandeltocht verloopt.
> De gids werd uitgegeven in september 2008 en is dus ietsje gedateerd. Het zou echter geen probleem mogen zijn om je weg ermee te vinden. Te koop bij Grote Routepaden of Toerisme Vlaams-Brabant en in Vlaams-Brabantse boekenwinkels (9 €).
> Op de website van Grote Routepaden kan je ter vervanging of aanvulling van de gids GPS-tracks vinden. De route is op die website ook ingetekend op Google-kaarten en je kan er de noodzakelijke extra informatie ivm routeaanpassingen downloaden.
> Streek-GR Dijleland loopt eigenlijk voor slechts voor de helft over een eigen uniek traject! In dat geval is er geel-rode bewegwijzering. Op het overige deel loop je in het spoor van langer bestaande GR's: GR 128, GR 512, GR 12 en hun variante trajecten. In dat geval moet je witrode bewegwijzering volgen:
> Padmarkering wordt verzorgd door vrijwilligers van de Vlaams-Brabantse afdeling van vzw Grote Routepaden.
> Er kan altijd wel een teken missen onderweg door bvb boskap. Algemeen bekeken is de uitpijling echter goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen. Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem. Prima werk van de GR-vrijwilligers.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je het pad volgen in de richting zoals beschreven in de topogids, dan moet je de ronde die GR Dijleland maakt in tegenwijzerzin wandelen.
Bewegwijzering Streek-GR Dijleland
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad. Variant traject.
Bewegwijzering Streek-GR Dijleland leenpaden
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad. Variant traject.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR Dijleland (119 km)