©
Luc Selleslagh 2012 - 2024 Trekkings.be
> Over zichzelf zegt Hilary Paipeti: “Al 25 jaar wandel ik door Korfoes bergen, olijfboomgaarden en valleien en ga ik ook de verborgen uithoeken van het eiland exploreren. Mijn doel is altijd geweest om Korfoe ook als wandelbestemming onder de aandacht te brengen, in contrast met de bekendheid van het eiland voor strandvakanties. Daarom schrijf en publiceer ik wandelgidsen en andere landschapsgidsen en begeleid ik wandelgroepen. 's Zomers gids ik voor bezoekers en buiten het toeristisch seizoen voornamelijk inwoners van Korfoe."
> Korte voorstelling van het Corfu Trail, geschiedenis van het wandelpad en
'de story behind' op deze pagina. Op de
wandelinfo-pagina geven we je veel concrete tips mee en daarna lopen we het hele Corfu Trail af in
8 etappes. Veel aandacht voor de uitbundige natuur van Korfoe. Dit is een persoonlijk wandelverslag. We stellen geen programma's samen en verkopen ook geen wandelreizen. Voor officiële informatie over het Corfu Trail kan je terecht op
Corfutrail.com .
> De geschiedenis rond het ontstaan van het Corfu Trail vertoont een opvallende gelijkenis met hoe in Turkije de Lycian Way en het Saint-Paul Trail werden ontwikkeld. Zowel in Turkije als op Korfoe is het een initiatief van een Britse vrouw die al vele jaren in haar nieuw moederland woont. Beiden hebben ze jarenlang pionierswerk verricht door hun zoekwerk naar oude dorps- en ezelpaden die in tijden van gemotoriseerd vervoer en moderne wegen helemaal verloren dreigen te gaan. Die paden weer toegankelijk maken en linken tot één lange afstandspad, sponsors vinden, de route ook nog eens helemaal markeren en er een wandelgids over schrijven is een jarenlange oefening in geduld, contacten leggen, doorzetting en creativiteit.
> De dame die in Korfoe met het Corfu Trail een prachtig lange afstandspad heeft gecreëerd, is Hilary Paipeti. Ze leerde Corfu kennen in 1981 als seizoensreceptioniste voor een touroperator. Ze settelde zich in Korfoe en in 1985 publiceerde ze haar eerste wandelgids. Vanaf 1990 werd ze de uitgeefster van een engelstalig magazine over Korfoe, The Corfiot, vooral gericht op de vele Britse expats. In de jaren '90 richtte ze tesamen met zakenpartner Harry Tsoukalis ook een vastgoedkantoor op, waarbij vooral oude dorpshuizen worden verkocht aan Britten.
> Uit de vele wandeltochten die ze over de jaren heen ondernam op Korfoe rijpte het idee om al die oude paden met elkaar te linken tot een Corfu Trail. Hiervoor kreeg ze steun van medewerkers, ook van Fried Aumann, eigenaar van een luxueus hotelcomplex bij Acharavi. Aumann heeft in noord-Korfoe veel oude ezel- en dorpspaden opgespoord, weer toegankelijk gemaakt en gemarkeerd met blauwe tekens.
> Eind jaren '90 werken ze het Corfu Trail volledig uit. Om financiering los te krijgen van het Interreg II programma (Europees programma voor interregionale samenwerking), werd de Corfu Trail Trust opgericht. Dankzij financiering met Interreg-geld en ook door een financiële injectie van Aumann zelf, kan het Corfu Trail worden gerealiseerd.
> In de lente van 2001 wordt het pad officieel opengesteld, de padmarkering is bijna afgewerkt. Een jaar later komt de wandelgids uit. Sindsdien hebben al duizenden wandelaars het Corfu Trail gedeeltelijk of geheel afgewandeld. De eerste jaren werd ook een bijdrage van 3 € gevraagd per wandelaar voor het onderhoud van het Corfu Trail.
> Inmiddels zijn er ook een paar noodzakelijke
aanpassingen gebeurd, misschien is de meest ingrijpende wel tussen Pantokrator en Kaminaki, door het buldozeren van de weg en het verdwijnen van het oude pad tussen Pantokrator - Sinies - kust. De gedrukte gids van het Corfu Trail is ondertussen al enkele jaren uitgeput. Een nieuwe gids is niet meer verschenen. De distributie internationaal verliep te moeilijk. In de plaats kwam de .pdf file die is te downloaden.
> Hilary Paipeti is ook erg aktief rond
milieuproblematiek. In 2006 kreeg ze zelfs doodsbedreigingen omwille van een campagne tegen het omzagen van oude olijfboomplantages om het hout te exporteren naar Italië. Korfoe telt tussen 2 en 3 miljoen olijfbomen, systematisch aangeplant vanaf de Venetiaanse periode. Dalende olijfolieprijzen zorgden ervoor dat veel landeigenaars kozen voor de meer lucratieve toerismebusiness. Hierdoor liggen er nogal wat olijfboomplantages verwaarloosd bij of worden de soms eeuwenoude bomen zelfs gekapt en verkocht als brandhout. Andere issues waar Paipeti een zeer uitgesproken mening over had zijn het gebruik van pesticiden en het enorme stort bij Temboli.
Filmpje waarin Hilary Paipeti de minder fraaie kant van Korfoe toont. Ze schrok er ook niet voor terug om een Europese commissaris, op bezoek in Korfoe, te interpelleren met scherpe vragen over de afvalproblematiek.
>
Korfoe, ook bekend onder de Griekse naam Kérkyra, is een Grieks eiland, behorende met oa Zakynthos en Kefalonia tot de groep van Ionische eilanden. De eilanden zijn opmerkelijk groener dan andere Griekse eilanden, te verklaren door de hoge regenval. Het regent hier meer dan in België maar de neerslag valt vooral in de wintermaanden. Corfu ligt ten zuiden van 'de Italiaanse hak' en ten westen ligt de Albanese kust in het gezichtsveld. Belangrijke invloeden waren er in het verleden vooral vanuit Italië, tijdens het eeuwenlange Venetiaanse bestuur. Van 1815 tot 1864 was Corfu een Brits protectoraat en de aanwezigheid van de Britten is 150 jaren later nog steeds onmiskenbaar. De populariteit van Corfu bij Britten is af te meten aan het aantal dat hier permanent woont en de chartervluchten naar de Ionische eilanden.
> Korfoe is een 'langgerekt' eiland, in de lengte zo'n 65 km. Over het Corfu Trail zigzag je nogal wat en de afstand van het wandelpad is dan ook veel langer. Voor we alles over het Corfu Trail uit de doeken doen toch nog even vermelden dat ook een bezoek aan Corfu-stad (niet op het Corfu Trail) zeker de moeite waard is.
> In tegenstelling tot de meeste Griekse steden heeft Corfu-stad een mooi bewaard oud stadscentrum, de oude stad is door UNESCO in 2007 zelfs bijgeschreven op de lijst met uniek patrimonium van de mensheid!
> Het kan toeristisch erg druk zijn in de oude stad, profiteer dus van een moment dat de packagetoeristen niet in massa aanwezig zijn, vroeg of laat op de dag. In de late uurtjes lijken de Korfioten de stad overigens weer over te nemen en is er een levendig nightlife.
> Behalve de vele mooie Venetiaanse gevels en de forten en musea zou ik zeker ook aanraden - voor wie in flora is geïnteresseerd - om het oude Britse kerkhof op te zoeken in de stad. Ga je daar in april dan kan je rond de graven zowaar vele soorten orchideeën ontdekken.
Voorstelling
Pleintje in het centrum van Corfu-stad
> Persoonlijke beoordeling van dit lange afstandspad: Meestal bijzonder aangenaam wandelen, waarbij je de (niet al te zware) wandelinspanning aardig kan combineren met vakantie nemen op zijn Grieks: Relaxen aan het strand of op het terras van een taverne. De grote verscheidenheid in natuur in de lente is echt een hoogtepunt, evenals de passages door de oude olijfboomplantages. Het idee van Paipeti om met het Corfu Trail toeristen te tonen welke natuurlijke variëteit er ook achter de stranden schuil gaat, is volledig geslaagd. Toch wel een pad dat moeilijk kan teleurstellen.
> Op de volgende pagina hebben we een pak wandeltips geplaatst voor wie ook geïnteresseerd is om het Corfu Trail hier niet enkel virtueel af te wandelen...
Padmarkering langs een oud en overgroeid pad tussen Sokraki en Spartillas
Paadje dalend naar Vatos tussen olijfbomen
Eerste gids van het Corfu Trail, inmiddels uitgeput
Dalmatische kielhagedis langs het pad
>
Het Corfu Trail is een lange afstandspad over het Griekse, groene eiland Korfoe. Lengte: Ongeveer 171 km (officieel: 220 km). Het wandelpad, dat is gemarkeerd met gele pijlen, loopt van de meest zuidelijke tip van het langgerekte eiland helemaal tot bij de lichtbaken op het noordelijke punt. Daarbij wordt maximaal gebruik gemaakt van oude en haast vergeten ezelpaadjes en karrenwegen die lang geleden dorpen, akkers en kloosters verbonden. Je hebt tussen 7 en 15 wandeldagen nodig om het hele pad af te wandelen.
> Aangezien Korfoe een populaire zonbestemming is, zijn veel overnachtingsmogelijkheden, tavernas en cafés langs het wandeltraject. Het wandelterrein is vaak geaccidenteerd, met enkele langere stijgingen en passages over soms wat moeilijker wandelterrein (duinen, karstrotsen, dicht struikgewas). Toch is het Corfu Trail voor elke wandelaar met een normale conditie vlot af te leggen, het vraagt geen specifieke techniek of wandeleisen.
> Je grootste vijand is misschien de hitte, daarom raden we zeker de lente aan als ideale wandelperiode. In dat seizoen wordt Corfu overigens omgetoverd in een kleurrijke en uitbundige tuin van massaal veel wilde bloemen. Andere hoogtepunten zijn de passages langs afgelegen stranden, enkele oude dorpen, stokoude olijfboomgaarden en sommige oude, uitgesleten wandelpaden zelf.
> We trokken over het Corfu Trail in 8 dagen, onderweg veelal vrij kamperend langs het pad. Een fantastische wijze aan 'eilandontdekking' te doen, waar we een zeer goed gevoel aan overhielden op het einde.