Startpagina > Wandelen > Corfu Trail
> Vlakbij liggen een verlaten maar onderhouden klooster en kerk. Mogelijk kan je hier 's zomers ook drankjes kopen. De schaduwrijke binnentuin is zeker bij warm weer een aangename plek om wat verkoeling op te zoeken. Het Corfu Trail loopt dus binnen de kloostermuren en je verlaat het klooster weer via een poortje.
Bruine zandoogjes
Onderweg naar Ano Garouna
Kapel voormalig klooster Agii Deka
Cleopatra, een zuiderse vlinder die erg lijkt op de citroenvlinder
Folkoremusueum Sinarades
Capparis spinosa of kapperstruik
Nabij Pelakes heb je terugkijkend een mooi zicht over de berg Agii Deka, waar we eerder vandaag over klommen.
Strand van Myrtiotissa
Cipressenbos
Ezelpad, dalend van het klooster naar Agii Deka
Paarse morgenster
Kerktoren Agii Deka
Oranjetipje
Klimmen langs olijfboomgaarden
die in terrassen zijn aangelegd
Kapel Elias op de top Pantokrator
Zicht op Kato Garouna, onderweg naar Ano Garouna
>Bij het kleine dorpje Alepohori verlaat je tijdelijk de weg om rechts even door het centrum te lopen. Geen kerk, kafeneions of winkeltjes hier echter, enkel een waterkraantje. Weer op de hoofdweg vervolg je door de vallei. Voorbij een oude bron en wat verder staat een kerk. Hier hield ik op het warme middaguur in de schaduw van de kerkmuur een langere pauze. De waterslang om de bloemen van water te voorzien, kwam handig van pas om even de verhitte voeten te verfrissen.
> We komen al snel bij een splitsing waar we het rechtse (dalende) pad nemen richting het dorp Agii Deka (wegwijzer). Wat verder vind je een picknickbank in de schaduw van dicht struikgewas maar je kan al even goed halte houden bij één van de mooie uitzichtpunten. Het rotsig trappenpad daalt intussen snel verder. Je komt uiteindelijk op een breder pad terecht waar je links moet vervolgen. Even opletten voor rolkeien op de gebetonneerde ondergrond. Er volgen nog enkele snelle padwissels tot je dan het dorp aan de voet van de gelijknamige berg binnen loopt, Agii Deka.
> Bij de kerktoren rechts en dalen door het dorp. Verderop is een winkeltje. Bij het dorpseinde draait de asfaltweg scherp naar rechts. Op dat punt loop je rechtdoor over een andere asfaltweg, langs aanplantingen van diverse fruitbomen. Het kerkhof wat verder hou je aan je linkerzijde en je begint nu aan een lang traject over een gebetonneerde weg die je enkele kilometers volgt, bijna de hele tijd licht dalend. In deze streek vallen zeker de vele cipressen op die kaarsrecht de hemel inpieken vanop de heuvelwanden.
> Verder over de weg en al snel het volgende dorp binnen, Kamara. Langs een parking en tot op het kleine dorpsplein (bron). Door een dorpssteegje en een betonnen trappenpad kom je bij een beek die je oversteekt. Een paar maal rechts dan op asfaltwegen en voorbij het kerkhof. In een bocht naar rechts neem je links een smal paadje. Op een kruispunt van paden ga je links en nu een tijd rechtdoor volgen langs een afspanning door bos. De plek is nogal populair bij sluikstorters precies. Het moet gezegd dat Korfoe en wellicht Griekenland in het algemeen, nog een lange weg te gaan heeft in afvalbeleid. Sluikstorting is meestal ook een teken dat we weer bewoning naderen.
> Via een paar grotere steenslag- en betonwegen lopen we het vrij grote dorp Sinarades binnen. Onderweg kom je langs het folklore- en volksmuseum. Helaas net op zondag gesloten. (Open alle andere dagen 9 -14 u, ticket 2 €)
> Bij de kerktoren links en tot op een pleintje met winkels, cafés, een kiosk en de busstop voor de Green Busses. Het Corfu Trail vervolgt nog even over de hoofdstraat tot net voorbij het postkantoor. Daar is een V-splitsing waar we links nemen. Verder verloop door Sinarades in zigzag, volg goed de gele punten en strepen op de muren. Even sterk stijgen, Sinarades uit. Boven, op een bredere weg, ga je alweer rechts aan het dalen.
> Dalen en stijgen volgt snel na elkaar nu en achter de kerk (links) krijg je mooie zichten over de westkust, richting Agios Gordis. De asfaltweg gaat over in een steenslagweg en meer dan 1 km verder komen we op een T tussen olijfbomen waar we links gaan richting Yialiscari. Een V-splitsing kort daarna waar we de rechtse tak nemen. Dit lange traject loopt hoofdzakelijk dalend, na een tijd komen we weer op asfalt. We lopen het dorpje Yialiscari binnen. Een goed kwartier na Yialiscari is het even opletten. Grote gele pijlen willen je een stijgende betonweg op voeren maar dat lijkt niet juist te zijn. Blijkbaar moet je de weg nog wat verder blijven volgen door boomgaarden.
> We zijn nu op de toegangsweg naar het strand van Myrtiotissa. Langs een paar tavernas loopt de hard dalende betonweg tot bij het strand dat bekend is bij naaktzonnners. Durrel's 'mooiste zandstrand van de wereld'. Sterk overroepen, 't is niet mijn ding.
> Over een klifweg zet je koers naar het klooster van Myrtiotissa, vlakbij gelegen. Daarbij passeer je nog een taverne. Even gestopt voor een biertje. Het klooster is te bezoeken als je belt maar het is ondertussen al wat laat en stilaan tijd om uit te kijken naar een kampeerplek voor de nacht. Het Corfu Trail passeert het klooster langs rechts en zal nu aanhoudend stijgen.
> Enkele minuten later komen we bij een ommuurd domein waar weer tekens van het Corfu Trail zijn. Het pad draait naar rechts. Bij een splitsing nemen we de rechterarm naar het centrum van Pelekas. Een vrij groot en druk dorp met alle winkels en veel tavernas en andere horeca. Over de hoofdstraat door het dorp en bij de kerk gekomen vervolgen we links (richting Glyfada). Langs meer bars en restos en op een kruispunt met een wegwijzer voor Pelaka Beach (in het Grieks staat er 'Kontoyialos') moet je LINKSVOOR een betonpad nemen.
> Je komt al snel op een afaltweg, dalen, links verder tot nog een kruispunt waar snackbar Malibu ligt (gesloten?). Hier nogmaals opletten. Je moet hier diagonaal een pad nemen: Dat is aanvankelijk een onduidelijk pad, let goed op tekens van het Corfu Trail. Op een breder pad links en 10 meter verder op de V-splitsing naar rechts. Langs een huis met veel blafbeesten. Ter hoogte van dat huis links afdalen over een rotsig pad en bij een volgende huis een betonweg naar links op.
> Vervolg in het verlengde over een pad langs fruitbomen en notelaars van de vroegere monnikengemeenschap. Vanaf nu lopen we lange tijd dalend en over een werkelijk schitterend oud stenen ezelspad met mooie uitzichten onderweg. Eén van de allermooiste paadjes van het Corfu Trail.
> Na wat worstelen met struikgewas kom ik vrij abrupt en onverwacht op de top (576 meter): Een vrij kale oppervlakte met een kapel en een parkeerplaats. Van de andere zijde kunnen toeristen blijkbaar vlotter de berg op geraken. Op een nabijgelegen top staat ook de grote radarbol voor het luchtverkeer, zichtbaar vanop vele plaatsen in Korfoe. De plek is eigenlijk niet slecht om wild te kamperen (had dat oorspronkelijk ook voorzien), tenminste als er geen onweerachtig weer is aangekondigd want dan sta je wel erg blootgesteld. Even gerust op het bankje bij de kapel ter ere van de profeet Elias.
> Je staat hier aan de voet van een stevige klim naar de top van Pantokrator Agii Deka, de tweede hoogste top van Corfu. Die klim verloopt - gedeeltelijk in zigzags - over een oud maar vrij duidelijk lopend ezelspad. Hier en daar kan het wat smalletjes worden door dichtgroeiing met struikgewas.
> Onderweg stijg je door oude, geterrasseerde olijfboomgaarden. Nogal wat van die boomgaarden zijn niet meer onderhouden, toerisme is vandaag wellicht een meer lucratieve business dan hier moeizaam de berg te moeten opkruipen en gebukt olijven te moeten rapen. Er zijn dus veel schaduwrijke passages tijdens de klim en af en toe kan je op adem komen als het pad even nivelleert of zachter stijgt.
> Op een plaats, die in de gids staat vermeld als het 'Coyevinas Mansion', moet ik rechtdoor over een betonweg. Het Corfu Trail wisselt de volgende kilometers nogal van pad en richting en gaat ook weer stevig stijgen. Als je uiteindelijk voor een wijngaard links gaat begint een prachtig pad dat langere tijd slingert en op den duur bij een kleine open plek komt met een betonnen overbrugging. De rotsen bestaan hier vooral uit samengekoekte conglomeraatsteen.
> Na een paar afslagen kom je bij de ingang van het dorpje Ana Garouna. Voor een drankje en meer bergachtige uitzichten moet je rechtdoor het dorpje in maar het Corfu Trail gaat nog voor het dorpscentrum naar rechts.
Oud paadje tussen Stavros en Ano Garouna
> Heel wat hoogteverschillen vandaag, we klimmen naar de tweede hoogste top van het eiland (576 meter), Pantokrator Agii Deka. Dat is echter relatief, het zijn geen urenlange inspanningen en ook ditmaal zit er een strandje tussen om wat af te koelen van de zuiderse hitte. De oude ezelpaden rond de berg Diktii behoren tot de mooiste wandelpaden van Korfoe. We passeren vandaag ook door een hele rist dorpen en hierdoor zitten er ook wat meer verharde wegen bij.
> Tavernas onderweg te Stavros, Ano Garouna, berg Agii Deka Pantokrator ('s zomers), Agii Deka, Sinarades, Pelekas en Myrtiotissa. Winkels in Sinarades en Pelekas.
> Het wandelpaadje naar San Giordios neem je niet. Langs antennes en je omcirkelt nog een volgende col. Hier heb ik gekampeerd, tussen 2 antennenparken in. Geen ideale plek om de tentpicketten in te planten maar het wordt stilaan donker en ik vond niks beter. Ik sta hier nogal geëxposeerd maar het uitzicht mag er anders best zijn. Het geurt rond mijn tent wel lekker naar tijm en andere kruiden.
> Als ik net in een slaaproes overga hoor ik plots het geluid van een auto die de col is opgereden. Vervelend dat hij vlak bij mijn kampeerplek blijft staan, hoewel mijn tent wellicht onzichtbaar is voor de chauffeur. Het blijkt nog maar een begin. Rond 22 komt een hele karavaan auto's hier verzamelen. Wat zijn ze van plan? Jagers? Ik heb het nooit geweten, ze wandelen uiteindelijk de bergen in en rond 0u30 zijn ze er weer en bollen het gelukkig af. De nachtrust kan eindelijk beginnen.
> Hier begint een klim van 0 naar 240 meter, die ons over een bergrichel zal brengen. Bij een eerste kruispunt laat je een weg links liggen en verder bij een schuine T-kruising rechtdoor (rechts) verder. Weinig padmarkering hier. Onderweg nog de prachtige kappersstruik gefotografeerd met zijn erg mooie bloemen.
> De klim kan op het midden van de dag behoorlijk warm zijn. Het laatste deel van de klim is de weg immers gebetonneerd en heb je weinig schaduw. Tenslotte de kam over en nu licht dalend langs de bergwand lopen over een brede steenslagweg.
> Een trage start vandaag, ik nam de tijd om rustig te ontbijten in het hotelletje van Kostas. Vriendelijke man, lekker gegeten gisteravond en ook vanmorgen stond een uitgebreid ontbijt klaar. De rugzak weer aangesnoerd en 'opgeladen' vertrokken. Het Corfu Trail volgt een tijdje de hoofdstraat door Stavros, die dalend slingert en onderweg uitzichten biedt over de kuststrook richting Corfu-stad. Niet vertrouwen op de automatische piloot tijdens de lange, vlotte afdaling want tot twee maal moet je een doorsteekpad nemen. Etappe 4 van de Corfu Trail-gids eindigt hier maar mijn eigen vierde dagetappe begint eigenlijk nog maar. Ik loop dus inmiddels zowat één dag voor het schema van de Companion Guide.