Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> Openbaar transport onderweg is eerder schaars, dat komt mede doordat we hier door 2 verschillende departementen trekken (Seine-et-Marne en het Picardische departemenent Aisne) en er weinig 'grensoverschrijdend' vervoer is. Eindpunt Nogent-l'Artaud ligt wel op de lokale lijn Parijs - Reims (verbindingen met Château-Thierry en Dormans, beide steden zijn ook in de buurt van GR14 gelegen).
> Voor dit deel is een goede wandelkaart nodig. GR14 kruist of loopt hier af en toe te samen met andere GR's, met name GR11, GR14A en GRP des Morins. Bovendien zijn er delen door open veld waar padmarkering moeilijk of onmogelijk is. Vanaf Verdelot, na 40 km, kan je ook de topogids 'Les GR de Picardie' gebruiken, waarin zowel een routebeschrijving als topografische kaarten.
> In Grand Champcormolin (niet veel groter dan Petit) is een lavoir maar het bronwater lijkt onbruikbaar als drinkwater. Een veldweg leidt je naar de hoeve Les Hautes Champs.
> Even opletten: GR14 loopt over het erf en dan over een veldweg. Aan een T-kruising van veldwegen naar recht en eerste veldweg links voor je struikgewas en populieren bereikt. Steeds maar rechtdoor nu tot het pad zelf naar links draait. Je stapt nu af op een watertoren in de verte, een goed oriëntatiepunt want GR14 loop er langs. Dit is de watertoren van Doucy. daalt naar Bellot. Je passeert het openluchtzwembad (verwarmt 28°).
> Aan de voet van de watertoren naar rechts. GR14 draait in een wijde bocht rond het dorp Doucy. Daarna gaat het op en af door een vallei waarin een beek net zoals GR14 kronkelend haar weg zoekt naar Bellot. Het grassig pad gaat over in een prachtig rotsig pad dat afdaalt naar Bellot. Je passeert het openluchtzwembad (verwarmd 28°).
Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> Bellot is een mooi dorp met nog veel huizen in de traditionele steen van de streek. Ook de kerk is in die steen opgetrokken, het portaal is opvallend en dateert uit de 16de eeuw. Er is een café/tabac/restaurant maar de winkel lijkt permanent gesloten. Voor winkels moet je in het 2 km verder gelegen Villeneuve-sur-Bellot zijn (GR14 passeert er niet).
Onderweg over een grassig pad
naar de watertoren van Doucy
> Aan die hoeve bevindt zich de splitsing van GR14 met GR14A. GR14 loopt verder achter deze hoeve en daalt draaiend. Je komt nu aan een breed graspad: Voor het eerst maken we hier kennis met het traject van het ondergrondse aquaduct van Dhuys. GR14 zal de volgende dagen nog vele kilometers gebruik maken van het aquaducttraject. Aan de overkant van de brede Marnevallei zie je de eerste wijngaarden van de Brie Champenoise.
> Voor GR14 het dorp St Siméon bereikt (busstop in het dorp naar Coulommiers en La Ferté Gaucher) draait hij links over de spoorweg, over de Grand Morin en naar de weg D66. Langs de D66 even links/rechts en over een stijgend wegje de vallei weer uit. GR14 pikt GRP des Morins op en kruist 1,4 km verder de weg D55. Gehucht Les Limons Couronnés, weer dalen en weer stijgen. Nogmaals dalen in de vallei naar de D66 en de ingang van Moulin du Pont Petit Barlonges.
> Een monsteretappe van 55 km vandaag. Gewoon omdat ik eens stevig wat wou avanceren op GR14. Het is perfect mogelijk om deze etappe in 2 te delen door in Verdelot te overnachten (camping + winkel).
> De tocht van vandaag loopt in tegenstelling tot de vorige dagen weinig door bos; Meestal in wijds open veld of nabij de riviervalleien van Grand en Petit Morin in sterker heuvelend landschap van weiden en plukken bos. Kortom, de gelegenheid om eens stevig door te stappen. Her en der verspreid liggen grote boerderijen. Er zijn stukken bij met erg weinig schaduw. Naar het einde van de etappe toe maken we voor het eerst kennis met het aquaduct van Dhuys (zie vooral volgende etappe). Ook in de buurt van Nogent-l'Artaud zien we voor het eerst met wijnstokken bedekte heuvels, we komen hier weer in de vallei van de Marne.
Typisch landschap tijdens deze etappe. Kerk Verdelot
Padmarkering is niet altijd gemakkelijk tijdens deze etappe, op de foto links probeert de FFRP de wandelaar wat te helpen met een pijltjesschets.
GR14 ontmoet GR11 in Coulommiers
> Aan het rond punt nabij het treinstation van Coulommiers loopt GR14 verder naar links. Het pad loopt door het stadspark (+ museum): Schitterend in april als violetten, tulpen en magnolia’s bloeien. Ook enkele indrukwekkende platanen, de dikste is 7-stammig. Langs een parklaan met geknotte bomen wordt de rivier Grand Morin overgestoken. Die wordt gevolgd naar rechts en langs de oever loop je Coulommiers uit. GR14 volgt hier een traject dat ook door GR11 (= een pad dat over een grote ronde door Ile de France loopt) wordt gevolgd.
> In de buurt van Pontmoulin langs een kasteel, enkele brugjes over en langs een versterkte donjon aan een wegvernauwing. Nog wat asfalt door Pontmoulin, de gedeclasseerde spoorlijn over en dan zijn we definitief weer in open landbouwgebied. Een grassig pad langs hoog struikgewas klimt zachtjes weg van de spoorwegbedding en gaat nog even over in asfalt. Zo wordt de weg naar Chailly-en-Brie gekruist.
> Vanaf nu loopt GR14 door open veld waar markering af en toe moeilijk wordt. Het pad draait langzaam omhoog en komt op een wijds plateau. Op een T – kruispunt van veldwegen moet je links (rechts zie je een hoeve). Nu steeds maar rechtdoor tot het gehucht La Couture. Bevestiging dat je juist loopt krijg je pas als er weer paaltjes verschijnen 700 meter na de T-kruising.
> Weer door open veld na La Couture. Zijpaden gewoon negeren Het grassig pad draait links naar een bosje toe. Hier is de kruising van GR11 en GR14. GR14 gaat links en 1 km verder naar rechts. GR14 raakt even een asfaltweg maar gaat al vlug weer over in een bospad. In het gehucht Mont naar links afdalen (asfalt) en iets verder naar rechts.
> Voorbij de kerk draait GR14 links, over een brugje en langs een beekje omhoog het dorp uit. Je klimt terug naar het agrarische plateau.
> Aangekomen in het gehucht Montcel merk je misschien dat de GR-markering iets verschilt. Dat heeft te maken met het feit dat je wat later ongemerkt het Département Seine-et-Marne verlaat en terecht komt in het Département de l’Aisne (Picardië). Een andere verfploeg heeft nu de tekens aangebracht. De markering in het Département Seine-et-Marne was echt top, professioneel gedaan, nu wordt de kwaliteit van de markering iets minder maar ook nog goed, althans op het moment dat ik de tocht liep. Er volgt trouwens nu weer een stuk waar markering niet zo evident is.
> Na dit gehucht loopt GR14 tesamen met een natuurleerpad naar een appelplantage toe.
GR14 in de buurt van Saint-Siméon
> Verdelot is een goeie plek om dit lange traject te breken. Het dorp telt een 500 inwoners. Je kan in de omgeving ook kanoën of kayakken.
> Biezonder aan de kerk van Verdelot is dat het koor van het gebouw hoger is dan de klokkentoren. Dat heeft te maken met het feit dat het kerkgebouw een samenstelling is van delen uit verschillende periodes (van de 9de eeuw tot de 18de eeuw). De parochiepatroon is Sint Crépin, ook de patroon van de schoenmakers. Elke derde zondag van september vindt er sinds 1860 een bedevaart plaats ter ere van een 13de of 15de eeuws Mariabeeld in de kerk. Nog in Verdelot is een groot bedrijf gevestigd: Bourgeoismolens. Dit is een familiebedrijf van molenaars, aktief sinds 1895 en ondertussen aan de vierde generatie toe. De moderne installatie is in staat 180 ton bloem te produceren in 24 uren. Meer dan 50 bakkers worden bediend. De jaarproduktie schommelt rond 30.000 ton bloem, goed voor 100 miljoen stokbroden per jaar!
> GR14 klimt weer uit de vallei van de Petit Morin naar het plateau (van 85 meter naar 200 meter), eerst door bos dan door veld om geleidelijk te dalen naar Verdelot. Voor je het dorp bereikt zie je links de camping (Camping de la Fée) liggen. In het dorp is een bar/tabak/pizzeria (l’Hirondelle) en een kruidenier (Chez Momo, open 8-12u30 en 15-19u30, gesloten zondagnamiddag). Meer winkels op 2,5 km in Villeneuve-sur-Bellot.
> Even links hier voor een boswandeling. Onderweg alweer afsplitsing van de GRP des Morins (Om La Ferté Gaucher (transport, winkels, camping) te bereiken 6 km deze GRP volgen).
> GR14 verlaat ook het dal van de Grand Morin en zal over een paar uren in het dal van de Petit Morin komen. Eerst de drukke D204 over. Daarna links/rechts en over een slingerend pad langs bos, veld en weide voor een tocht die 3 km later het gehucht Petit Champcormolin bereikt.
Centrum Verdelot
Kerk Bellot
Splitsing GR14 / GRP des Morins (geelrood)
Pad nabij Saint-Georges
Graansilo Replonges
> Als je een (geel) baken van een gasleiding bereikt is het nog precies 10 kilometer tot Nogent-l’Artaud. Het pad loopt naar de hoeve ‘La Meule’ toe, loopt dwars over het erf ervan en zet koers naar een volgende hoeve niet ver van het gehucht La Férotterie. Daar naar links tot je naar het gehucht Le Mesnil-Haut draait. De D11 over en weer omhoog naar de hoeve Le Mesnil. GR14 loopt langs enkele bospercelen en draait links. Opletten als je in open veld komt (geen markering). Je moet op een moment scherp rechts naar een hoeve die je op je rechterkant al ziet staan.
> Waar het leerpad de appelplantage verlaat draait GR14 mee langs de plantage (naar rechts dus). Steeds rechtdoor nu tot het gehucht Replonges. Door dit gehucht en over een grasweg naar een betonnen graansilo toe Daar naar links de weg La Ferté-sous-Jouarre – Montmirail over. Een asfaltwegje zigzagt naar de hoeve van St Georges (gîte, camping?). 200 meter voorbij een pluk bos na de hoeve moet je naar links draaien (geen markering mogelijk hier).
> Een scherp ingesneden beekvallei overwinnen, daarna links afdraaien en over een stevig dalend pad loop je na meer dan 50 km wandelen langs de camping Nogent-l’Artaud binnen. GR14 zigzagt nog even door het dorp, langs de kerk en een paar winkels en cafés om dan aan het spoorstation van Nogent l’Artaud te komen. Achter het station zijn er aan de Marne ook een paar picknickbanken.
> Nogent l’Artaud ontwikkelde rond een klooster. Daarvan zijn enkel nog ruïnes te zien, zoals zoveel religieuze monumenten overleefde ook dit klooster de verwoestingen tijdens de Franse Revolutie niet.
Pompstation Dhuysaquaduct langs het GR14-pad.
Kruising GR14 / GR14A
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)