Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> GR14 neemt aan het oorlogsmonument van Transinne de asfaltweg richting Smuid om al klimmend te passeren langs een camping. Ik heb deze camping niet geprobeerd, maar ze ziet er weinig uitnodigend uit en lijkt vooral gericht op stacaravans. De N40 oversteken.

> Net na het hoogste punt (rond 450 meter) de snelweg E411 over. De dalende betonweg nog even volgen om 1 km verder een bospiste links te nemen. GR14 volgt hier een tijdje brede steenslagpaden om verderop rechts echte bospaden te nemen. Enkele malen wordt zo van richting veranderd. De algemene hoogte is nog steeds dalend, af en toe even onderbroken voor een korte bergop.

Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> GR14 volgt tijdens deze etappe een noordoostelijke koers, meestal door lange stukken woud. 3 dorpen onderweg. Langs de Lesse bereiken we al snel het rustige Transinne. Een klim naar 460 meter gevolgd door een lange afdaling door meer bos brengt ons aan de voet van het historische kasteel van Mirwart. Het derde deel van deze wandeling voert door de stille vallei van de Lomme over een (in 2006 gemarkeerd) nieuw traject van GR14. Eindpunt is Grupont, een dorp met een spoorwegstation.
Even na Lesse, langs de Lesse
> Bussen langs dit traject zijn schaars, het schema is vooral gebaseerd op de schooluren, behalve een morgen- en avondrit is er overdag en zeker tijdens het weekend weinig of geen busverkeer. Raadpleeg de site van TEC. Doordat GR14 sinds 2006 nu ook langs Grupont loopt is deze etappe per trein bereikbaar: Lijn Libramont - Marloie (splitsing voor Namen of Luik). Ook Poix-Saint-Hubert ligt op deze lijn (vlot per bus verbonden met Saint-Hubert en meer onregelmatig met Transinne). In Lesse passeren geen bussen.
Onderweg tussen Transinne en Mirwart
Op pad tussen Transinne en Mirwart
Marsolle, resten smeltoven
Onderweg door de vallei van de Marsau
> Er zijn geen bevoorradingsmogelijkheden onmiddellijk langs het traject. In Transinne en Lesse zijn bronnen. In Mirwart is een hotel-restaurant-taverne.
> Tussen Lesse en Mirwart volgt GR14 de markering (geelwit) en het traject van de Transardennaise® over zowat 14 kilometer, van Mirwart tot Grupont volgt GR14 weer een eigen traject.
De Lomme
> Tot honderd jaar geleden was hier een beperkte ambachtelijke nijverheid: Het vervaardigen van klompen. Ook andere dorpen in de omgeving zoals Porcheresse en Awenne waren bekend voor de productie van klompen. In Porcheresse vind je zelfs een klompenmuseum. Niemand loopt nog op houten klompen, het ambacht is dus volledig uitgestorven.

> De wouden rond Transinne hadden tot 200 jaar geleden een aanzienlijk verschillende samenstelling. De beplanting met den en spar dateert van het begin van de 19de eeuw toen men ontdekte dat deze bomen uitstekend gedijden op Ardense grond en economisch veel meer rendabel waren door hun snelle groei tegenover de traditionele eiken en beuken.
> De dalende asfaltweg links gaat over in een veldweg, en loopt aan de andere oever van de Lomme links licht omhoog. Dit prachtige pad komt langs een vijfsterren wildkampeerplek, 'aux cloyes'(links). Kinderen van Awenne komen hier wel eens baden op een hete zomerdag.
> Het gebied telt zo'n 37 vijvers, die worden gevoed door de Marsau, die hier en daar werd gekanaliseerd. De vijvers hebben een beperkte diepte (1 à 2 meter) en worden onderhouden met als doel optimale kweekomstandigheden te creëren voor forel. Na 2 à 3 jaren zijn de forellen groot genoeg om ze uit te zetten in diverse Ardense rivieren. Die 'oogst' levert zo'n 10 à 15 ton forel op. Er zijn hier al eeuwenlang vijvers in dit gebied maar de forelkweek op grote schaal ontwikkelde vooral in de 20ste eeuw. Sinds 1951 zijn de vijvers provinciaal bezit.
> De paden kunnen er buiten het zomerseizoen nogal nat bijliggen. Het ruislawaai van de E40 is nog steeds aanwezig. Aan de Etang des Moines (monnikenvijver) rechts en aan de Fourneau de Marsole (smeltoven van Marsole) gaat GR links.
> Grupont is gelegen op een plaats waar het riviertje Linçon in de Lomme vloeit. Het dorp is zowel over de weg als via de spoorweg goed ontsloten. Veel is er in het dorp echter niet te beleven. Er bevindt zich een oud vakwerkhuis in het centrum en er is een monument ter herdenking van ontmijners. De kapel die we passeren in de buurt van La Croisette is een ex-voto kapel als dank voor bescherming tijdens WO II
> De recente geschiedenis is weinig fraai. Nadat de provincie het hele domein opkocht in 1951 viel het kasteel, na aanvankelijk te zijn gerestaureerd, ten prooi aan verval. Privatisering in 1991 hielp weinig. Vandalisme en plundering gaven het kasteel een trieste reputatie. Recent is men opnieuw aan het restaureren. Het kasteel zou nu een congresfunctie krijgen met ruime accommodatiemogelijkheid.
Grupont
Aux cloyes
> GR14 komt dus niet door Grupont maar draait aan 'La Croisette' rechts rond de heuvel waarop de kapel ligt. In Grupont zelf zijn geen winkels. In het centrum is een hotel, buiten het centrum (1 km) is een café.
> Hetzelfde oeverpad blijven volgen, het klimt wat boven de Lomme om na een tijd weer te dalen in de vallei. Op het einde van dit pad scherp rechts en stevig stijgen. Het pad gaat weer hoog boven de Lomme lopen en klimt naar een hoogte waarop rechts een kapel is gelegen. Even later passeer je links een kleine speeltuin met rustbank (La Croisette). Als je de trein wil nemen in Grupont moet je hier over het grasveldje langs de speeltuigen. Aan het einde vind je een paadje dat snel daalt. Beneden even links een steenslagweg op en zo ben je rechtstreeks op het treinperron.
Kapel La Croisette
> What goes down must go up : Over een asfaltweg naast een vakwerkhuis sterk stijgend verder. De weg draait omhoog onder het hoog gelegen kasteel naar het dorp Mirwart toe. Een groot deel van het dorp lijkt provinciaal bezit. Er is hier ondermeer een provinciaal kampeerterrein, maar het lijkt vooral ter beschikking voor groepen. Informeer ter plaatse als je hier wil kamperen. Eens de hoofdstraat van Mirwart bereikt naar links. Rechts ligt het machtige kasteel van Mirwart (privé).
Transinne: Typische oude langgevelwoning, hoofdzakelijk gebouwd uit lokale natuursteen. Het dak is bekleed met schalie en het geheel rust op een rustiek houten gebinte. Aan de zongeoriënteerde gelvelmuren werden vaak geleide perelaars geplant.
> Ondanks de - op het eerste zicht - wat geïsoleerde ligging is het kasteel van Mirwart in de loop van de tijd altijd belangrijk geweest voor de machthebbers van die tijd. De geschiedenis ervan gaat terug tot ongeveer het jaar 1000. In de 15de en 16de eeuw is het bezit van de familie Van der Marck (zie ook bij GR14 Sedan) waarna het in handen kwam van andere gerenommeerde adellijke families. Daarbij werd het kasteel over de eeuwen heen een paar malen verwoest. De huidige gebouwen dateren uit het begin van de 18de eeuw.
> In Lesse volgen we even de gelijknamige rivier, het is een mooi oeverpad. Na 1,5 km verlaat GR14 de Lesse, klimt zacht omhoog langs een beekje, de Vivier. Dit beekje oversteken verderop en omhoog over een weg die wat slingert. Verderop links het hoofdpad volgen om aan een wildhek te komen. Aan de andere kant van het hek loop je naar de N899 toe.

> De asfaltweg aan de overkant brengt je al snel in het uitgespreide dorp Transinne.

Vallei van de Lomme
Bospad langs de Lomme
Transinne, dorpsplein
> Kortbij het oorlogsmonument van Transinne ligt een gerestaureerde oude wasplaats met bron die fris drinkwater produceert. Op het dorpsplein staat een oorlogsstandbeeld met daar rond enkele kanonnen. Transinne is een oud dorp.

> Zoals de meeste dorpen in de Ardennen is ook Transinne's ontstaan verbonden met eigendomsrechten van de machtige vroegmiddeleeuwse abdijen. Transinne was oorspronkelijk eigendom van de abdij van Prüm (in de Eifel). Eeuwen later kwam het dorp onder de bezittingen van de heerlijkheid Mirwart (zie verder op GR 14).

Boomzwam.

> Na de ruis van de E411 overheerst de volgende kilometers het geluid van kabbelend water. Aan een steenslagweg links (nog meer vijvers). De brug van de spoorlijn onder en zo kom je aan de oude molen van Mirwart, nu een provinciaal domein. De Marsau mondt hier uit in de Lomme. Een goeie picknickplaats. Storend element in het landschap is het betonnen viaduct van de treinlijn Luxemburg - Brussel. Sinds we over de E411 zijn gegaan zijn we zowat 200 meter gedaald. De oevers van de Lomme zijn de moeite waard om te exploreren. Er groeit een erg gevarieerde flora, hoewel delen van de oeverpaden nogal overgroeid kunnen zijn.
> Na nog een passage door denaanplantingen komt GR14 aan een open plek, daar waar zich ooit het verdwenen dorp Marsolle bevond. Enkel de resten van een oude smeltoven zijn nog te zien (rechts). In de 16de eeuw is hier een centrum voor ijzerverwerking geweest. Daarbij ontwikkelde zich snel een dorp, Marsolle. Met de teleurgang van deze economische aktiviteit na 35 jaar verdween ook even snel weer het dorp. Rond de oven vond ik (zelfs na zoveel jaren) nog ijzerslakken.

> GR14 raakt hier even aan een ander lang pad: 'Par Monts et par Lesse': Een commercieel initiatief van de VVV van Han, de topogids is enkel te verkrijgen als je ook het luxepakket van overnachtingen boekt. GR14 vervolgt aan de smeltoven rechts.
> Voor de kerk van Mirwart links en niet veel later aan een kruisbeeld een wegje links dat in de vallei van de Lomme daalt. Vroeger liep GR14 over een korter traject hier rechtdoor naar het mooie dorp Awenne. Dat stuk kan nog steeds worden gevolgd via de Transardennaise® (geelwit) maar loopt grotendeels over asfalt.
> GR14 daalt verder, kruist een wed en komt in de vallei van de Marsau langs een eerste vijver. We komen in een zone van kweekvijvers. De beken zijn hier en daar gekanaliseerd om optimale omstandigheden te hebben voor viskweek.
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)