Startpagina > Wandelen > Tour du Brabant Wallon
Wandelinfo
> ! Update ! Sinds 2015 is deze wandelroute opgeheven. Padmarkering wordt niet langer onderhouden. Deze route werd in 2017 gerecupereerd als Grande Randonnée 'GR 127'. Dit verslag is hieraan nog niet volledig aangepast.
Wandelgids
Kruising met andere lange afstandspaden
Padmarkering
Bereikbaarheid & Openbaar vervoer
Etappe-indeling & overnachten
Meer achtergrondinfo
> Aangezien de Tour du Brabant Wallon zowat alle uithoeken van de provincie Waals-Brabant doorkruist kom je vroeg of laat ook zowat op alle andere lange afstandspaden terecht die eveneens door Waals-Brabant lopen!
> Over de volgende 12 pagina's verspreid wandelen we de 217 km Tour du Brabant + 25,5 km 'Diagonale' + 21 km 'Variante' helemaal af. We vertrekken in de Waals-Brabantse provinciehoofdstad Waver.
> Grenzend aan het gewest Brussel kan het niet anders of Waals Brabant en de Tour du Brabant Wallon zijn doorsneden met nogal wat belangrijke verkeersaders. Zowel de E429 (Brussel - Doornik), RO (Ring Brussel), E19 (Nijvel - La Louvière), E411 (Brussel - Namen) als E40 (Brussel - Luik) kruisen we minstens 1 X. Ook een aantal gewestelijke expreswegen kruisen we meermaals. Per auto zijn de plaatsen langs de Tour du Brabant Wallon dus vlot te bereiken vanuit Vlaanderen, vooral via de Brusselse Ring.
> Trein: Het belangrijkste treinstation van Waals-Brabant is dat van Ottignies-Louvain-la-Neuve. Het vormt een knooppunt van treinlijnen. Een overzicht van alle lijnen die in de buurt van de Tour du Brabant Wallon lopen:
Lijn 96: Schaarbeek - Brussel - Halle - Quévy.
Halte in Tubize (op 2 km van TBW).
Lijn 161: Brussel - Ottignies - Gembloux - Namen.
Halte in Terhulpen (0 m van TBW), Genval (200 m van TBW-Diagonale en 500 m van TBW), Rixensart (0 m van TBW-Diagonale), Profondsart (400 m van TBW-Diagonale), Ottignies (op 1,5 km van TBW-Diagonale), Mont-St-Guibert (op 400 m van TBW-Diagonale), Blanmont (op 200 m van TBW en 500 m van TBW-Diagonale), Chastre (op 500 m van TBW).
Lijn 139: Leuven - Waver - Ottignies.
Halte in Waver (op 100 m van TBW) en Ottignies (op 1,5 km van TBW-Diagonale).
Lijn 140: Ottignies - Charleroi.
Halte in Ottignies (op 1,5 km van TBW-Diagonale), Ceroux-Mousty (op 100 m van TBW-Diagonale), Court-St-Etienne (op 1,5 km van TBW-Diagonale), Villers-la-Ville (op 0 m van TBW).
Lijn 124: Schaarbeek - Brussel - Nijvel- Charleroi.
Halte in Braine-l'Alleud (op 1 km van TBW) en Nijvel (op 1 km van TBW).
Treinplanner NMBS.
> Bus: De topogids van de Tour du Brabant Wallon vermeldt in de beschrijving telkens de bushaltes die je passeert. Uiteraard is dat informatie die sterk onderhevig is aan veroudering. Er zijn een pak combinatiemogelijkheden. Gebruik de busplanner van de Waalse busmaatschappij TEC voor accurate informatie.
> De nieuwe topogids wordt in het voorjaar van 2018 gepubliceerd door de Waalse verenigign voor GR-paden en is nu nog niet beschikbaar.
'Le petit train du Bonheur' een toeristische trein die over 4 km spoor rijdt tussen Rebecq en Rognon.
Helaas niet bruikbaar in combinatie met de TBW!
> Aangezien ik niet ver van Waals-Brabant woon, heb ik de TBW niet afgelegd als thru-hike met overnachting maar in aparte dagetappes.
> Accommodatie is op het noordelijk deel van de route nogal gericht op Brussel, dus eerder aan de dure kant. De absolute chique is logeren in het vijfsterren 'Château du Lac' aan het meer Genval. De TBW komt er langs. Reken op een overnachtingsprijs vanaf 200 € per nacht! Er komen verspreid in Waals-Brabant wel meer en meer gastenkamers en B&B bij. Contacteer best de regionale toeristische diensten hiervoor (zie websites verder op deze pagina).
> Ook campings zijn dun gezaaid in Waals-Brabant, ze liggen bovendien niet langs het traject. Enkel interessant in dit geval om je er een aantal dagen te settelen indien je over eigen vervoer beschikt om je naar de verschillende delen van de TBW te verplaatsen. Meest geschikt lijken de campings van Tourinnes-la-Grosse (op 800 meter van de kerk en richting Hamme-Mille) en camping 'Renipont', ten zuiden van Genval.
> Voor de etappe-indeling heb ik me gebaseerd op een artikel over de TBW van Roger Roger, dat in het tijdschrift 'Op Weg' is verschenen. Het volledige artikel is als lid van GR-paden te downloaden op hun website of je kan het lezen in het gedrukte nummer 5 uit 2006. We geven hier enkel de suggestie van indeling door Roger Roger, die de tocht (net zoals wij) liep in tegenwijzerzin.
1. Waver - Braine-l'Alleud (27 km)
In te korten tot 23,5 km door te stoppen aan de Belle-Alliance. (bus 36)
2. Braine l'Alleud - Stéhoux (18 km)
+ 2 km extra te voet naar Tubize (bus 115a).
3. Stéhoux - Coeurq (22 km)
+ 1,2 km naar Stéhoux om de cirkel rond te maken.
4. Coeurq - Nijvel (20 km)
Rapido Bus 2 Tubize - alleen op spitsuur.
5. Nijvel -Villers-la-Ville (27 km)
Een hele reis: trein naar Charleroi of Fleurus en van daar bus 73 of trein naar Nijvel.
6. Villers-la-Ville -Chastre - Cour-St-Etienne (20 km)
Inclusief stuk over "Diagonale".
Trein Villers-la-Ville - Court-St-Etienne.
7. Chastre - Perwez (20 km)
Trein Chastre - Gembloux, bus 148a Gembloux - Perwez.
8. Perwez - Orp-le-Petit (21 km)
Bus 148a.
9. Orp-le-Petit - St.-Jean-Geest - Jodoigne (21 km)
Inclusief stukje variante. Bus 610, enkel schooldagen.
10. Jodoigne - St-Jean-Geest -Tourinnes-la-Grosse (16 km)
Inclusief stukje variante. Bus 18
11. Tourinnes-la-Grosse - Waver (18 km)
Bus 23 van Waver naar Hamme-Mille, bus 18 van Hamme-Mille naar Tourinnes.
12. Court-St-Etienne - Genval (19 km)
Inclusief een stuk "Diagonale". Trein met overstap in Ottignies.
> De etappe-indeling van mijn eigen tocht stemt voor de 5 eerste etappes overeen met die van Roger Roger. Vanaf etappe 6 volg ik een eigen indeling. Het verschil is ook dat ik de 'diagonale' en 'variante' op het einde apart heb gewandeld.

6. Villers-la-Ville - Chastre - N29 'Bois de Buis' Thorembais-St-Trond (24 km)
Trein Villers-la-Ville, terug bus 148a halte Bois de Buis naar Landen-treinstation.
7. N29 Thorembais-St-Trond 'Bois de Buis' - Orp-le-Grand (28 km)
Bus 148a tussen haltes Orp-le-Grand 'Eglise' en N29 Thorembais-St-Trond 'Bois de Buis'.
8. Orp-le-Grand - Piètremeau (14 km).
+ 8 km extra door in Piètremeau over veldwegen door te steken naar Orp.
9. Piètremeau - Tourinnes-la-Grosse (20 km).
Vanuit Jodoigne bus 26 naar Piètremeau en vanuit Tourinnes bus 18 naar Jodoigne.
10. Tourinnes-la-Grosse - Waver (17 km).
Bus 18 vanuit Leuven. Terug vanuit Waver per trein.
11. *Diagonaal* Blanmont - Lac de Genval (25,5 km).
Spoorlijn Brussel - Namen.
12. *Variante* Gérompont - Ste-Marie-Geest (21,5 km). Vanuit Jodoigne bus 142B naar Ramillies halte 'Gare', te voet 3 km vanuit Ste-Marie-Geest naar Jodoigne.
> Er zijn nogal wat publicaties beschikbaar als je meer achtergrondinfo wil over Waals-Brabant. We lichten er 2 bijzondere uit, een kaart en een boek. 'Province du Brabant Wallon' is een dik boek op A4-formaat waarin het patrimonium en de geschiedenis van alle dorpen en steden van Waals-Brabant aan bod komen. Kwalitatief van een hoog niveau wat zowel de teksten als de foto's betreft. Dit is zowat het standaardwerk voor Waals-Brabant, geschreven in 2008 door een pak verschillende auteurs en gecoördineerd door Gilbert Menne, die ook 10 jaar eerder de afwerking van de Tour du Brabant Wallon coördineerde. Het boek bestaat enkel in het Frans. De site die er mee is gelinkt is veel beperkter qua inhoud.
> De toeristische diensten van de Waals-Brabantse regio's publiceren een pak publicaties, waaronder een bezoekersgids per regio. Je vindt er de bezienswaardigheden opgelijst met openingsuren, overnachtings-mogelijkheden enz...
> De belangrijkste toeristische diensten zijn de volgende:
Toerisme Waals-Brabant. Waver.
Brabantse Ardennen. Waver.
Land van Waterloo. Waterloo centrum.
Roman Païs. Nijvel.
Brabants Haspengouw. Geldenaken.
> Een merkwaardig en bijzonder interessant iets is de topokaart 'A pied à travers le Brabant Wallon'. Françoise Marmann-Gallez uit Chastre is al meer dan 25 jaar bezig met oude paden in Waals-Brabant. Dat resulteerde in de publicatie door het Centre Culturel du Brabant van een topokaart in 2006.
TBW over de E429 en de HST-lijn naar Parijs
Lac de Genval
Tour du Brabant Wallon in de omgeving van Gentinnes.
De Ring van Brussel langs onder bekeken (Eigenbrakel)
NIEUWE Markering Tour du Brabant Wallon (217 km)
Standaard
(donkerrood/lichtblauw)
Richting- of pad-verandering. Andreaskruis: Verkeerd pad.
GR 12 Amsterdam - Brussel - Parijs
Dit 1000 km lang, met wit-rode tekens gemarkeerde GR-pad, kruisen we enkele malen in de streek Waterloo - Kasteelbrakel - Ittre - Ronquières. Verslag.
GR 121 Waver - Boulogne (Fr)
Sinds 2010 vertrekt dit honderden kilometers lang GR-pad (wit-rode tekens) vanuit Waver ipv uit de provincie Henegouwen. Het deel door Waals-Brabant is 62 km lang en we kruisen dit pad op het westelijk deel van de TBW.
GR 126 Mariekerke - Brussel - Namur - Membre-sur-Semois
Pad van 250 km dat de Schelde via Brussel en de vallei van de Maas linkt tot in de westelijke Ardennen in de Semoisvallei. We kruisen dit pad in de omgeving van Ransbeek en nogmaals bij Villers-la-Ville en Gentinnes.
GR 128 Vlaanderenroute
Witzand (Côte d'Opale) - Aachen (650 km). Met wit-rode tekens gemarkeerd pad van Grote Routepaden Vlaanderen. Dit pad raakt even aan de TBW in het parkdomein van Hélécine, op de taalgrens. Verslag.

GR 579 Brussel - Luik
Loopt door het Brussels gewest en de provincies Waals-Brabant en Luik. 148 km. Met wit-rode tekens gemarkeerd pad van Sentiers de Grande Randonnée (Wallonië). We komen dit pad vaak tegen op het oostelijk deel van de TBW. Verslag.

GR 579 variante
Aftakking van GR 579 die via Waver loopt (23,5 km). Verslag.
GR 579 aanlooproute
Verbinding van 9 km tussen Orp-le-Petit en Hélécine (GR 128)
Via Monastica
Jakobspad ontwikkeld door het Vlaamse Santiagogenootschap. Den Bosch (Nl) - Rocroi (Fr), 320 km. Kruising omgeving Geldenaken en Ramillies.
Via Monastica variante
Jakobspad, variant traject van 31 km tussen Zoutleeuw en Hélécine. Kruising in de omgeving van Hélécine en Geldenaken.
Via Gallia Belgica
Jakobspad van de Waalse GR-paden in samenwerking met 'Les amis de Saint-Jacques'. Hélécine - St Quentin (Fr), 223 km. Kruisingen omgeving Hélécine en Nijvel.
Le Chemin de Saint-Feuillien (variante Via Gallia Belgica)
Jakobspad van de Waalse GR-paden in samenwerking met 'Les amis de Saint-Jacques' en brouwerij St Feuillien. 37 km tussen Nijvel en Waudrez (Binche). Kruising in de omgeving van Nijvel. Verslag.
Via Brabantica / Via Brabançonne
Jakobspad ontwikkeld door het Vlaamse Santiagogenootschap in 2010. Bergen-op-Zoom (Nl) - Nijvel, 158 km. Het deel door Waals-Brabant bestaat al sinds 2005 als Jakobspad van 'Les amis de Saint-Jacques' onder de naam Via Brabançonne en loopt van Brussel via Halle naar Nijvel. Kruising te Kasteelbrakel en Nijvel.


Ronde van Waals-Brabant - 217 km