Startpagina > Wandelen > GR16 Sentier de la Semois
GR 16 Semois Wandelinfo
Wandelgids
GPS
Padmarkering
Aard van de paden
Overnachten langs GR 16
Bevoorrading
Openbaar vervoer
Jacht
Kruisende langeafstandspaden
GR-markeringen te Sorendal (grens B - F) op Franse wijze (bovenaan) en Waalse wijze (onderaan)
> De topografische gidsvan GR 16 'Sentier de la Semois', beschrijft het hele traject van de 209 km lange wandeltocht van Aarlen tot Monthermé. Opgenomen in de gids zijn ook een aantal niet bewegwijzerde variante trajecten waardoor je meer van de regio kunt ontdekken. De verbinding van 44 km op Frans gebied tussen eindpunt Monthermé en GR 12 (Amsterdam - Parijs) via GR's 12C en 12C' is te vinden op de website van SGR, waar ook de gids te koop is.

> Zoals steeds vind je er ook alle topografische kaartjes in terug. Ze zijn gebaseerd op NGI-kaarten schaal 1:50.000. Op de binnenflap heb je een overzichtkaart van de hele route. Verder de gebruikelijke info over transport- en overnachtingsmogelijkheden, afstandstabellen en handig voor deze route zijn uiteraard ook de hoogtegrafieken.
> Voor Frankrijk kun je het verloop van de route ook bekijken op de digitale kaarten van de Franse geografische dienst: https://www.geoportail.gouv.fr/carte . Opgelet echter. Coördinatie tussen de Franse GR-organisatie en de Belgische GR-verenigingen is een oud zeer, dat blijkt ook voor GR 16. Als je te Naux de Semoisbrug oversteekt, dan volgt het Belgische concept van GR 16 niet langer de Franse GR 16 maar wel GR 12C richting Monthermé. De Franse GR 16 is de vroegere GR AE en volgt de Semois nog tot Haulmé, waarna via de Maasvallei wordt koers gezet naar Montcornet. Niet Monthermé als eindpunt dus, je kunt eventueel voor Monthermé wel combineren met de TransSemoisienne. In dat geval verlaat je de Franse GR 16 te Tournavaux om er de Semois te blijven volgen over een voormalige trambedding tot de monding in de Maas te Monthermé. In dit wandelverslag volgen we het Belgische concept, vanaf Naux dus GR 12C.GR-markering in de omgeving van Tintigny
Smal pad door de 'Roche Percée'
6 km over oude Romeinse
heerbaan tussen Fouches en Etalle
De beruchte ladders
van Rochehaut
> De officiële bewegwijzering van een GR-pad in Frankrijk is gelijkaardig. Enkel het teken voor een aankomende richtingverandering is anders (in dit voorbeeld, afslag naar rechts).
> Per trein is de Semoisvallei het best te bereiken via de lijn Brussel-Aarlen.
> Startpunt van GR 16 Semois, de Semoisbron in het stadscentrum van Aarlen, ligt op 1 km van het station. Aarlen is ook bereikbaar vanuit Luik-Guillemins met expresbus 1011. Voor het oostelijke deel van GR 16 (van Aarlen tot pakweg Jamoigne) reis je best via de stations Marbehan of Aarlen. Beide stations hebben aansluitende busverbindingen naar de Semoisdorpen van de Gaume en het Arelerland. Een interessante buslijn is nummer 22, die frequent over de N83 tussen Aarlen en Florenville rijdt.
> De regio Florenville - Bouillon bereik je door op de lijn Brussel-Aarlen over te stappen in Libramont op het spoor naar de stations van Bertrix of Florenville (Lacuisine) of/en eventueel aansluitend busvervoer te nemen.
> Punten op GR 16 meer stroomafwaarts van de Semois in de Ardennen, zijn al moeilijker per trein te bereiken. Het vraagt een uitgekiende planning met mogelijk verscheidene buswissels. Het TEC-schema door de Semoisvallei tussen Florenville en Bohan is op het eerste zicht onoverzichtelijk maar er zijn combinaties mogelijk. De meeste mogelijkheden heb je tijdens de week op de momenten dat scholieren reizen. Tijdens het weekend wordt de dienstregeling teruggeschroefd of rijden er geen bussen. Je zal mogelijk moeten wisselen te Menuchenet (boven de Semoisvallei) of te Alle. Zie de websites van NMBS en TEC.
> Grensoverschrijdende bussen tussen Semois en Semoy zijn er niet. Vanuit Monthermé rijdt bus 13 van RDTA naar Sorendal bij de Belgische grens, onderweg stops in dorpen die bij GR 16 liggen. Tussen Sorendal (FR) en Bohan (B) zal je wel de grens over moeten wandelen of liften (via GR 16 of over de weg 5 km).
> Het is niet onmogelijk om per trein weg te geraken uit het eindpunt van GR 16, Monthermé, maar je hebt er wat tijd voor nodig. Je kan van Monthermé naar Givet reizen per trein (1 uur) om daar de grens over te steken met TEC-bus 154a naar Dinant (40 min) of op werkdagen een schaarse TEC-bus 422 Givet - Beauraing (40 min). Zowel in Dinant als Beauraing kan je dan je reis verder zetten met de trein. In Monthermé ligt het treinstation wat uit het centrum: 2,7 km van de Maasbrug of 1,7 km van de camping op de samenvloeiing van Maas en Semoy.
> Opgelet op het Franse deel van GR 16!
Vanaf Naux volgt het Belgische Semoispad niet de Franse GR 16 maar GR 12C! De Waalse en Franse GR-organisaties voeren momenteel gesprekken om die verwarring de wereld uit te helpen.
> Behoorlijk hinderlijk voor de wandelaar over GR 16 Semois kunnen de drijfjachten zijn. Grote stukken bos worden afgesloten en zijn verboden terrein voor iedereen die niet tot de jagersgroep behoort. De periode van drijfjachten op grootwild (everzwijn, herten)in de Belgische Ardennen valt jaarlijks tussen 1 oktober en 31 december. Wie in deze periode door de Ardense bossen trekt zal onvermijdelijk vroeg of laat te maken krijgen met afgesloten bossen, waardoor mogelijk een erg lange omweg moet worden gemaakt. Hou daar ook rekening mee in je tijdsplanning, want de dagen zijn in de herfst zowieso al vrij kort.
> De jachtdata moeten duidelijk op voorhand worden aangekondigd aan de ingang van een jachtgebied, tesamen met het vergunningsnummer. Dat kan in de vorm zijn van een adviesbord (geel) of van een verbodsbord (rood).
> Een geel bord is géén verbodsbord, het rode is dat wel. Dat laatste bord moet verplicht uithangen en correct zijn ingevuld anders is de jacht niet wettelijk in orde. Er is ook een verschil met gele of rode borden die een drijfjacht ('battue') aankondigen en gele of rode borden die een loer- of bersjacht aankondigen ('approche - affût'). In dat laatste geval worden jachturen vermeld 's ochtends en 's avonds. Overdag zou er geen probleem mogen zijn om door het betreffende gebied te trekken. Soms wordt het bos al de dag ervoor afgesloten om het wild niet op te jagen.
> Uit ervaring weet ik dat deze jachtpartijen meestal (maar zeker niet altijd) plaats vinden tijdens het weekend. Spijtig genoeg is oktober net één van de mooiste wandelmaanden, omdat de herfst dan pas echt vlamt in de bossen. Kom je voor afgesloten gebied te staan en is er een jacht bezig, probeer dan eventueel te verifiëren met een van de jagers hoe lang de jacht nog zal duren en vraag of je er na het afblazen van de drijfjacht (3 lange hoornsignalen) alsnog door mag. Hoewel het bos bij een drijfjacht ('battue') in principe de hele dag gesloten is, duurt de jacht zelf meestal maar enkele uren. Heb je problemen met jagers vraag dan naar 'le président' van de jacht of noteer het nummer van de jachttoelating dat je kan aflezen op de affiche en dien klacht in bij de politie of bij DNF.
> Info over jachtdata is niet gecentraliseerd beschikbaar. Ze is te bekomen bij de toeristische diensten, gemeentelijke diensten of bij de kantonboswachterij van DNF. Deze opgegeven data kunnen echter al eens verschillen met de realiteit op het terrein.
> In Frankrijk is de jachtinfo nog onduidelijker. Info naar zachte recreanten toe wordt enkel gecommuniceerd aan de ingang van de bossen. 't Is dus wat gokken dat je niet in jachtgebied terecht komt. Anderzijds is het in Frankrijk NIET verboden om tijdens de jacht je GR-pad te blijven volgen. In theorie ten minste. Intimidatie door de jagers ter plaatse laat je mogelijk alsnog van je plan afzien om door het jachtgebied te trekken.
GR 15 Monschau - Aarlen
GR-pad in lijn van 220 km dat Monschau via Spa, Houffalize en Martelange verbindt met Aarlen. Eindigt waar GR 16 Semois begint, bij de Semoisbron te Aarlen. Gedeeltelijk het vroegere traject van het AE-pad. Verslag.
GR 129 Dwars door België
GR 129 loopt over 573 km van Brugge naar Aarlen en eindigt bij de bron van de Semois, waar GR 16 begint. Ook een kruising in het centrum van Florenville. Verslag.
Tour du Luxembourg Belge
GR-pad dat voornamelijk op de Ardense plateaus loopt in een grote lus. Verbindingsroute met GR 16 ter hoogte van de stuwdam op de Vierre, bij Chiny.
GR 126 Schelde - Semois
GR-pad van 250 km dat vanuit Mariekerke via Brussel helemaal komt afgezakt naar de vallei van de Semois. Het eindigt in de buurt van Membre-sur-Semois.
GR 14 Parijs - Malmédy
Parijs - Malmédy over zowat 800 km. Loopt even samen met GR16 Semois om vanuit Bouillon naar het uitzichtpunt van Auclin te klimmen. Verslag.
GR 12C Franse Ardennen
Loopt over 43 km tussen Sorendal via Monthermé en Montcornet naar het meer van Vieilles Forges. Wordt gevolgd voor de Belgische GR 16 tussen Naux en Monthermé.
GR 12C' Franse Ardennen
GR 12 C' (met afkappingsteken). Alternatief traject van GR 12C, vertrekkend te Monthermé waar GR 16 eindigt en weer aansluitend op GR 12C boven de Maasvallei bij Bogny-sur-Meuse. Slechts 6 km lang.
Ardennen - Eifelpad
GR 16 Semois was vroeger deel van het 800 km lange, internationale Ardennen-Eifelpad door de Duitse Eifel en de Belgische, Luxemburgse en Franse Ardennen. In principe bestaat GR AE niet meer in België en Frankrijk, mogelijk kom je nog oude tekens tegen. Verslag.
E3
Europees pad van de Zwarte Zee naar Santiago de Compostela. Geen eigen markering, loopt gewoon in het spoor van GR 16 Semois tussen Chiny en Naux.

TransSemoisienne
Het huidige deel van GR 16 tussen Aarlen en Chiny werd gecreëerd voor het TransSemoisienne - project, waarna het later in een herziene versie werd geadopteerd voor GR 16. Als wandelaar volg je dus gewoon GR 16, voor fietsers en ruiters zijn er aparte trajecten en markeringen. Verslag.

Gaume Buissonnière
Een 225 kilometer lang en bewegwijzerd circuit door zuidelijk België. Kruising met GR 16 ondermeer in de buurt van Etalle, Florenville, Chassepierre, Martué en Chiny. Verslag.

Transgaumaise®
140 km lange route in lusvorm door de Gaume en Frans Lotharingen, kruising met GR 16 in de omgeving van Martué, Sainte-Cécile en Chassepierre. Verslag.
Transardennaise®
153 km lange doorlopende route tussen Bouillon en La-Roche-en-Ardenne, loopt even samen met GR 16 tussen Bouillon en de uitzichttoren van Auclin. Verslag.
Grand Tour d'Attert
41 km lang circulair wandelpad van de gemeente Attert. Loopt langs de dorpen en grenzen van de gemeente, die is gelegen ten noordwestenvan Arlon. Kruising met GR 16 in de omgeving van Lottert.
Via Arduinna
Gemaakt voor Santiagowandelaars. Loopt van Malmédy of het Luikse naar Vitry-le-François (Fr) over 400 km, momenteel is er slechts een klein deel gerealiseerd, tussen Suxy en Orval. Kruising met GR 16 te Florenville, Moyen en in de omgeving van Chiny. Verslag
GR 654 Namur - Vézelay
GR-pad tussen Namen en Bourgondië voor Santiagopelgrims. Loop door de Franse Ardennen eigenlijk vooral in het spoor van GR 12. Aansluiting met GR 16 via een gemarkeerde verbindingsroute (eigenlijk GR 12C) tussen Monthermé en het meer van Vieilles Forges.
Rijn-Maaspad
Ongeveer 600 km lang internationaal wandelpad van Andernach (Duitse Eifel) naar Monthermé (Franse Ardennen). Loopt op het deel door de Semoisvallei eigenlijk in het spoor van het oude AE-pad en vandaag dus in het spoor van GR 16 Semois. Sporadisch zie je een wit golfje boven de GR-aanduiding dat herinnert dat dit traject ook door het Maas-Rijnpad wordt gevolgd.
Sentier du Grand Vresse
Pad van 68 km door de Naamse gemeente Vresse-sur-Semois en al zijn dorpen en gehuchten, zoals Bohan en Membre-sur-Semois. Bewegwijzerd en beschreven door Toerisme Provincie Namen rond 1980 maar sindsdien niet meer onderhouden en dus niet meer te volgen. Kruist GR 16 verscheidene keren.
Lorraine Gaumaise itinéraire
Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt vaak te samen met GR 16 tussen Etalle en Herbeumont.
Over de hoofdweg door het mooie Gaumse dorp Martué
> De Waalse GR-organisatie geeft sinds juli 2016 ook officiële GPS-tracks vrij via hun website.
Langs de Semois te Sainte-Cécile
Kamperen te Herbeumont onder het spoorviaduct van spoorlijn 163a
Dit is geen GR-markering maar tekens aangebracht door en voor jagers
< Pad door naaldwoud in de streek van Bouillon
Kamperen in de Franse Ardennen
Markering GR 16 Sentier de la Semois
Standaard-markering
(wit /rood).
Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad, aanlooproute of verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.
> Padmarkering op het Belgische deel wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Luxemburgse en Naamse afdeling van de vzw Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR) met de bekende witrode tekens. Er kan altijd wel een teken missen door bvb boskap. Boswerkers houden meestal geen rekening met het feit dat er markeringen zijn aangebracht om wandelaars te leiden.
> Algemeen bekeken is de uitpijling echter zeer goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de wandelgids wel uitkomst brengen.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je de beschrijvende tekst uit de gids volgen, dan moet je de tocht van Aarlen naar Monthermé wandelen, niet omgekeerd.
> Soms vullen bordjes, wegwijzers of situatieschetsen het routeverloop verder aan, met name op belangrijke padsplitsingen of bij aftakkingen van aanloop- of verbindingsroutes. Onderweg kom je mogelijk oude bewegwijzering tegen van GR AE of 15.
> Soms gebruiken jagers ook witrode markeringen om hun terreinen af te bakenen. Wat verwarrend maar ze zijn meestal duidelijk te herkennen doordat ze scheef zijn geschilderd en met weinig respect voor de omgeving (veel te groot).
Campings
> Er liggen tientallen campings in de vallei van de Semois - Semoy. Helaas zijn velen geëvolueerd naar verblijfsparken met een permanent of semi-permanent karakter. Plastieken wooncontainers in plaats van tijdelijke tenten vormen meer dan eens een verstorend effect in het mooie natuurkader van de Semoisvallei. Met name langs het wildste deel van GR 16 Semois (van pakweg Herbeumont tot Bohan) is de Semoisvallei soms bezaaid met dat soort lelijke caravans. Niet alle campings zijn daarom even uitnodigend voor de doortrekker met tent. Reken op 15 à 20 € voor 1 persoon, 20 à 30 € voor 2 personen, met enkele duurdere uitschieters. Een meerderheid van deze campings heeft Nederlandse eigenaars. In de Franse Ardennen liggen de prijzen iets lager.
> In het Arelerland en de oostelijke Gaume moet je wat creatief zijn, wil je campings gebruiken. Op 4 km van de startplaats van GR 16 te Aarlen (km 0) ligt langs de uitvalsweg naar Martelange 'Camping Officiel'. Een wat raar geval die camping, want je vindt ze niet terug in officiële lijsten van campings. Ze is vooral gericht op doortrekkende Nederlanders met 'sleurhutten' (caravans) die tussen Nederland en Zuid-Europa reizen. Je ziet er amper een tentje staan. Toch is deze camping perfect met proper sanitair en de mogelijkheid om 's avonds een steakje te eten of een pint te drinken in de bijhorende taverne. Met openbaar vervoer kan je via het station van Aarlen op delen van de GR Semois geraken. Backpackertarief vanaf 9 €.
Te Jamoigne (km 47) was een prima gelegen camping, ze sloot helaas in 2013.
> Te Tintigny (km 36) liggen de 2 campings 'Chênefleur' (vanaf 20 €) en 'Les 2 Eaux' (vanaf 10 €). De laatste ligt in de buurt van de samenvloeiing van Rulles en Semois in het gehucht Ansart. Het is de goedkopere en meer eenvoudige van de twee campings die op 3 km van GR 16 liggen. Je zou deze campings als uitvalsbasis kunnen gebruiken voor de eerste 50 km van je tocht vanaf Arlon. In Tintigny neem je dan een bus naar Arlon. Wandel tot Etalle, neem daar terug de bus naar Tintigny. De volgende dag neem je de bus van Tintigny naar Etalle. Je wandelt tot Jamoigne waar je weer de bus terug neemt naar Tintigny. De derde dag verlaat je de camping van Tintigny definitief, neem je de bus naar Jamoigne en zet je je tocht verder over GR 16.
> Daarna komen we in het grensgebied tussen Gaume en Ardennen en daar zijn meer kampeermogelijkheden:
* Chiny (km 60): Camping Le Canada. Langs GR 16, kort voor de Pont St Nicolas. Vanaf 14 €.
* Martué (km 70): Camping à la Ferme. Langs GR 16 en aangenaam rustig gelegen. Eenvoudig comfort op een weide bij een boerderij. Vanaf 8 €.
* Florenville (km 72):Camping La Roserai gesloten, wordt vakantiepark.
* Chassepierre (km 86): Camping Les Cabrettes. Langs GR 16. Vanaf 16 €.
* Sainte-Cécile (km 87): Camping La Semois. Langs GR 16. Vanaf 15 €.
* Sainte-Cécile (km 89): Camping La Rochette. Langs GR 16. Vanaf 13 €.
* Herbeumont - Conques (km 101): Camping Champ Le Monde. Rommelige camping maar gelegen op een mooie setting (oud spoorviaduct). Op 400 meter van GR 16. Vanaf 17 €.
* Herbeumont (km 101): Camping La Garenne. Volg de oude spoorlijnbedding noordelijk. Op 2,5 km van GR 16. Vanaf 8 €.
* Mortehan (km 112): Camping Les Ochay. De beste camping prijs-kwaliteit van de 4 campings rond Cugnon - Mortehan. 100 meter voor de Semoisbrug links. Langs GR 16. Vanaf 18 €.
* Cugnon (km 115): Camping La Charbonnière. Vnl stacaravans. Cugnon-centrum op 200 meter van GR 16. Vanaf 13 €.
* Cugnon (km 115): Camping Saint-Remacle. Langs GR 16. Vanaf 19 €.
* Auby-sur-Semois (Maka) (km 124): Camping Maka. Langs GR 16. Geen reservatie voor één nacht, enkel welkom als opvulling bij open plaatsen. Cafetaria niet welkom indien niet verblijvend. Vanaf 25 €, geen trekkerstarief.
* Bouillon (km 148): Camping Municipal Le Halliru. Op 2 km van Bouillon-centrum. Volg het mooie pad langs de Semoisoever richting Frankrijk. Vanaf 13 €.
* Laviot (km 164 Frahan) 4 campings naast elkaar (Le Sagittaire, de la Vallée , Ban de Laviot, du Melli). Het vraagt enige planning om er te komen. Idem voor de campings van Poupehan (Le Prahay, Île de Faigneul, Houilifontaine). Al deze campings liggen op enkele kilometers van GR 16.
* Alle-s/Semois (km 170): Camping L'ami Pierre. Langs GR 16. Steek te Alle de Semoisbrug over. Vanaf 17 €.
* Mouzaive (km 171): Camping Le Héron. Op 1 km van GR 16. Ga voor de passerelle van Mouzaive links en neem dan de Rue de Lingue over 1 km. Vanaf 13 €.
* Petit-Chairière (km 175): Camping Le Trou du Cheval. Op 1,5 km van GR 16. Verlaat GR na kapel Petit-Chairière aan wegkruis. Ga verder links-rechts en 1,3 km volgen. Vanaf 13 €.
* Bohan (km 185): Camping Confort. Op 1,5 km van GR 16. Ga in Bohan langs de kerk en dan de Semois volgen langs de brugruïnes. Vanaf 15 €.
* Bohan (km 185): Camping Les Bouleaux. Op 1 km van GR 16. Ga in Bohan langs de kerk en dan de Semois volgen langs de gebombardeerde brug. Vooral stacaravans. Niet direct aan de Semois. Vanaf 12 €.
> Franse Ardennen:
* Tournavaux (km 199): Base de loisirs, camping Dép. d'Haulmé. Zeer ruime en rustige camping. Sinds een paar jaren zijn de prijzen met een schok verhoogd en lijkt de service niet meer zoals vroeger. Op 2,5 km van GR 16. Neem op de D31 bij taverne Ch'ti de verkeersweg zuidelijk over 2 km en blijf dan de Semois volgen.
* Tournavaux (km 199): Camping de Tournavaux. Op 1 km van GR 16. Wandel op het kruispunt met de D31 naar het centrum van Tournavaux en steek er de Semoisbrug over.
* Tournavaux (km 199): Camping Municipal Rapides de Phades. Op 2 km van GR 16. Volg voor Tournavaux de D31 over 2 km richting Monthermé. Of vanuit Monthermé de D31 over 2,5 km richting Thilay.
* Monthermé (km 209): Camping Communautaire du Port-Diseur. Te Monthermé op 1,4 km van de Maasbrug en bij de monding van de Semoy in de Maas.
> Check vooraf de openingstijden van de campings via hun websites. De meesten zijn open vanaf Pasen. Sommigen sluiten al half september of eind oktober en andere zijn het hele jaar open.

Vrij kamperen
> Vrijkamperen is officieel verboden, maar als je het discreet houdt, geen vuur maakt, afgelegen kampeert en het bij bivakkeren houdt (= kamperen enkel tussen zonsondergang en zonsopgang) dan zou je zelden problemen mogen hebben. Wellicht onnodig te zeggen dat je je kampeerplek weer achterlaat zonder sporen achter te laten. In de etappebeschrijvingen vermeld ik af en toe een goeie plek.

Gilbert's List

> Slaap je liever onderdak maar liefst zo goedkoop mogelijk, raadpleeg dan Gilbert's List. Het leuke aan deze lijst is dat alle adressen in principe ook gasten aanvaarden die slechts 1 nacht blijven en dat er telkens het GR-pad bij is vermeld. Het soort onderkomen varieert van jeugdherbergen en huurcaravans tot kleine hotels en gîtes. Prijzen rond 17 € pp en 22 € met ontbijt. Soms is de prijs pas interessant als je deelt met meerderen. Gilbert's List is een niet-commercieel initiatief, je bent meer dan welkom om zelf feedback te geven van je ervaringen op goedkope overnachtingsadressen. Je kan de gedetailleerde lijst voor enkele euro's verkrijgen. Email: gilbert.bastiaensen (at) pandora.be .
Plaatsen langs GR 16: Thiaumont, Sainte-Marie-sur-Semois, Tintigny (Ansart), Chiny, Martué, Florenville, Sainte-Cécile, Herbeumont, Cugnon, Auby (Maka), Bouillon (x 2), Frahan, Poupehan, Vresse-s/-Semois, Tournavaux, Naux, Thilay, Monthermé.

Luxueus overnachten


> Voor hotels en B&B's kunnen de toeristische diensten je zeker verder helpen, raadpleeg eventueel hun website. De belangrijkste toeristische diensten onderweg zijn gevestigd te Aarlen, Etalle, Florenville, Herbeumont, Bouillon, Vresse-s/Semois en Monthermé.
> Er is een groot verschil op GR 16 Semois tussen wandelen in het Arelerland en de Gaume enerzijds en de Ardennen anderzijds, zowel qua landschap als wat de aard van de paden betreft.
> Door het Arelerland en de noordelijke grens van de Gaume loopt het traject maar liefst over ongeveer 70 % asfalt of beton. Veel te veel voor de meeste wandelaars (die liever op zachtere ondergrond lopen). Voor het 55 km lange deel tussen Aarlen en tot aan de vallei van de rivier Vierre (voorbij Moyen) zou ik dus zeker aanraden om niet op wandelbotinnen te lopen, maar eerder met een lichte (meer verende) sportschoen die al die verharde wegen beter verdraagt. Anders riskeer je gewoon je voeten kapot te lopen op het vele asfalt. Wel worden op een paar korte stukken na, meestal rustige asfaltwegen gebruikt. Dit deel van ongeveer 55 kilometer is dan ook niet altijd even boeiend. Door het Arelerland en de Gaume wandel je vooral op vlak of licht golvend terrein.
> Het prille begin van de tocht in Aarlen is zelfs ronduit lelijk. Nu lijkt het niet zo makkelijk om door het Arelerland en de noordelijke Gaumegrens een traject te ontwikkelen dat altijd boeiend blijft en weinig over asfalt loopt. Ook Julien van Remoortere, die in de jaren '90 zijn eigen tocht van de bron naar de monding van de Semois ontwierp en er een boek over schreef, loopt veel over asfalt. Denk bij zo'n passage gewoon aan wat verder nog te wachten staat, het kan er alleen mooier op worden.
> Zowel architecturaal als landschappelijk is de Ardennendoortocht die daarna volgt veel boeiender. Let ook op de ondergrond in het geologisch grensgebied tussen Gaume en Ardennen. De ene keer wandel je over een bodem van zandsteen, kenmerkend voor de Gaume. Wat verder is het plots leisteen geworden, kenmerkend voor de Ardennen.
> Tijdens de Ardennendoortocht zitten er vaak adembenemend mooie stukken tussen die het vorige ruimschoots compenseren. In de Ardennen is de aard van de paden en de ondergrond anders. Hier loop je 75 % van de tijd over prettige bospaden met constant afwisseling van oude dorpen, spectaculaire uitzichtpunten en oeverpaden. In de Ardennen draag je dus best iets steviger en tredvast schoeisel.
> Het is met name op de laatste 4 etappen bijna constant dalen of stijgen met niet zoveel vlakke stukken tussenin. Dat laatste deel door de Semoisvallei behoort dan ook tot het zwaarste dat je zoal in België kan wandelen. Het positieve hoogteverschil kan op 1 dag stevig wandelen oplopen tot meer dan 1000 meter!
> Er zit een stukje bij dat afgeraden wordt om met jonge kinderen te wandelen: De ladderwandeling onderweg naar Rochehaut. Sinds 2010 zijn de ladders een alternatief traject geworden van GR 16 omwille van erosie op de steile oever naar de ladders. Sinds 2015 is dit traject echter vernieuwd en beter toegankelijk. De hoofdroute volgt een gemakkelijker traject zodat je de ladders kan vermijden. Avontuurlijke wandelaars daarentegen zullen de ladders net een leuke uitdaging vinden.
> Het Ardense deel van GR 16 is toeristisch georiënteerd. Er is een grote keuze aan overnachtingsmogelijkheden langs GR 16 Semois .
> Moeilijke paden: Het deel door Arelerland en Gaume loopt de hele tijd over brede, wegen en paden. Bij de doortocht van de Ardennen kunnen er soms singletracks bij zijn die enige tredvastheid vragen, zoals op punten waar de doorgang smal is, het pad mogelijk wat geërodeerd is en de valleiwand ernaast steil afloopt. Toch zou dit geen enkel probleem mogen stellen. Wat de ladderpassage bij Rochehaut betreft, bestaat er dus een mogelijkheid om ze te vermijden, zoals hierboven vermeld. Mogelijk is het wat struggelen om met een grote rugzak de ladders te gebruiken door de metalen ringvormige banden die rond een van de ladders zijn gespannen. Samengevat: GR 16 Semois is doenbaar voor elke wandelaar met een redelijke conditie.
> Plaatsen met mogelijkheid tot bevoorrading onderweg:
* Aarlen (km 2): Je komt onderweg langs Delhaize, Lidl, bakkers en slagers.
* Etalle (km 23): Centrum. Voor een bakker en supermarkt (Intermarché) wandel je vanaf de kerk tot 600 meter over de N83 richting Florenville.
* Tintigny (km 35): Bakker in het centrum. Wandel op de kruising van GR 16 met de N83 1,3 km richting Aarlen.
* Jamoigne (km 47): Kleinhandel in het centrum, Eurospar op 100 meter van GR 16, langs de weg naar Virton.
* Florenville (km 72): Alle detailhandel en horeca in het centrum, Carrefour bij de kerk.
* Herbeumont - Conques (km 101): Louis Delhaize supermarkt en middenstand in het centrum op 1,5 km van GR 16. Wandel via de oude spoorlijn 163a, de kortste weg.
* Bouillon (km 148): Alle detailhandel en horeca. Colruyt in het centrum.
* Rochehaut (km 162): Horeca, Spar-minimarket, bakker,...
* Alle-sur-Semois (km 170): Horeca, Spar en andere winkels in het centrum op 400 meter van GR.
* Vresse-sur-Semois (km 178): Horeca, geen bevoorrading.
* Bohan (km 185): Proxy Delhaize, winkels, horeca in het centrum.
* Sorendal (km 190): Spar kortbij aan overzijde van de Semoy (brug) naar rechts.
* Monthermé (km 209): Winkels in het centrum langs de D31 oostelijk van de Maasbrug. Carrefour Contact bij de samenvloeiing van Semoy en Maas (1,3 km van Maasbrug).
GR 16
Semois van bron tot monding (209 km)