Startpagina > Wandelen > GR 129 Dwars door België
> Ok, we vliegen er nu echt in, 573 kilometers GR 129 - Dwars door België- in 20 etappen...
Treinstation Charleroi-Sud
> In Henegouwen valt het ook best wel mee, zeker in de regio Ath - Mons. Ten zuiden van Charleroi ligt je wandelrichting eigenlijk haaks op het tracé van nogal wat buslijnen, wat betekent dat je enkele keren via het trein- en busstation van Charleroi-Zuid zult passeren om er te connecteren. In de Sambervallei zijn er ook enkele stille treinstations, zoals Hourpes en op wandelafstand van de abdij van Aulne het de treinhalte van Landelies. Verder langs GR 129 kan het trein- en busstation van Dinant prima in je planning passen voor de bereikbaarheid van de Molignée-vallei.
> Je voorkeur in dagafstanden is dus wat bepalend voor hoe je je reis per openbaar vervoer wenst te organiseren. Je plant dan best ook meteen enkele etappes vooruit, om tot een zo evenwichtig mogelijke indeling van je etappeafstanden te kunnen komen. Dat valt misschien niet steeds even goed mee. In de topografische wandelgidsen staat telkens aangegeven waar je aansluitingspunten hebt op openbaar vervoer. Dat is echter update-gevoelige informatie, je checkt dus best de meest recente info via de websites van de De Lijn en TEC,zeker ook als je tijdens het weekend wenst te reizen en er vaak minder mogelijkheden zijn.
> Nog een handig hulpmiddel is Google Maps. Door sterk in te zoomen op de kaarten kun je zien waar er bushaltes zijn + de naam van de bushalte. Dit was enkel mogelijk voor Vlaanderen, sinds kort zijn ook de Waalse bushaltes aangegeven op Google Maps. Combineer je auto met openbaar vervoer, maak dan best (indien mogelijk) 's morgens gebruik van een bus of trein om zo naar je auto te stappen. Je kunt natuurlijk ook 's avonds de bus nemen maar dan moet je onderweg een strakke wandelplanning aanhouden en de tijd in het oog houden om te vermijden dat je bij aankomst bus of trein zou missen.

DWARS DOOR BELGIE (GR 129): EIGEN ETAPPE-INDELING EN AFSTANDEN

Dag
Traject
Afstand km
Totaal Afstand km
1 Brugge > Doomkerke 33 33
2 Doomkerke > Machelen a/d Leie 35 68
3 Machelen > Oudenaarde 30 98
4 Oudenaarde > Ellezelles 20 118
5 Ellezelles > Ath 25 143
6 Ath > Mons 37 180
7 Mons > Solre-sur-Sambre 32 212
8 Solre-sur-Sambre > Gozée 29 241
9 Gozée > Gerpinnes 23 264
10 Gerpinnes > Maredsous 28 292
11 Maredsous > Dinant 23 315
12 Dinant > Gendron 17 332
13 Gendron > Wellin 30 362
14 Wellin > Framont 38 400
15 Framont > Herbeumont 38 438
16 Herbeumont > Florenville 14 452
17 Florenville > Gérouville 30 482
18 Gérouville > Torgny 19 501
19 Torgny > Châtillon 36 537
20 Châtillon > Arlon 36 573
> De wandelaar op GR 129 kruist op zijn tocht dwars door België een pak andere langeafstandsroutes. Uiteraard veel GR-routes maar daarnaast ook een pak Santiagoroutes, aangezien de algemene wandelrichting van GR 129 haaks staat op de richting die de Santiagopaden uitlopen. We hebben ons in het lijstje hieronder dan ook nog beperkt tot de routes die regelmatig worden onderhouden.
> Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan als de jagers je geen toestemming geven. Als je in de jachtperiode op pad gaat controleer dan vooraf de gemeentelijke websites voor 'les dates de battues' (= data van drijfjachten) of mail vooraf naar hun toeristische diensten. Ook de kantonverantwoordelijke van de de Dienst Nature et Forêts (DNF) moet over die data beschikken.
> Ten zuiden van Dinant kom je in de Lessevallei langs de stations van Gendron en Houyet. Daarna wordt het ingewikkelder, in de Ardennen wandel je immers vaak veel kilometers door afgelegen bossen. Bussen hebben als start- en of eindpunt wel vaak een treinstation. In de Gaume zijn Florenville en Virton (St Mard) de belangrijkste knooppunten voor openbaar vervoer, zowel voor trein als bus. Het treinstation van beide steden ligt binnen 2 km wandelafstand van GR 129. Te Châtillon ben je in het Pays d'Arlon beland, transporthub hier is Arlon met een trein- en busstation. We vermelden hier zeker ook expresbus 1011, die vanuit Arlon helemaal naar Luik-Guillemins rijdt. Nog in het Pays d'Arlon kom je ook langs het treinstation van Messancy.
> Als je over GR 129 wandelt tussen 1 oktober en 31 december is de kans reëel dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd die delen van het bos maar ook open veld kunnen afsluiten voor recreanten. Bij drijfjacht gaan ze dan 'wild tekeer' door met veel lawaai everzwijnen en reeën naar de bosrand op te jagen. Het betreft het Waalse deel van de route, vooal vanaf de regio Lobbes en Thuin en de 350 kilometers die daarna nog volgen.
> Begin- en eindpunt, Brugge en Aarlen, zijn vlot bereikbaar per openbaar vervoer maar tussenin liggen natuurlijk nog 573 kilometers wandelroute die niet steeds even vlot zijn ontsloten met openbaar vervoer. In Vlaanderen valt het best nog mee om openbaar vervoer te combineren met een wandeletappe. Brugge en Oudenaarde zijn vlot ontsloten, ook de treinstations en de bushubs van Deinze en Ronse (beide niet rechtstreeks langs de route gelegen) kunnen handig zijn voor transportwissels.
> Wat onderweg kamperen betreft is West-Vlaanderen een woestijn rond het traject van GR 129. Enkel bij Brugge is een camping. Sinds eind 2020 is er een bivakzone langs het traject te Doomkerke, Bivakzone Disveld. Elders ben je dus veelal aangewezen op wildkamperen. Doe het discreet want het wordt in principe niet getolereerd. In Oost-Vlaanderen zijn er geen bivakzones langs het traject van GR 129.
> Ook in de provincie Henegouwen en Namen (tot Dinant) kun je langs het GR 129-traject niet terecht op een camping. Camping Cobut in de vallei van de Molignée sloot in 2019.
> Zuidelijk van Dinant kom je langs Camping Paradiso te Gendron-Gare, Camping de la Lesse te Houyet en Camping des Skassis te Wanlin. Daarna wandel je weer een paar dagen door een campingwoestijn. In de bossen ten zuiden van Bertrix passeer je ongemerkt in de buurt van Camping Bertrix, een eerder luxueuze camping voor families en stacaravans maar je kunt er ook als doortrekker terecht voor een wat hogere prijs dan je misschien gewend bent. Ter hoogte van Herbeumont heb je weer een camping, Camping Champ Le Monde. Om ze te vinden wandel je als je via GR 129 aan de Semois komt, 1 km langs de Semois naar rechts ipv naar links. Te Martué kun je terecht op de eenvoudige en goedkope Camping à la Ferme in het dorpscentrum en te Florenville heb je niet ver van het centrum camping La Rosière. Verder tot Aarlen kom je helaas niet meer langs campings! Check de openingstijden van campings vooraf via hun websites, de meeste zijn niet het hele jaar geopend.
> Jammer maar zoals je zelf kunt vaststellen zijn de campings langs GR 129 wat te dungezaaid om er een vlotte kampeertocht te kunnen van maken. Je bent dus aangewezen op veel wildkamperen of op combineren met andere accommodatievormen.
> Slaap je liever onderdak maar liefst zo goedkoop mogelijk, raadpleeg dan voor Wallonië Gilbert's List. Het leuke aan deze lijst is dat alle adressen in principe ook gasten aanvaarden die slechts 1 nacht blijven en dat er telkens het GR-pad bij is vermeld. Het soort onderkomen varieert van jeugdherbergen en natuurvriendenhuizen tot kleine hotels en gîtes. Prijzen rond 17 € pp en 22 € met ontbijt. Soms is de prijs pas interessant als je deelt met meerderen. Gilbert heeft adresjes in volgende plaatsen langs of op max 2 km van GR 129: Ellezelles, Frasnes-les-Avaing, Ath (x2), Mons, Erquelinnes (x2), Bienne-lez-Happart, Lobbes, Fromiée, Dinant (op 3 km), Furfooz, Hérock,Martué, Orval, Dampicourt, Lamorteau (x2), Torgny.
> Verder heb je natuurlijk nog een aantal alternatieve mogelijkheden zoals hotelovernachting, B&B, couchsurfing. Verifieer met de regionale toeristische diensten of via gerelateerde websites voor de meest update info hieromtrent, aangezien het aanbod sterk wijzigt.
> Zelf legden we het Vlaamse en Henegouwse deel vooral af in aparte dagtochten, gebruik makend van openbaar vervoer naar start- en vanaf eindpunt, gezien de relatief vlotte bereikbaarheid van de woonplaats. Voor het Naamse en Luxemburgse deel combineerden we vrij kamperen met af en toe een camping.
> Bij afsluiting van een jachtgebied moeten op elke toegangsweg tot dat gebied volledig en correct ingevulde roodkleurige verbodsborden staan, anders zijn de jagers in overtreding en is de jacht illegaal. Gele borden dienen enkel als advies en houden op zich geen verbod tot passage in. Er moeten op het moment van de jacht rode borden staan. Heb je problemen met jagers vraag dan naar hun 'président' of noteer dan de naam en telnr van de verantwoordelijke. Deze moeten verplicht op de rode verbodsborden staan.

> Niet altijd wordt er een ganse dag gejaagd. Als je bij een verboden gebied komt en je ziet jagers, informeer dan eventueel naar het moment waarop de doorgang terug wordt vrij gegeven. Soms zie je verbodsborden maar blijft de openbare weg op de rand van het jachtgebied toch toegankelijk voor passanten. In bepaalde gevallen zijn ze bewust verwarrend geplaatst om wandelaars af te schrikken. Passeer je aan de rand van een jachtgebied over een toegankelijke weg zorg dat je dan opvalt en blijf niet hangen.
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door provinciale vrijwilligers van de Vlaamse en Waalse vereniging voor GR-paden met de bekende witrode tekens. Er kan altijd wel een teken missen door bvb wegenwerken, boskap of vandalisme. Algemeen bekeken is de uitpijling echter zeer goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topografische gids wel uitkomst brengen.
> Bewegwijzering is steeds in twee richtingen. Wil je de beschrijving in de topogids volgen, dan moet je de tocht vanuit noord naar zuid lopen. Ook de zijroute Givry - Sebourquiaux is bewegwijzerd met witrode tekens, evenals de 27 km verbinding tussen GR's 129 en 125.
> Soms vullen bordjes, wegwijzers of situatieschetsen het routeverloop verder aan, met name op splitsingen met andere routes of bij aftakkingen van aanloop- of verbindingsroutes.
GR 129J
Aftakking van hoofdroute GR 129 door een uithoek van de provincie Henegouwen. Vanuit Sivry naar de Franse grens te Sebourquiaux (50 km) door het Parc Naturel des Hauts Pays.
GR 12
1000 km lange GR. Vertrekt als het Floris V-pad in de omgeving van Amsterdam en komt vanuit Bergen-op-Zoom Vlaanderen in om zo door te lopen als GR 12 via Brussel en Henegouwen richting Parijs. GR 129 loopt enkele kilometers tesamen met GR 12 ten zuiden van Charleroi.
GR 121
Bijna 400 km lange wandelroute tussen Waver (Waals-Brabant) en Boulogne-sur-Mer in Frankrijk. Kruising Met GR 129 te Attre.
GR 122
Pad dat start in het Nederlandse grensstadje Hulst en zuidelijk via de Zwalmvallei en Brakel een weg zoekt naar Doornik en verder Frankrijk in. GR 129 loopt 1km mee in het spoor van GR 122 rond de Muziekberg bij Ronse.
GR 123
Waalse wandelroute van 218 km door westelijk Henegouwen. Tussen Ronse en Mons loopt GR 129 vaak langere tijd te amen met deze grote lusvormige route.
GR 125
Grote rondwandeling van 262 km in de provincies Namen en Henegouwen tussen de stroombekkens van Maas en Samber. Kruising met GR 129 niet ver van Gerpinnes en even in hetzelfde spoor ten zuiden van Dinant.
GR 126
Pad van 250 km dat Scheldevallei via Brussel linkt met de vallei van de Maas tot in de westelijke Ardennen in de Semoisvallei. GR 129 loopt ermee even te samen ten zuiden van Dinant en over langere afstand langs de Lesse tussen Gendron en Houyet.
GR 128
Wissant (Côte d'Opale) - Aachen (650 km). Met wit-rode tekens gemarkeerd pad van Grote Routepaden Vlaanderen. Kruising met GR 129 te Wontergem. Verslag.
GR 131
128 km lange GR-route door West-Vlaanderen, van de Nederlandse grens nabij Maldegem over Torhout en Diksmuide tot Ieper. Loopt kkorte tijd te samen met GR 129 te Bulskampveld. Verslag.
GR 14
Parijs - Malmédy over zowat 800 km. Kruising met GR 129 in het dorpje Lesse bij de brug over de gelijknamige rivier. Verslag.
GR 15
GR 15, Monschau - Arlon heeft hetzelfde eind- of beginpunt dan GR 129, namelijk de bron van de Semois te Arlon. Verder raken de routes niet aan elkaar. GR 15 is 220 km lang. Verslag.
GR 16
GR-pad in lijn van 202 km van de Semoisbron te Aarlen tot de monding van de rivier in de Maas te Monthermé. De Transsemoisienne volgt grotendeels hetzelfde traject maar is 18 km korter. GR 129 loopt te samen met GR 16 tussen Roche Pinco en Florenville en komt weer bij GR 16 op het eindpunt, aan de Semoisbron te Arlon. Verslag GR 16 Semois. Verslag Transsemoisienne.
GR 17
Thematische Grande Randonnée van 161 km langs de riviervalleien van Lesse en Lomme. Loopt lange tijd te samen met GR 129 tussen Gendron-Gare en Wanlin. GR 17
GR 412
GR 412, pad van de terrils, loopt door het oude Waalse steenkoolbekken in oost-west richting over 280 km, tussen Bernissart en Blégny. Kruising met GR 129 te Spiennes bij Mons.
GR 5A
GR 5A- Wandelronde van Vlaanderen maakt een luswandeling door 4 Vlaamse provincies van maar liefst 560 km, net iets korter dan de totaalafstand van GR 129. Ter hoogte van De Panne vervolgt GR 5A-Noord als GR 5A-Zuid. Passeert net zoals GR 129 langs Brugge en loopt kort met GR 129 tesamen rond de Muziekberg bij Ronse.
GR 570
Internationaal GR-pad van 115 door het GH Luxemburg, Frankrijk en België. Loopt even tesamen met GR 129 op het meest zuidwestelijke deel, tussen Bébange en Messancy. Verslag
GR 575/576
Pad door de hele Condroz. 293 km lang, loopt tussen Foy-Notre-Dame en Boisseilles een paar kilometers te samen met GR 129. Verslag.
GRP 577
Loopt door de Famenne en de Calestienne, oa langs Hotton, Rochefort, Houyet, Durbuy en Han-sur-Lesse. 170 km. Kruist GR 129 te Houyet en loopt er mee te samen in de omgeving van Wellin over een goeie 6 km. GR 129 recupereerde in 2012 ook een vervallen traject van GRP 577 dat tussen Houyet en Wellin liep. Verslag.
Streek-GR Vlaamse Ardennen
Lusvormige route van 157 km door het meest bergachtige stukje Vlaanderen. Loopt kort te samen met GR 129 te Oudenaarde en nogmaals rond de Muziekberg bij Ronse. Verslag.
Via Brugensis
Santiagoroute van Brugge. Vanuit grensstadje Sluis via Damme, Brugge, Menen en Doornik naar het Franse Sebourg (175 km). Raakt aan GR 129 te Brugge.
Via Scaldea
Santiagoroute van de Schelde. Vanuit Vlissingen over Gent, Oudenaarde en Doornik naar Reims (374 km). Kort tesamen met GR 129 tussen Oudenaarde en Leupegem.
Via Gallia Belgica
Santiagoroute door de provincies Waal-Brabant en Henegouwen. Start in Hélécine en eindigt na 222 km te Saint-Quentin in Frankrijk. Kruising met GR 129 te Givry (variant traject) en tussen Givry en Grand Reng (hoofdtraject).
Via Monastica
Santiagoroute van s' Hertogenbosch over Diest, Namen en Dinant naar Givet in Frankrijk (266 km). Kruising met GR 129 te Dinant.
Via Arduinna
Pad voor Santiagowandelaars. Loopt van Malmédy of het Luikse naar Vitry-le-François (Fr) over 400 km. Tesamen met GR 129 van voor Florenville tot voorbij Orval. Verslag
Transardennaise®
153 km lange doorlopende route tussen Bouillon en La-Roche-en-Ardenne, loopt even samen met GR 129 te Daverdisse en het dorp Lesse. Verslag.
Transgaumaise®
140 km lange wandelroute van La Maison de la Randonnée - GTA. Heeft de Gaume als thema. Loopt verscheidene malen tesamen met GR 129 op het meest zuidelijke deel van de route, zoals te Lacuisine, tussen Chameleux en Orval, Torgny,... Verslag.
Gaume Buissonnière
Een 225 kilometer lang en bewegwijzerd circuit door zuidelijk België. Kruising of tesamen met GR 129 ondermeer tussen Florenville en Orval, in de omgeving van Gérouville en Sommethonne en ook bij Lamorteau, Torgny, Châtillon en Meix-le-Tige. Verslag.
La Lorraine Gaumaise
Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt verscheidene keren te samen met GR 129 op veel op het meest zuidelijke deel van de route tussen Herbeumont en Saint-Léger.
Sentier de la Vallée des 7 Châteaux
Nationaal pad in het Groot-Hertogdom Luxemburg dat even België inloopt en er samen komt loopt op het meest oostelijke punt van GR 129, ter hoogte van de vallei van Clairefontaine. Deze route is 37 km lang en gaat behoorlijk op en af tussen de Luxemburgse grens ter hoogte van Arlon en de stad Mersch.
Sentier GR des Abbayes Trappistes de Wallonie (SAT)
Thematische langeafstandsroute van 290 km die enkele trappistenabdijen met elkaar verbindt (Chimay, Rochefort, Orval). Loopt haast volledig in het spoor van bestaande GR-paden, waaronder een groot deel van GRP 577, tussen Houyet en Chanly. Het apart teken voor dit pad wordt dan ook onderweg slechts sporadisch aangebracht (sinds 2017).
Entre Lesse et Lomme
78 km lange rondwandeling door de uitgestrekte bossen rond Libin. Kruist de Transardennaise® ter hoogte van het verdwenen dorp en de hoogoven van Marsolle. Verslag.
GRP 161 Tour du Pays de Bouillon-en-Ardenne
Lange rondwandeling van 186 km door het Land van Bouillon aan de Semois. Grotendeels andere GR-paden volgend. Lange tijd in het spoor van GR 129, van het gehucht Lesse (bij Redu) tot de vallei van de Aise (tussen Bertrix en Herbeumont)
> Je hebt drie topografische gidsen nodig om van Brugge helemaal tot Aarlen te wandelen. Dat valt dus best mee. De drie gidsen sluiten qua tracé-beschrijving trouwens volledig op elkaar aan. Elke topografische gids bevat een routebeschrijving, streekinfo, detailkaarten met het tracé op basis van NGI-afdrukken en tevens een pak praktische info om je tochtplanning te vergemakkelijken, zoals tussenafstanden, verbindingen met openbaar vervoer, overnachtingsmogelijkheden, enz. Soms kan die praktische info wat verouderd zijn en ook het routetracé kan hier en daar inmiddels zijn aangepast omwille van diverse redenen. Die updates kun je vinden op de websites van de uitgevers.
> De beschrijvingen in de gidsen zijn telkens in Noord-Zuid richting. Ben je van plan om van Aarlen naar Brugge te wandelen (wat perfect mogelijk is omdat de bewegwijzering in twee richtingen is) dan wandel je tegen de beschrijving in.
> Kun je GR 129 - Dwars door België ook afwandelen zonder gids? Misschien wel maar eigenlijk wandel je wat rond als een kip zonder kop, zelfs met een GPS in de hand. Zo'n gids biedt je zoveel meer en uiteindelijk kost de aanschaf van de gidsen je omgerekend minder dan 10 cent per kilometer! Vergeet ook niet dat je door de aankoop van de gidsen ook de vrijwilligersverenigingen steunt die instaan voor het onderhoud, de bewegwijzering, de beschrijving en de opvolging van de wandelroute.

De drie gidsen die je nodig hebt zijn de volgende:

1. GR 129 deel Vlaanderen: wandelen van Brugge naar Ronse. Een uitgave van vzw Grote Routepaden uit 2006. Beschrijving van 119 km.

2. GR 129 La Belgique en diagonale, tronçon Ellezelles - Dinant. Een franstalige uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR) uit 2007. Beschrijving van 198 km + 50 km zijroute GR 129J Givry - Sebourquiaux + verbindingstraject van 27 km tussen GR 129 en GR 125.

3. GR 129 (Sud) La Belgique en diagonale, Dinant - Arlon. Een franstalige uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR) uit 2012. Beschrijving van 254 km.
Vergeet ook niet om de files met routewijzigingen te downloaden bij de uitgevers.

> Het GPS-tracé van het Vlaamse deel kun je downloaden op de website van Grote Routepaden. Idem voor het Waalse deel maar dan via de website van SGR.
Wandelinfo
Kaart, gids, GPS
Padmarkering
Overnachting
Openbaar vervoer
Eigen etappe-indeling
Jacht
Kruisende wandelpaden
Markering GR 129 Wallonië
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad, aanlooproute of verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.
Markering GR 129 Vlaanderen
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad, aanlooproute of verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.