Startpagina > Wandelen > GRP 575
Wandelinfo
Topografische gids
> Zoals bij de meeste lange paden van het GR-type hoort ook bij GRP 575 'A travers le Condroz' een topografische gids. Je vindt er uiteraard een gedetailleerde routebeschrijving in maar ook de hele route ingetekend op kaarten van het NGI, afstandstabellen, hoogteprofielen en een pak praktische info zoals buslijnen, toeristische diensten, gastenkamers, cafés en winkels onderweg, enz... Kortom, eigenlijk onmisbaar. De routebeschrijving is in één richting: In wijzerzin. Ook drie verbindingsroutes zijn beschreven.
> Helaas is deze gids eentalig Frans. Aangezien een groot deel van de info in schematische vorm is, kan de taalbarrière niet echt een probleem zijn. Deze gids is de eerste in een nieuw lay-outconcept. Minder grote foto's en meer info. Samenstelling door Jean-Paul Wibrin, tesamen met GR-medewerkers. Deze nieuwste editie is van mei 2013. Uitgever is de Waalse vereniging Sentiers de Grande Randonnée (SGR). Te koop online in hun winkel.
> Zonder gids wandelen? Kan ook maar in de gids heb je alles en je steunt er de Waalse vereniging voor langeafstandswandelen mee die volledig draait op vrijwilligerswerk. De Waalse GR-organisatie geeft sinds juli 2016 ook officiële GPS-tracks vrij via hun website.
Markering GRP 575 A travers le Condroz
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Naamse en Luikse afdeling van SGR (Sentiers de Grande Randonnée) met de bekende witrode tekens. Er kan altijd wel een teken missen door bvb boskap. Boswerkers houden meestal geen rekening met het feit dat er markeringen zijn aangebracht om wandelaars te leiden.
> Algemeen bekeken is de uitpijling echter zeer goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je de beschrijving in de topogids volgen, dan moet je de tocht in wijzerzin wandelen.
> Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Op de foto rechtsboven zie je 2 tekens die een afslag naar links aankondigen maar eigenlijk is geen één van de 2 volgens de norm. Het rechtse is de oude bewegwijzering, met een volledig dubbel teken. Links op de boom staat een nieuwer teken maar het is geverfd zoals in Vlaanderen. Hier in Wallonië had de schilder onder het langste teken eigenlijk nog een witte pijl naar links moeten aanbrengen. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem.
! Opgelet in de omgeving van Huy. Het teken op de foto links is niet van GRP 575 maar van een lokaal TCB-pad. De wit-oranjerode tekens zijn uiteraard verwarrend. Volg dus best ook de tekst in de topogids. Deze TCB-markering komt voor tussen Barse en de Muur van Hoei.
> Soms vullen bordjes, wegwijzers of situatieschetsen het routeverloop verder aan, met name op belangrijke padsplitsingen of bij aftakkingen van aanloop- of verbindingsroutes.
> Regio stad Namen: Pays de Namur te Namur.
> Regio Naamse Condroz: Maison du Tourisme Condroz-Famenne te Ciney. Hier start trouwens GRP 575.
> Regio oostelijke Luikse Condroz: Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève te Remouchamps.
> Regio westelijke Luikse Condroz: Maison du Tourisme Terres de Meuse te Huy.
> Naast deze regionale toeristische diensten hebben een aantal gemeenten en steden bovendien ook nog vaak een eigen toeristische dienst.
> Per regio zijn er jaarlijks herziene brochures beschikbaar die de streek voorstellen en praktische info voor toeristen oplijsten. Deze zijn te verkrijgen bij de regionale toerismekantoren maar vaak ook te downloaden. Daarnaast heb je ook nog lokale toeristische diensten, zoals in Emptinne, Vieuxville of Hamoir. Het officiële startpunt van GRP 575 ligt te Ciney, bij het informatiekantoor op de Place Monseu.
> GRP 575 passeert enkele dorpen die behoren tot het select lijstje van 'mooiste dorpen van Wallonië': Mozet, Celles, Crupet en tot 2013 hoorde ook Deigné daarbij. Per dorp bestaan er speciale lokale wandelingen, gebundeld in het boek 'Gids van de mooiste dorpen van Wallonië' of te downloaden via hun website. Overigens ligt het centrale informatie- en documentatiecentrum van de vereniging 'mooiste dorpen van Wallonië' in Crupet, vlakbij ons wandeltraject.
Toerismekantoor Ciney, start GRP 575
Jachtaankondiging langs de Ourthe-oever
tussen Méry en Esneux
> La Fête de mai is een kunstevenement dat jaarlijks plaatsvindt in Gesves en omliggende gemeenten. Sinds 2001 worden in het landschap kunstwerken geplaatst van internationale kunstenaars. Over de jaren is zo een aanzienlijk kunstpatrimonium opgebouwd in een gebied dat zich uitstrekt van Profondeville tot Somme-Leuze, met de gemeente Gesves als centrum. GRP 575 loopt dwars door dit gebied. Je komt ze tegen op onverwachte plaatsen en ze zijn uitgevoerd in natuurlijke materialen, in harmonie met het landschap. Wil je echter nog veel meer van de 'Fête de Mai'- kunstwerken zien, dan kan je één van de vele lokale wandelingen van Fête de Mai volgen. Na enkele moeilijke jaren heeft de vereniging een doorstart gekend onder de naam 'Murmures en Mai' maar het kunstperspectief is sinds enkele jaren weer helemaal terug als La Fête de mai. Tussen 2017 en 2019 werd zelfs een langeafstandswandeling uitgewerkt.
> De Open Monumentendagen in Wallonië vinden plaats tijdens het eerste of tweede weekend van september. Net zoals in Vlaanderen worden tijdens 'Les Journées du Patrimoine' een pak monumenten en gebouwen opengesteld die normaal niet toegankelijk zijn.
Om te weten welke kerkgebouwen te bezoeken zijn kan je terecht bij Open Kerken.
> Vier spoorlijnen lopen door de Condroz. Stations in de buurt van het traject van GRP 575, vertrekkend in tegenwijzerzin vanuit Ciney:
Km -1 / 293: Station Ciney op lijn 162 Namur - Arlon.
Km 10: Station Leignon op lijn 162 Namur - Arlon.
Km 56: Station Sart-Bernard op lijn 162 Namur - Arlon.
Km 80: Station Andenne (+ 1 km, noordzijde Maas) op lijn 125 Namen - Luik.
Km 110: Station Huy (+ 2 km) op lijn 125 Namen - Luik.
Km 120: Station Amay (+ 1,5 km van Ombret-Rawsa) op lijn 125 Namen - Luik.
Km 148: Station Esneux (+ 2 km) op lijn 43 Angleur - Marloie
Km 154: Station Méry op lijn 43 Angleur - Marloie.
Km 156: Station Aywaille (+2,5 km van Stokeu) op lijn 42 Rivage - Gouvy.
Km 222: Station Sy op lijn 43 Angleur - Marloie.
Km 226: Station Hamoir op lijn 43 Angleur - Marloie.
> Mits een uitgekiende planning is het op sommige dagen ook mogelijk een dagtocht op GRP 575 te combineren met een rit op de mooie toeristische spoorlijn van de Bocq, Ciney - Spontin - Purnode. Chemin de fer du Bocq.
> De spoorlijn door de vallei van de Hoyoux is al lang buiten dienst. Ex-stations zoals dat van Barse, Les Avins, Emptinne of Hamois liggen nu langs het geasfalteerde RAVeL-pad dat in de plaats kwam en waarvan GRP 575 nogal gebruik maakt.
> Het treinstation van Aywaille ligt niet rechtstreeks langs de GR maar is de gateway voor het hele oostelijke deel van GRP 575. Nogal wat dorpen in de streek, waaronder Remouchamps, zijn vlot verbonden met het station van Aywaille.
> Hermalle-sous-Huy heeft wel een station maar het wordt enkel bediend door vrachttreinen.
> TEC-expresbus 1011 heeft meer het karakter van een treinverbinding dan van een lijnbus. Deze snelle dienst, die wordt uitgevoerd met een touringcar, rijdt tussen de steden Luik (station Luik-Guillemins) en Aarlen. Interessant is dat bus 1011 ook stopt op het GRP 575-traject te Harzé (kerk) en Aywaille (centrum). Vergeet niet tijdig op de stopknop te drukken want de volgende halte is mogelijk pas 20 km verder! Het ticket voor deze bus is duurder dan normaal als je meer dan 1 of 2 zones reist, je hebt buiten het weekend mogelijk een HorizonPlus ticket nodig.
> Er zijn nogal wat combinatiemogelijkheden met TEC-bussen + trein om je tocht in gescheiden dagetappes te delen. De busnetten op het westelijke deel van GRP 575 zijn vooral georiënteerd op de transporthubs van Jambes, Namur, Andenne, Huy en Ciney. Op het westelijke deel zijn ze vooral gericht op Luik, Huy, Hamoir en Aywaille. Tijdens het weekend en met name op zondag, zijn de mogelijkheden meer beperkt, zeker in de kleinere dorpen waar het busvervoer op weekdagen sterk is gericht op de schooluren.
> Gebruik de openbaar vervoerplanners van TEC of de NMBS.
> Niet altijd wordt er een ganse dag gejaagd. Als je bij een verboden gebied komt en je ziet jagers, informeer dan eventueel naar het moment waarop de doorgang terug wordt vrij gegeven. Soms zie je verbodsborden maar blijft de openbare weg op de rand van het jachtgebied toch toegankelijk voor passanten. In bepaalde gevallen zijn ze bewust verwarrend geplaatst om wandelaars af te schrikken. Passeer je aan de rand van een jachtgebied over een toegankelijke weg zorg dat je dan opvalt en blijf niet hangen. Zelf waren we op stap over GRP 575 net in het jachtseizoen. De maand oktober is immers schitterend om hier dan te wandelen. Op verscheidene plaatsen was jacht aangekondigd. Hou rekening in je dag- en tijdsplanning dat je mogelijk een stuk moet omlopen dan.
> Er liggen enkele campings langs of in de buurt van het traject van GRP 575 maar het is zeker niet mogelijk om de hele tocht af te leggen door 's avonds telkens een camping binnen te lopen. Met name op het oostelijk deel van de route zijn de mogelijkheden mager gespreid. Check ook de openingsperiode vooraf. Campings langs de route in wijzerzin vanuit Ciney:
* Km 37 of 40 Durnal, Camping Le Pommier Rustique. Te bereiken vanuit Spontin centrum via het oude traject van GR 575 of via het huidige traject maar dan pas bij de brug over de Bocqspoorlijn te Chansin GRP 575 verlaten (wegwijzer naar de camping). 3 km extra. Aan 20 € voor 2 personen/ 15 € voor 1 persoon (= 'eenzaat' zoals op hun site staat vermeld!) niet echt goedkoop.
* Km 42 Durnal, Camping Le Bocq, Purnode. Verlaat GRP 575 2 km ten zuiden van Durnal bij de Bocq-spoorlijn waar het traject aan de rand van de verlaten steengroeve scherp naar rechts gaat. Wandel daar niet scherp rechts maar rechtdoor (licht links) over 250 meter met de groeve aan je rechterzijde. Neem eerste wegje links en volg dat 1 km en onder de spoorlijn door. Dan wegje links. Camping ligt in totaal 2 km van GR-traject. Rustig gelegen aan de Bocq. Café-resto.
* Km 152 Fêchereux, camping Les Platanes, langs GR575/576 aan de Ourthe tussen Esneux en Méry.
* Km 153 Hony, camping Les Murets. Onderweg van Esneux naar Méry vervolg je voorbij de camping van Fêchereux niet over het sterk stijgende traject van GRP 575. Volg de Ourthe nog 500 meter. Speciaal trekkerstarief.
* Km 181 Rouge Thier, camping Moulin du Rouge Thier. GRP 575 komt er langs maar ik betwijfel of dit wel echt een camping is. Vooral collecties stacaravans en andere koterij. (update feb 2018: camping voor onbepaalde tijd gesloten)
* Km 192 Dieupart (Aywaille), camping Domaine du Château Dieupart. Als je over GRP 575 ,bij Sougné-Remouchamps, de Amblève bent over gestoken, ga dan rechts en volg dan rechts de Amblève stroomafwaarts 1 km richting Aywaille. Trekkerstarief.
* Km 220 Sy, camping La Petite Différence (ex-"les 4 saisons")
* Km 226 Hamoir centrum, camping communal Dessous Hamoir, komende vanuit Lassus, de Ourthebrug van Hamoir over (GRP 575) en dan ongeveer 400 meter ten zuidwesten van de Ourthebrug, langs de Ourthe.
* Km 226 Hamoir centrum, camping Euromiel, komende vanuit Lassus, de Ourthebrug van Hamoir over (GRP 575) en dan ongeveer 300 meter noordelijk van de Ourthebrug, links gelegen.
* Op de verbindingsroute Mozet - Porcheresse, te Faulx-les-Tombes, La Cascade de Jausse.

> Vrij kamperen is officieel niet toegelaten maar als je een afgelegen plek zoekt, discreet bent, privé-eigendom vermijdt en enkel van zonsondergang tot zonsopgang kampeert, zou je weinig problemen mogen hebben.
> Gilbert's List vermeldt een vijftiental locaties waar je goedkoop eenvoudige onderdakovernachting kan vinden (max 17 à 22 € pp, soms op basis van 3 of 4 personen). Telkens wordt er bij vermeld hoe ver het adres van GRP 575 ligt. Je kan de update lijst krijgen van Gilbert voor een paar euro's, Mail: gilbert.bastiaensen AT pandora.be.
> Verkies je een jeugdherberg dan is ook hier de keuze beperkt: Namen La Plante (verbonden met GRP 575 door een gemarkeerde aanlooproute van 12 km vanuit Mozet) of Luik. Geen enkele in de landelijke Condroz.
> Er bestaat nog een rist van andere, duurdere opties, zoals chambre d'hôte en hotels. Contacteer hiervoor best de toeristische diensten en ook in de topografische gids van GRP 575 vind je een lange oplijsting.
Vrijkamperen langs GRP 575
> Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan als de jagers je geen toestemming geven. Als je in de jachtperiode op pad gaat controleer dan vooraf de gemeentelijke websites voor 'les dates des battues' (= data van drijfjachten) of mail vooraf naar hun toeristische diensten. Ook de kantonverantwoordelijke van de de Dienst Nature et Forêts (DNF) moet over die data beschikken.
> Bij afsluiting van een jachtgebied moeten op elke toegangsweg tot dat gebied volledig en correct ingevulde roodkleurige verbodsborden staan, anders zijn de jagers in overtreding en is de jacht illegaal. Gele borden dienen enkel als advies en houden op zich geen verbod tot passage in. Er moeten op het moment van de jacht rode borden staan. Heb je problemen met jagers vraag dan naar hun 'président' of noteer dan de naam en telnr van de verantwoordelijke. Deze moeten verplicht op de rode verbodsborden staan.
> Als je over GRP 575 wandelt tussen 1 oktober en 31 december is de kans reëel dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd die delen van het bos maar ook open veld kunnen afsluiten en monopoliseren. Bij drijfjacht gaan ze dan 'wild tekeer' door met veel lawaai everzwijnen en reeën naar de bosrand op te jagen.
Celles
> Geen probleem als je onderweg winkels nodig hebt. Ze zijn met het sluiten van zeer veel dorpswinkels veel schaarser dan vroeger maar je hebt nog een vijftiental plaatsen langs of kortbij het wandeltraject waar shoppingmogelijkheden zijn. In wijzerzin: Ciney, Leignon, Celles, Spontin, Andenne, Huy (op 500 meter), Hermalle-sous-Huy, Neuville-en-Condroz, Esneux (1 km), Méry, Remouchamps, Hamoir, Ocquier, Verlée, en Hamois.
Op de verbinding Mozet - Porcheresse te Faulx-les-Tombes en Gesves centrum. Op de verbinding tussen Marchin en Les Avins te Pont de Bonne.
Jachtaankondigingen onderweg
door het Bois de Bellegrange naar Huy
Padmarkering
Toeristische info
Kruisende lange afstandspaden
GR 5 Hoek van Holland - Nice
Pad van ongeveer 2.500 kilometer dat de Noordzee met de Middellandse Zee verbindt. We lopen er niet rechtstreeks mee te samen maar op het oostelijke deel van GRP 575 bij Dolembreux en nogmaals te Sécheval takken gemarkeerde verbindingen af naar GR 5 van respectievelijk 9,5 en 5,4 km.
GR 57 Ourthe & Sentier du Nord
GR-pad in lijn van 284 km door de Ourthevallei van monding tot bron en verder door het GH Luxemburg. GRP 575 loopt te samen met dit populaire pad tussen Hamoir en Logne en nabij Esneux. Verslag.
GRP 571 - Salm, Lienne, Amblève
Circulaire streek-GR van 170 km naar de hoge Ardennen tussen Aywaille en Gouvy. We kruisen deze mooie GR te Remouchamps. Verslag.
GRP 577 - Famenne
Pad tussen de Condroz en de Hoge Ardennen van 170 km. Sinds de jaren '90 loopt GR 575 over 8 kilometers in het spoor van GRP 577 ten zuiden van Ciney tot een plek met de naam 'La Brodde'. Verslag.
GR 564 Lommel - Hoei
Pad van 164 km in lijn dat eindigt te Huy aan de noordelijke Maasoever. GRP 575 is er mee verbonden door een korte verbinding van het treinstation van Huy tot aan de andere zijde van de stad, waar GRP 575 langs komt.

GR 129 Dwars door België
Pad van zowat 573 km van Brugge naar Aarlen. Loopt enkele kilometers te samen met GRP 575 tussen Boisseilles en Foy-Notre-Dame. Verslag.

Ardennen-Eifelpad, GR 15
Het 800 km lange Ardennen-Eifelpad loopt door 4 landen. In Wallonië wordt ondermeer GR 15 gevolgd en we lopen te samen met dit pad van Stokeu tot Harzé en ook te Remouchamps. Verslag GR 15 / Verslag Ardennen-Eifelpad.

Tour de Chaudfontaine
51 km lang pad door alle delen en dorpen van de Vesdergemeente Chaudfontaine. We lopen te samen met de Tour de Chaudfontaine over een straat met pompeuze huizen ten westen van Méry en volgen daarna ook een variant van deze route naar Hayen. Verslag.

Via Mosana
Santiagopad van 142 km tussen Maastricht / Luik en Namen dat aansluit op de Franse Compostelaroutes. Volgt ongeveer de Maasvallei. Gemarkeerd met gele schelpsymbolen op blauwe achtergrond. Meermaals samen met GRP 575, zoals in Huy waar oa bronzen schelpen de weg tonen en ook te Andenne en Saint-Séverin. Elders duikt ook markering op van niet meer gebruikte tracés.
Sentier Pédestre Ourthe - Néblon
Pad van 158 km, ontwikkeld door de Groupement régional Ourthe Néblon Tourisme in de jaren '90. Gemarkeerd met zeshoekige borden waarop een konijn. Was beschreven in een gedetailleerde gids + kaart maar route is niet meer onderhouden. We lopen vaak over langere afstand te samen met dit pad, oa tussen Hamoir en Ocquier.
Sentier Notre-Dame-de-Foy
Pad van de provincie Namen dat circulair via oa Rochefort en het bedevaartsoord Foy-Notre-Dame loopt. 59 km lang en gemarkeerd met zeshoekige bordjes waarop een monnik met knapzak. Beschrijving is er niet meer en opvolging van de padmarkering is al vele jaren opgeheven. Kruising in de omgeving van oa Conjoux en Foy-Notre-Dame
Sentier Notre-Dame-de-Beauraing
Pad van de provincie Namen dat in lijn van Namen naar Beauraing loopt over 75 km. Gemarkeerd met zeshoekige bordjes waarop een silhouet van ND de Beauraing. Beschrijving is er niet meer en opvolging van de padmarkering is al vele jaren opgeheven. Kruising in de streek van Foy-Notre-Dame en Celles.
Sentier du 1000
Pad van de provincie Namen dat in lijn van Couvin naar Hoei loopt over 152 km. Gemarkeerd met zeshoekige bordjes waarop een silhouet van staf en zwaard dat herinnert aan 1000 jaar macht van het Prinsbisdom Luik in 1980. Beschrijving is er niet meer en opvolging van de padmarkering is al vele jaren opgeheven. Kruising op veel plaatsen in de Naamse Condroz en bij Huy.
Rando Condroz
Wandelroute in lusvorm van 137,5 km door een deel van de Luikse Condroz. Opengesteld in 2014. Bewegwijzerd en te wandelen met topografische kaart. Er bestaat ook een fiets- en ruitervariant. Kruist of loopt tesamen met GRP 575 talloze malen.
Sentiers d'art
Wandelroute in lusvorm van 144 km door de Naamse Condroz. In 2019 werd de route afgewerkt nadat in 2017 en 2018 al delen werden opengesteld. Leuke thematische route, je wandelt onderweg langs 'land'art', landschapskunst. Regio Havelange - Ciney - Hamois - Ohey - Gesves - Somme-Leuze. Kruist of loopt regelmatig samen met GRP 575 . Verslag.
Openbaar vervoer
Overnachten
Bevoorrading
Jacht
Drakenstaart bij Faulx-les-Tombes


 

 

 

 

 

 

GRP 575 Condroz (293 km)