GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
©
Luc Selleslagh 2006 - 2024 Trekkings.be
> Vele weken later sta ik weer terug in Gemünd, het doodstille Duitse Ourdorpje dat ik zo hals over kop heb moeten verlaten.
> Gemünd is te bereiken met openbaar vervoer maar het vraagt wel een uitgekiende planning. Een groot stuk van de dag is al opgegaan om de ‘niersteenplek’ weer te bereiken. Ver zal ik vandaag op het Ardennen-Eifelpad niet meer geraken. Even nog goeiedag gaan zeggen in het caféetje van de camping en dan flink de beuk er in, mijn wandelschoenen zijn ongeduldig.
> Nog even over de (rustige) asfaltweg langs de Our en dan stevig stijgen in het bos over het Sentier de l’Our, leenpad voor het Ardennen-Eifelpad. Het is zwaarbewolkt maar voorlopig is het gestopt met regenen.
AE onderweg naar Stolzembourg
> De herfst heeft zich hier in de beuken toch al wat doorgezet. Er is alvast wat sfeervolle kleur, de bladeren blinken van het hemelwater. Het pad kronkelt, stijgt, daalt, zigzagt, maakt haakse bochten. Over de Lachebierg naar Stolzembourg (Stolzebuerg). In dat dorp staat een opvallende kerktoren die apart staat van de kerk zelf. AE loopt het (winkelloze) dorp door. Diekirch nog halen vandaag zit er duidelijk niet in. Op de kaart avanceer ik niet met al dat gezigzag. Vianden zal het eindpunt worden van deze wandeldag.
Herfst in de Luxemburgse Ardennen
Kapel Bildchen, uitzicht over de Our
> Iets verder het uitzichtpunt ‘Vicor Hugo’. Plots weer een onverwachte draai van het pad. Omhoog en omlaag, langs nog een waterkrachtcentrale. Onderweg prachtige paden en plots enkele momenten later de Bildchen-kapel. Deze bedevaartkapel domineert een schitterend uitzicht op een stuwmeer in de Our. Het is een ideale plek om even uit te blazen van het jo-jopad door de Luxemburgse Ardennen.
> Hier wordt ook de afdaling naar Vianden ingezet. Onderweg heb je prachtige uitzichten over het trotse kasteel van Vianden dat te bezoeken is. Eens gearriveerd aan de voet van het kasteel zijn er 2 mogelijkheden om de stad in te komen.
1° Op de grote asfaltweg verder te voet naar beneden lopen, Vianden in om onderweg te genieten van de mooie gevels in het stadje.
2° Doorlopen op AE. Als AE weer een grote asfaltweg bereikt, is er een voetgangerspad naar het centrum (staat aangeduid). Dat pad start vlak in een U-bocht in de asfaltweg. Het is een mooi parkpad zigzaggend naar het stadscentrum.
Stoeltjeslift Vianden, de enige in Luxemburg
> Het pad naar Vianden komt uit aan een oude vestingtoren. Vianden heeft 3 campings, allen richting
Bëttel gelegen. Het busstation is aan de brug over de Our gelegen.
Onderweg naar Stolzembourg
> Stolzembourg is behalve zijn opvallende alleenstaande kerktoren nog een kasteel rijk. De oude middeleeuwse burcht werd wel grondig omgebouwd tot een groot buitenverblijf en is in privébezit. Interessanter is de eeuwen oude traditie van koperontginning in Stolzembourg. Een klein gedeelte van de oude ondergrondse mijngalerijen is aangepast aan toeristenbezoeken. Een groot deel van de mijn staat zowat permanent onder water door constante waterinsijpeling. De mijn ligt wel anderhalve kilometer van het centrum. Er is ook een thematisch leerpad van 2,5 kilometer over de koperontginning of je kunt alles eens rustig bekijken in het kopermuseum.
> De kapel van Bildchen is een lokaal bedevaartsoord waar een 17de eeuws Mariabeeld wordt vereerd. De legende vertelt over een herder die in een natuurlijke rotsnis een Mariabeeld vond. Hij bracht het beeld mee naar de abdij in het dal, maar 's morgens was het weer verdwenen. De herder vond Maria terug op zijn oorspronkelijke plaats. Hij nam het beeld weer mee naar het dal, maar... Maria was weer verdwenen de volgende dag. Dat fenomeen herhaalde zich nog een derde keer en toen vond men Maria terug in haar nis met een doornat kleed, aan de zoom met modder besmeurd... het was stormachtig weer geweest tijdens Maria's nachtelijke AE-trekking. De besmeurde klederen werden door de abt als een bewijs aanzien dat Maria de weg te voet had afgelegd en dat ze nergens anders een troon wou dan in haar nis hoog op de Bonzelbierg.
Een kleine grot werd uit de harde rots gehouwen om het beeld meer bescherming te geven en meteen was ook de pelgrimage geboren. Die legende wordt in de middeleeuwen gesitueerd maar nader onderzoek leert dat het beeld uit de 17de eeuw stamt en wellicht werd bewaard in de Neukirche van Vianden. Heiligenverering en Mariaverering ihb flakkerde in de 17de eeuw sterk op door ondermeer de radeloze angst die oorlogen en pestepidemies onder de mensen zaaide. Tot in de helft van de 19de eeuw was het beeld moeilijk te bereiken via een steil pad (het huidige AE-pad?). In 1857 werd door de inwoners van Vianden een bedevaartsweg aangelegd naar Bildchen. Ook in die periode werd aangevangen met de bouw van een echte kapel voor het beeld. In 1850 werd deze ingewijd, maar door geldgebrek werd ze pas echt voltooid rond 1860. Jaarlijks vinden nog een aantal processies naar Bildchen plaats, de belangrijkste op de zondagen rond 15 augustus.
> Nu gaat het recht naar Vianden denk je. Nee hoor. Onverwacht toch weer steil omhoog, zigzaggen over een goed pad naar een uitzichtpunt, waarop schuilhut. Ook dit is een ideale picknickplaats. Daarna wordt langzaam afgedaald naar de stoeltjeslift van Vianden (Veianen), een leuk alternatief voor vermoeide voeten (maar hij werkt wellicht alleen in de vakantie en de weekends).
>
Ongelofelijk hoe het pad blijft slingeren. Na Stolzembourg is het weer stijgen. Af en toe wat zachte regen en mist, maar de schitterende boskleuren slorpen alle aandacht op. Beter had ik op de bewegwijzering gelet want even later toch weer een kilometer verkeerd gelopen, een haakse afslag gemist. De Neklosbierg ligt verstopt in de mist door laaghangende wolken. Helemaal boven ligt een enorm waterspaarbekken, een bron voor een belangrijke installatie voor electriciteitsopwekking. Dat bekken ligt op een hoogte van ongeveer 500 meter! Langs de (oninteressante) asfaltweg rond het stuwmeer lopen zowaar 3 lange-afstandspaden : Sentier Charles Mathieu (Vianden - Kautenbach), Sentier Victor Hugo (Vianden-Ettelbrück) en het Sentier de l’Our (Weiswampach - Gilsdorf). En uiteraard het Ardennen-Eifelpad.
>
Vianden (Veianen) is na Echternach het meest populaire Luxemburgse stadje bij toeristen. De imposante slotburcht is dé attractie. Als je via het AE-pad Vianden binnenkomt, heeft de aanblik van het kasteel iets van het Beierse Neuschwanstein. Toch was deze 1000-jarige burcht in het begin van de 19de eeuw door verval herleid tot een ruïne. De burcht is nu dus helemaal gerestaureerd en open voor (betalend) bezoek. Als je van de burcht naar de Our wandelt, is het genieten van de mooie gevels langs de gekasseide Grand'Rue. Achter één van die gevels huist een museum van folklore. Vianden gaat er ook prat op dat de Franse schrijver
Victor Hugo (1802 - 1885) een tijd in de stad woonde. Hugo had Vianden al eerder bezocht als toerist. Toen hij verbannen werd uit Frankrijk en later ook uit België omwille van zijn kritiek op de dictatuur van Napoleon III, zocht hij in 1871 asiel in Luxemburg. Meer dan 3 maanden vertoefde Hugo in Luxemburg waarvan een goeie 2 maanden in Vianden.
> Hij vond er ook zijn 50 jaar jongere vrouw. Het huis waar hij toen woonde is nu een museum (gerenoveerd in 2002) met aandacht voor het rijke litteraire oeuvre van Hugo. Zijn naam is ook verbonden met een wandelpad (Sentier Victor Hugo), lopend langs plaatsen die Hugo zou hebben bezocht, zoals het uitzichtpunt op de Neklosbierg waar ook het Ardennen-Eifelpad langs loopt. Een ander langeafstandspad HWW16 (Mosel-Our-Weg) begint (of eindigt) in Vianden. AE zal dit pad dat van Vianden naar Alf (aan de Moezel) loopt, over enkele dagen 36 km lang volgen.
> Het schilderachtige Vianden is uiteraard toeristisch goed uitgebouwd, met restaurants en hotels. Er zijn 3 campings die zich allen langs de noordoever van de Our bevinden. Aan de brug is een busstation met AE-padverbindingen naar Diekirch (zuid) en naar Stolzembourg, Gemünd en Obereisenbach (noord).
Vianden, brug over de Ourrivier en woning van Victor Hugo in 1871 (het
witte huis)