GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
> Al op om 6 uur. Vandaag wil ik toch wel wat afstand afleggen. De zon is nog niet boven de horizon als ik alweer Vianden (Vianden) uitklim.
> Vianden weer uit over een met houtsnippers bedekt pad waarlangs ik gisteren het mooie stadje in kwam. En zo naar ‘de crête’ boven de stad, daarop loopt een rustig pad hoog boven Vianden. Ter hoogte van de ingang van camping de l’Our bereikt het pad weer de drukke weg Vianden-Diekirch.
> Dadelijk naar rechts hier over een parallelle asfaltweg, traag stijgend boven de grote weg langs de Our, nu een fietspad, maar eigenlijk een oude spoorlijn. Aan de overkant van de Our hangt de mist in flarden over het Duitse dorpje Roth. Aan het voormalige spoorstation Bëttel (goeie picknickplek) gaat het Ardennen-Eifelpad scherp naar links om naar Bëttel zelf af te dalen.

Roth in flarden ochtendmist
> Door Bëttel met zijn boerderijen en dan lang klimmend over een stille landweg. Die weg blijft maar klimmen, langzaam weglopend van de Our die we net definitief verlaten hebben. De top wordt gemarkeerd met een veldkruis. Er hangen mistflarden in de valleien en dan komt plots de zon. Het wordt schitterend weer vandaag.
> Iets verder Longsdref met zijn crèmekleurige kerk en boerderijen. Even afdalen en dan weer klimmen. Eindelijk weg van het asfalt. ’t Was te verwachten: er ligt een beboste heuvel tegen de horizon en AE loopt er weer recht naar toe. Klimmen naar de crête.
> Ook deze wandeling herinner ik me nog van 5 jaar geleden. Het is heerlijk rustig hier. Langs de bospaden duiken paddenstoelen op. : Het contrast kan niet groter zijn: eerst de reuzenzwam en dan miniscule dwergwieltjes. In de lucht hangt de aparte geur van stinkzwammen. Een naarstige boomklever ziet me niet. Ik kan hem van kortbij observeren. Schitterend. Iets verder op de Fouerbierg passeer ik restanten van versterkingen. Geen idee hoe oud ze zijn, wel is het zo dat Amerikanen hier tijdens WOII eind 1944 een verdedigingslinie hadden. Vrijkampeerplek 30 meter links, wat verscholen op een open grasveldje (van een groeve?).
> Weer afdalen naar een riviervallei. Deze keer niet langer de Our maar wel een andere grote Luxemburgse rivier, we zijn weer aan de Sauer. Hier loopt ze breed en recht door een vlakte. Helaas gaat het Ardennen-Eifelpad nu over een veel te drukke weg naar Bleesbréck en verder naar de brug van Gilsdorf (Gilsdref). Opletten hier voor het vele autoverkeer.
> In Gilsdorf verlaat ik even het Ardennen-Eifelpad om verder langs de Sauer te lopen tot Diekirch. In feite is er in dit bierstadje niet zo veel te beleven. In vergelijking met Vianden of Esch laat Diekirch een eerder grauwe indruk na. Nog even shoppen in de Match, picknick en dan weer naar Gilsdorf.

Onderweg naar Longsdref
Longsdref, kerk
Gezelschap op het Ardennen-Eifelpad : wijngaardslak en mestkever...nog 670 km tot Montcornet...
Gilsdorf
Eppeldorf
Oud waterreservoir nabij Beaufort
Beaufort, kasteel
> Twee minuten later ben ik in Beaufort (Beefort) , de poort tot Klein-Zwitserland. Hier houden de gele bollen van het Sentier Maurice Cosyn op. Voor de rest van het traject door Luxemburg zal het Ardennen-Eifelpad hier zijn eigen unieke weg volgen, met dus enkel nog de groene driehoeken als leidraad.

> Nog even de schitterende kasteelruïne van Beaufort gaan bekijken en dan op zoek naar een winkel. Precies om 18:01 vind ik er één (langs de weg naar de camping) en dat is helaas 1 minuut na het sluitingsuur. De camping dan maar. Op camping ‘Plage’ stond ik 5 jaar geleden ook. De uitbater vind ik deze keer niet. Dan maar zo de tent op, ’t wordt weer gratis kamperen. Morgen naar Echternach, laatste etappe in Luxemburg.
> Deel 2 van deze dagtocht begint met…jawel, een klim. Vanuit Gilsdorf is het sterk stijgen uit de Sauervallei over een grassig pad naar de Bicheboesch, hoog op een heuvel. Even achterom kijken naar de vallei van de Sauer met daarin Gilsdorf en Diekirch in de zon badend.
> Eens op de crête zwakt de stijging geleidelijk af. Een landschap van zandrotsen in het bos, al een voorsmaakje van wat morgen te wachten staat. Onderweg een verlaten steengroeve (goeie kampeerplek). Dan wordt het wat kronkelen door het bos met af en toe wat paddenstoelen. Ik fotografeer ook wat mossen.
> Net na het Haryskreuz weer in open veld, op een crête met weidse uitzichten. Links in de verte is een deel van het AE-pad te zien waarover ik deze morgen liep. Rechts in de verte de klim die me later op de dag nog te wachten staat. Eerst afdalen in de vallei van de Ernz Blanche. Weer hard omhoog naar een beboste heuvel om dan zacht te dalen naar Eppeldorf.
> Even pauze in Eppeldorf en dan verder omhoog, langs fruitbomen die overgroeid zijn door maretak. Langs een verweerd kruis vol met honderden vliegen, aangetrokken door de warme zon van de late namiddag. Daarna afdalen door een nat bos met veel paddenstoelen. De wanden van de vallei worden gevormd door zandsteenformaties. Stilaan loopt het AE-pad Klein-Zwitserland binnen. Het pad komt langs een oud waterreservoir hier (wildkampeerplek) en iets verder is een bron waar massa’s water uit komt. Ook een goeie wildkampeerplek maar wel vlak bij Beaufort.
> Het kasteel van Beaufort werd gebouwd in de vroege middeleeuwen. De plaats was al eerder bewoond door Kelten en Romeinen. Ze bouwden er een ‘Castellum Belforti’. Getuige van de ouderdom van de burcht zijn nog een aantal stijlkenmerken die duidelijk Romaans zijn. De burcht had in zijn kerkers ook een folterkamer. In de loop der eeuwen werd het kasteel nog enkele malen versterkt. Burchtheer Bernard Van Velbruggen bouwde er in 1550 nog een metersdikke donjon bij en een dubbele omwalling. Zijn kleindochter huwde een nobelman met een bedenkelijke reputatie, Gaspar de Heu. De Heu ondernam vanuit Beaufort gewelddadige plunderexpedities in de omliggende kantons. Om de Luxemburgse garnizoenen te misleiden liet hij de paarden van zijn bende beslaan met omgekeerde hoeven, zodat zijn achtervolgers telkens het spoor kwijt raakten. Eens in zijn zwaar versterkte roversburcht was Gaspar De Heu ongrijpbaar. Op een dag werd één van zijn luitenanten, de heer van Orley, echter gevangen genomen. De gouverneur van Luxemburg, Graaf Mansfeld, was bereid om Orley gratie te verlenen op voorwaarde dat hij er in slaagde om De Heu te laten opsluiten. Orley ging in op deze voorwaarde en bedacht een list. Hij zou aan de Heu vragen om het peterschap te aanvaarden van zijn laatstgeborene. De Heu zag zich verplicht om uit zijn rovershol te komen en begaf zich naar de doopplechtigheid. Daar werd hij gearresteerd en weggevoerd door de Luxemburgse troepen. Hij werd veroordeeld voor bendevorming, verkrachting, plundering en nog een reeks misdaden. Zijn bezittingen werden verbeurd verklaard en op 15 april 1593 in de vroege morgen werd Gaspard De Heu onthoofd. Het kasteel van Beaufort kwam wat later in handen van graaf Mansfeld. Hij liet echter een nieuw kasteel bouwen in de stijl van die tijd, renaissance. Dit kasteel bevindt zich achter de huidige ruïnes. Het oude kasteel is sindsdien kompleet in verval geraakt. De grote vensteropeningen die men tegenwoordig nog ziet, dateren ongetwijfeld uit een periode waar het defensief karakter van de burcht minder belangrijk was geworden. Wat deze ruïnes interessant maakt is de zandsteen uit de streek die werd gebruikt en het kasteel ‘kleurt’ naargelang de weersomstandigheden van het moment. Bovendien is er nog veel over van de oude burcht na zoveel eeuwen en de schilderachtige ligging is een extra troef. De ruïnes trekken dan ook nogal wat toeristen aan. Bezoek is betalend. (bron ondermeer ‘Das Luxemburger Land’ - 1883)
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
Ardennen - Eifel Pad (793 km)