GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
Elfenbankje
Roodgerande houtzwam
> Marbehan is net groot genoeg voor een paar cafés en een bakker. Over asfalt het dorp uit, tot ik in het Bois du Chênet kwam. Dadelijk het bos ingedoken op zoek naar paddestoelen, en ik vond er wel enkele maar het is de afgelopen veel te droog en warm geweest, helemaal geen paddestoelenweer. Na tien uur kwam ik toch tot het besef dat ik er meer snelheid moest achterzetten. Na enkele kilometers brede boswegen lopen we zuidelijk naar Rossignol toe. Onderweg loopt GR 151 (Ardennen-Eifelpad) langs de kapel van Ste Anne.
> In 1635 woedde er een pestepidemie door het dorp. Het beeld van Ste Anne dat op één van de graven van de pestdoden stond werd wat later vervangen door een kapel. Die werd verwoest tijdens de Franse Revolutie maar vervangen door de huidige in 1887. AE neemt een wegje rechts bij de kapel en loopt zo na een tijd Rossignol binnen. We steken in het centrum de verkeersweg naar Neufchâteau over en nemen er de naar rechts draaiende Rue de la Chaussée Romaine. Na iets meer dan 1 km rechts een pad nemen dat na 500 een bredere bospiste bereikt die we naar links nemen. Niet ver hier vandaan ligt het grote Franse oorlogskerkhof van Rossignol.
Rossignol, kerkhof 1914-1918
Vague des Gomhets
> Enkele honderden graven telt dit oorlogskerkhof maar het meest opvallend vond ik een begraafplaats voor maar liefst 1108 onbekende Fransen, verdwenen in de anonimiteit tijdens het oorlogsgeweld. De lichamen van de gesneuvelden werden 3 jaar in een voorlopige begraafplaats gestoken waarna pas in 1917 begonnen werd door de Duitsers met de aanleg van militaire kerkhoven. Het totale aantal gesneuvelden rond 22 augustus 1914 in de regio Tintigny – Rossignol ligt rond de 7000. Hartverscheurend veel.
> Kilometers lang loopt de AE-route recht door het Forêt de Chiny over een brede bosweg die uiteindelijk links afdraait. AE loopt nu langs een natuurreservaat: La Fagne des Gomhets. Een moerassig stuk doorsneden door de kronkelende Ruisseau de la Fagne des Gomhets. Uiteindelijk het bos uit en afdalen naar Suxy.
> In Suxy is het erg rustig, het ligt midden in het uitgestrekte bos van Chiny, ver van enig ander dorp. Verscheidene beekjes monden hier uit in de redelijk brede Vierre. In Suxy was een museumpje (de vroegere lavoir) waarvan je de sleutel kan krijgen in het café Stop vlakbij maar de café-eigenaar overleed in 2009, sindsdien is er geen café en museum meer. Update: In de zomer van 2016 heropent dit café als brasserie-hotel!
Suxy
>Aan een houten platform rust ik even. Schoenen uit en genieten in de zon met de voeten in het water. Waaw, deze plek is heerlijk, een oase van rust, een echte ontdekking op GR AE. Dit gebied kende ik niet. Ik kom hier wellicht nog even terug later voor meer genieten. Soms ook goeie wildkampeerplekken langs de rivier. Alleen een verloren visser komt hier.
> De Vierre is hier zo breed omdat ze een paar kilometer verder afgedamd is. De dam dateert ut 1965 is 134 meter lang en 12 meter hoog. Vele wandelpaden kruisen hier aan de stuwdam. Vanaf hier volgen we niet langer de GR 151-GR 16-verbindingsroute maar wel GR 16 Semois richting Chiny - Florenville - Bouillon! We hebben over GR 16 een update verslag en hebben de oude pagina's over GR AE geschrapt, gelieve verder te volgen over GR 16 vanaf de stuwdam op de Vierre, we pikken in dit verslag pas weer aan in de Franse Ardennen te Naux, waar AE weer zijn eigen traject volgt!

GR 16 Chiny - Naux
GR AE variant Orval - Florenville
Vallei van de Vierre
Stuwmeer van de Vierre
Onderweg naar Suxy
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
> Het traject van GR AE liep vroeger anders, tegenwoordig volg je gewoon in het spoor van de GR 151 - GR 16 verbindingsroute het pad door de vallei van de Vierre. Het wordt snel erg mooi en o zo rustig. Niks te horen, behalve het ruisen van een zuchtje wind in het verdroogde berkengebladerte en het gekwek van een watervogel. Best wandelmoment is hier half oktober op een zonnige weekdag. De bomen aan de brede Vierre staan dan in herfstvlam.
> Het AE-traject tussen Marbehan en Rossignol werd volledig gewijzigd vanaf 2007 naar aanleiding van de hervorming van het tracé tot GR 151. Het is een verbetering want het vroegere traject liep langere tijd over verkeerswegen. In 2015 verscheen de topogids van GR 151, dit traject is daarin opgenomen.
Ardennen - Eifel Pad (793 km)