Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> Back on track! We zijn weer op de splitsing van GR14 met de aanlooproute naar Dormans, midden in de wijngaarden. Komende uit de richting Château-Thierry loop je hier rechts over een veldweg die na 700 meters het dorpje Vassy bereikt.
> GR14 passeert in Vassy een heerlijke bron met veel fris water. Een echte zegen. De bron van Vassy krijgt van mij de titel van beste bron op de hele GR14. Verder zijn er geen andere bruikbare faciliteiten hier.
> 800 meter na Vassy daalt GR14 naar een kleine beekvallei. Markering is hier wat onduidelijk. Er moet een pad rechts worden genomen (tesamen met een geel gemarkeerde MTB-route) over een bospad dat wat overgroeid is. Verderop loopt dit pad tussen de bosrand en graanakkers. Langs een redelijk nat pad is de late lenteflora heel gevarieerd met ondermeer orchideeën. Een bruine kikker geobserveerd en gefotografeerd hier.
> Over de heuvel afdalen naar Port-à-Binson toe. GR14 loopt hier toch weer anders dan op mijn kaart. In dit dorp is een Proxi langs de hoofdweg (50 m van GR14) en een café. Het pad kruist de spoorweg en de Marne en gaat aan de andere rivieroever rechts om een grassig oeverpad te volgen. Na 2 km langs dit aangename pad zijn goeie bivakeerplekken aan de Marne-oever. Tot slot Reuil.
> GR14 loopt verder noordelijk van de Marne en niet zuidelijk, maar dat is voor morgen. Faciliteiten in Reuil: Picknickbanken, BBQ, waterkraan en een supermarkt (om de Spar-supermarkt te vinden volg de hoofdstraat door het dorp).
Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> Het andere opvallende monument is de ‘Chapelle de la Reconnaissance’, ook wel ‘Mémorial des Batailles de la Marne' genoemd. De aanlooproute van GR14 tussen Dormans en het hoofdtraject van GR14 loopt langs dit indrukwekkende gebouw. Deze kapel is een belangrijk herdenkingsmonument dat eer brengt aan de gesneuvelde soldaten uit de 2 Wereldoorlogen bij de gevechten langs de Marne. De kapel bevindt zich op het hoogste deel van een ommuurd kasteeldomein en werd opgetrokken in een mengeling van neogotische en neoromaanse stijlelementen. In de kapel bevindt zich ook een crypte en een ossuarium voor een duizendtal (ongeïdentificeerde) soldaten. De benedenverdieping is niet zo interessant. Op het middenverdiep is ondermeer een tentoonstelling over de oorlog langs de Marne aan de hand van oude foto’s en postkaarten. Afhankelijk van je nationaliteit kan de opzichter je een paar merkwaardigheden tonen. Voor de Belgen toont hij dat koning Albert I's gezicht is verwerkt in een beeld dat eigenlijk St-Bernard moet voorstellen. En daartegenover staat blijkbaar Ste Barbara (?) met het gezicht van Koningin Elizabeth. Alles zit vol verborgen symboliek, die je moeilijk zelf ontdekt.
> In feite is het interessanter om van GR14 naar Dormans af te dalen langs het monument en door het park langs het kasteel. Aan de lagere kant van het park rechts en rechtdoor tot supermarkt Easy. Op het volgende kruispunt links en zo ben je weer op de GR14-aanlooproute.
Dormans
> Dormans is een stadje met een goeie 3000 inwoners. Veel is er niet te beleven, de stad had erg te lijden onder de verwoestingen tijdens de oorlogen van de 20ste eeuw. Dormans heeft een kerk waarvan het koorgedeelte uit de 13de eeuw dateert (gotisch).
GR14 langs de Marne naar Reuil
> Het dorp aan de andere Marne-oever is Œuilly, een mooi dorpje overigens. Er is hier ook ‘ecomusée’, zeg maar een landelijk museum met ondermeer een ingericht oud klaslokaal. Dit dorp ligt niet op GR14, er loopt wel een GRP door.
> Een erg korte etappe deze keer. Zowat het hele traject loopt over de hoger delen van zuidelijke valleihellingen van de Marne. We verlaten het departement Aisne en ook de zuidoostelijke hoek van Picardië. Na meer dan een week wandelen verlaten we ook de Brie als GR 14 afdaalt naar de Marne. In Reuil staan we aan de poorten van het enorme 'Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims'.
> Dit is een aangename korte wandeling, lopend door wijngaarden, wat vochtig bos, velden en zichten over de Marnevallei. De dorpen zien er hier wat zuiderser uit. Hier en daar ook mooie lentenatuur. Bevoorradingsmogelijkheden in Dormans (oa discounter Easy), Port-à-Binson (Proxy) en Reuil (Spar). Water in Vassy (bron).
Wilde akelei
Dormans
Chapelle de la Reconnaissance. In de kapel
zijn een aantal glasramen te bewonderen
>Dit traject staat niet meer in de topogids 'Les GR de Picardie'. Vanaf Dormans heb ik weer met kaart 09 van IGN gewandeld. GR14 staat hier dubbel op ingekleurd vanaf Œuilly. Ik dacht dat het hoofdtraject zuidelijk loopt van hier, maar dat is verkeerd, het is nu een GRP (geelrood gemarkeerd). GR14 komt dus niet door Œuilly maar steekt de Marne over voor dit dorp en loopt via Reuil verder.
> Aan de overkant van de Marnevallei, in Châtillon-sur-Marne (niet langs GR14), staat ver weg een enorm standbeeld. Het is een beeld van paus Urbanus II, gelovigen oproepend op Kruistocht naar het Heilige Land te vertrekken. Het is 33 meter hoog en werd gebouwd in 1887 uit granietblokken die vanuit Bretagne werden aangesleurd.
Kasteel (VVV) van Dormans
Bruine kikker
Cerseuil: Bacchus, god van de wijn
Chapelle de la Reconnaissance
> Het gebouw bevindt zich in een kasteeldomein waar ook de VVV is gevestigd.
> De gemeentelijke camping van Dormans ligt vlakbij het centrum, maar je moet wel eerst de Marne oversteken. Het is een redelijke camping die in volle zomer mogelijk het bordje 'volzet' moet afficheren. Het is een eenvoudige camping, ze ligt op wandelafstand van het stadscentrum van Dormans. (500 meter)
> Bospad wordt asfalt aan een weide, met verspreid staand mooie eiken. Links hier en even later door meer bos naar rechts. GR14 loopt afwisselend door bos en wijngaarden verder. Opletten voor de markering. Die is niet altijd evident in de wijngaarden. Het pad daalt naar het gehucht Cerseuil toe. De kaart van IGN 1:100.000 waarmee ik wandel toont hier een traject rond dit gehucht maar GR14 loopt er dus dwars door.
> Aan de dorpskapel van Cerseuil links en kort daarna rechts over een grassig pad, dalend in een zijvallei van de Marne. Nog enkele champagnehuizen voorbij en in de valleibodem de Flagot en een kleine beek over. Een heuvel overwinnen tussen de 2 valleien en dat is behoorlijk warm wandelen hier zo zonder schaduw.
Wilde bloemen tussen Dormans en Reuil
Geel walstro, pad langs de Marne
Œuilly
Vogelverschrikkers !
Bron van Vassy
GR 14 tussen Vassy en Cerseuil
Gevlekte orchidee Veldsalie Grote bremraap Wilde weit
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)