©
Luc Selleslagh 2007 - 2024 Trekkings.be
> GR14 zigzagt even door Reuil
en klimt dan flink omhoog door de wijngaarden. Het pad klimt onder langs
een kasteeltje. Eens de bosrand bereikt is het oppassen. Er missen een paar
GR-tekens. Loop langs de bosrand verder en na ongeveer 300 meter links een
bospad op. Er zijn hier een paar roze pijlen gespoten tot wit/rood weer
over neemt. (Wegpunt N49°05.537’ en E003°48.830’).
> Aan de bosrand aan de andere kant naar rechts, die
bosrand volgen over meer dan 1 km, af en toe nogal overgroeid. Langs deze
bosrand kan je in juni mooie orchideeën zien. Als GR14 een dennenbos
bereikt draait het pad rechts het bos in.
> Bij nat weer
is het hier wellicht heel nat, het bos vochtig en de paden af en toe flink
overgroeid. Verderop wordt het pad waarover GR 14 loopt erg smal en schaduwrijk,
in feite kronkelt het door het struikgewas.
> GR14 bereikt een open plek en loopt daarna ongestoord
verder door meer bos. Er is hier bouwafval gestort. Eens daar voorbij wordt
het mooier met diepe plassen vol groene kikkers. Ik probeer er een paar
te fotograferen maar ze laten zich niet gemakkelijk vangen. Iets verder
is een mooie vijver op de linkerkant. Je HOORT de vijver vanop afstand.
Hij zit barstensvol kwakende kikkers. Een lawaai van jewelste!
Damery
> Damery telt ongeveer 1400 inwoners. Opgravingen bewijzen
dat reeds in de Gallo-Romeinse periode Damery een belangrijke nederzetting
moet zijn geweest. Er was ook een brug over de Marne. Door zijn strategische
ligging was het dorp in de loop van de eeuwen nogal eens het slachtoffer
van oorlog en plundering. De meeste huizen hadden ondergrondse kelders en
gangen. Terwijl ze nu gebruikt worden voor de stockage van Champagne dienden
ze vroeger in de eerste plaats als schuilplaats in tijden van onlusten.
Van het middeleeuwse dorp is behalve de kerk nog weinig overgebleven.
> GR14 bereikt een brandweg waarop een hoogspanningslijn
loopt. Aan de andere kant van deze weg loopt GR14 verder over een pad dat
al snel begint te dalen. Het komt uit aan een uitzichtpunt over Damery en
de Marnevallei Er is een picknickplek (bank) en een infobord over de lokale
paden en over GR14.
> GR14 gaat naar rechts hier aan de bosrand en al snel
naar links, verderop weer rechts. Dalen door wijngaarden. Onderweg 2 X een
bron met waterbak, midden tussen de wijngaarden. Verder afdalen naar Damery,
richting elektriciteitscentrale. Om in Damery (km 9,4) inkopen te doen recht
door lopen voor je links een parkje in draait.
> De tocht van vandaag
zal ondermeer langs de allerbeste wijngaarden van de Champagne lopen, de
zogenaamde ‘premiers crus’, gelegen rond de dorpen Ay, Avenay
en Hautvillers. GR14 zal langs 2 van deze dorpen lopen, het derde wordt
tijdens de volgende etappe aangedaan. Ronkende Champagnehuizen, zoals Moët
& Chandon en Veuve Clicquot, plukken hier de druiven voor hun befaamde
bubbelvocht. In Hautvillers passeren we langs het graf van Dom Pérignon,
de man die Champagne groot maakte. Al Champagne wat de klok slaat vandaag
dus. Tussen de wijngaarden in lopen we af en toe ook door een strook vochtig
bos.
> Wellicht onnodig te
stellen dat deze etappe tussen de wijnranken weer erg prettig is. 's Zomers
kan het wel warm wandelen zijn tussen de zuiders georiënteerde wijngaarden.
Moët
& Chandon-wijngaarden bij Ay
Reuil
Gevlekte
orchidee
> Champagne: 'Big bubbles
no troubles', maar het eerste deel van deze etappe is de bewegwijzering
met witrode strepen hier en daar minder goed. Ook tussen de wijngaarden
is het niet altijd evident om de route goed te markeren. Uitkijken dus en
de kaart bij de hand houden. Inkopen in Reuil, Damery, Hautvillers en Ay.
Bronnen onderweg. Weinig bussen.
Hautvillers en Dom Perignon
> Hautvillers is het dorp waar Dom
Pérignon (1638-1715) de ‘méthode traditionelle’
voor Champagne ontwikkelde. Hij wordt wel eens kortweg de ‘uitvinder’
van Champagne genoemd. Dat is niet helemaal juist. Het proces van mousserende
wijn was al eerder bekend, eerder als een ongewenst neveneffect bij temperatuurverschillen
tijdens het fermentatieproces. Rond 1660 wordt dit soort wijn echter populair,
niet in Frankrijk maar in Engeland, waar markies de St-Evremond grote sier
maakte met ‘sparkling champaign’. Door het ontstaan van koolzuur
ontstond er een grote druk in de flessen waardoor ze meer dan eens ontploften.
Dom Pérignon besteedde zijn tijd met het verfijnen van het gistingsproces
en het mengen van verschillende oogsten. Concreet liet hij de wijn in de
lente na de oogst een volledig tweede gistingsproces ondergaan. Zo komen
dus de belletjes in de fles die Champagne zo verschillend maakt van andere
wijnen. In die tijd zien we ook het gebruik van een ander type flessen ingang
vinden: Dikbuikig, met een hoge hals en afgesloten met een champignonvormige
kurk die beter aan de hoge druk weerstond. Uiteraard is het vervaardigingproces
veel complexer dan hier even snel uitgelegd. Onderweg langs GR14 krijg je
talloze malen de kans om een champagnehuis te bezoeken waar je alles haarfijn
uitgelegd krijgt. Frustrerend is wel dat een fles champagne helemaal niet
geschikt is om mee te sleuren in je rugzak langs GR14...
Bron
tussen de wijngaarden
Onderweg
naar Hautvillers
Groene
kikker
Bospad tussen Champillon en Ay
Adrienne Lecouvreur
> Damery’s beroemdste inwoner was ongetwijfeld
Adrienne Lecouvreur (1692 – 1730). Begin 18de eeuw was ze zowat de
bekendste Franse actrice uit die tijd. Na haar armzalige jeugd in Damery
verhuist ze met haar vader op 13-jarige leeftijd naar Parijs. Adrienne ontwikkelt
al van kindsbeen af een natuurlijke aanleg voor acteren en gedichten reciteren.
Op jonge leeftijd al wordt haar talent erkend als uitzonderlijk maar ze
heeft het erg moeilijk om door haar eenvoudige afkomst opgenomen te worden
in de grote toneelgezelschappen van die tijd. Buiten Parijs krijgt ze echter
de kans om in andere gezelschappen te spelen, ondermeer in Rijsel. Haar
natuurlijk acteertalent wordt overal geprezen. Tussen al de treurspelen
in had Adrienne een rist passionele liefdesrelaties waaruit 2 kinderen werden
geboren.
> Op 25-jarige leeftijd vervoegt ze de Comédie
Française en verovert ze eindelijk Parijs. Snel wordt ze waanzinnig
populair, ze is de koningin van het treurspel. Een tijd lang is ze de maîtresse
van Maurits van Saksen, ze zal zelfs nog een kind krijgen van hem. Hun relatie,
evenals het theatersucces van Adrienne, wekt jaloezie op in sommige
kringen.
> Op 19 maart 1730 sterft Adrienne Lecouvreur in duistere
omstandigheden. De meeste bronnen zijn het er over eens dat ze vergiftigd
werd. In de latere operaversie van haar leven krijgt Adrienne op het einde
van een toneelvoorstelling een ruiker violetten aangeboden. Op en in de
ruiker zit echter een giftige vloeistof. De actrice snuift de bloemengeur
op en sterft korte tijd later. Dit is maar één van de verklaringen.
Over de mysterieuze doodsoorzaak breekt een schandaal uit in Parijs. Algemeen
wordt wel als meest plausibele verklaring aangenomen dat Adrienne werd vergiftigd
door haar liefdesrivaal, de Prinses van Bouillon. Hoewel ze erg gerespecteerd
werd bij de hogere adel viel haar nogal vrije levenswandel niet in de smaak
bij de kerkelijke overheid. Die weigerde haar de laatste sacramenten evenals
een begraving in gewijde grond.
> Haar dood was een schok in de wereld van de woordkunst
in die tijd. Zelfs Voltaire schreef enkele verzen over Adrienne en haar
eigen leven zou vanaf 1849 in de Franse theaters worden opgevoerd…als
treurspel. In 1902 werd Adrienne’s leven voor het eerst opgevoerd
als opera in Milaan en in 1938 volgde ook nog een Franse verfilming.
Grafsteen Dom Périginon in de abdijkerk van Hautvillers
Het
koorgestoelte in de abdijkerk van Hautvillers is versierd met fijn gesculpteerd
houtsnijwerk
Verstopt
GR-teken gemist, 5 km omweg!
Bron
in Champillon
Afdalen
naar Damery tussen de wijngaarden
Adrienne
Lecouvreur (foto Wiki)
Hautvillers,
uitzicht over de Marnevallei
> GR14 loopt door een park en aan het andere uiteinde
links een asfaltweg op. In de wijngaarden rechts naar de boskam toe. Onderweg
weer opletten voor de markering. Het pad daalt even en voor een nieuwe stijging
links een parallel bospad volgen over enkele honderden meters. Verder langs
de bosrand. Klappeke gedaan met enkele picknickende Fransen. Aan een zwart
geverfd kruis rechts richting Hautvillers dat net achter de horizon ligt.
>Aan de abdijmuur rechts, in antiwijzerzin rond de
muur van het oude abdijdomein en langs picknickplekken en een uitzichtpunt.
Zo bereik je één van de beroemdste champagnedorpen: Hautvillers.
> Wandel in Hautvillers ook even de mooie abdijkerk
binnen. Vooraan bij het altaar is de zwarte grafsteen van Dom Pérignon.
Verder zijn er relikwiekasten en koorbanken met prachtig houtsnijwerk. Let
ook even op de enorme kroonluchter, gemaakt uit de wielen van een wijnpers.
Wat er over bleef van de abdij en het abdijpark waar Dom Pérignon
ooit leefde en experimenteerde is niet open voor het publiek. Het is eigendom
van Champagnehuis Moët & Chandon die hun beste Champagne ‘Dom
Pérignon’ noemden.
> Opvallend als je rondwandelt door Hautvillers zijn
de tientallen fijne uithangborden aan de gevels, het thema is onveranderlijk
de wijnbouw.
> Km 16. In het centrum van Hautvillers is een VVV
en een café. Door het dorp en bij het einde van een korte doortocht
door een nieuwe wijk, rechtdoor het bos in. GR14 draait via een tunnel onder
de weg Reims-Epernay en komt even later aan het dorp Champillon.
>
Ik hoop hier in Champillon water te vinden, want de hitte droogt je zo uit.
Voorbij de kerk passeert GR14 gelukkig een schitterende bron, La Moutonne.
Veel gedronken. Verder omhoog onder de loden zon. De padmarkering was niet
zo goed.
>
Het pad zigzagt over asfaltwegen in een wijk omhoog en bereikt een ‘kruispunt’
van waar een voor mij onbekende variant op GR14 vertrekt. De hoofdroute loopt
naar rechts hier, verder door bos en bereikt wat later het kasteeltje van
La Malmaison.
> Een kwartier later een linkse afslag nemen over een
pad dat versmalt tot een stenig hol wegje. Bij het bereiken van de bosrand
nog even rechtdoor door de wijngaarden. Aan een asfaltweg links meedraaien.
Aan de rand van Ay rechts en aan champagnehuis
Ayala links. Hier hou ik het voor bekeken vandaag. Tijd om uit te blazen.
> Ongeveer 24 km van de GR14 gewandeld vandaag maar
ik heb er wel 30 afgelegd door zoveel verkeerd te lopen.. Veel gedronken
(water) om al het vochtverlies aan te vullen, het was in feite veel te warm
om door de zongeoriënteerde wijngaarden te wandelen vandaag.
>
Opgepast hier in La Malmaison, NIET de GR-tekens ROND dit domein volgen, dit
is een pad dat GR14 na 3 km verbindt met GR141. In plaats daarvan langs het
kasteeltje lopen, even rechtdoor en dan rechts verder wandelen. Ik ben hier
stevig verkeerd gelopen doordat een geverfd teken op een gezaagde stam wat
verbleekt was met de jaren.
Ay,
Champagnehuis Ayala