Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> Bij prachtig lenteweer van 20° en slechts 18 km voor de boeg had ik alle tijd om na de inspanningen van gisteren het rustig aan te doen. In Nogent-l’Artaud de Marne over en onder de brug gedraaid. Even langs de Marne lopen en dan omhoog naar de N969. Verder klimmen door een holle grasweg waarbij we voor het eerst langs GR14 tussen wijngaarden terecht komen. Verderop is het wat opletten op de markering want die is niet zo gemakkelijk in de wijngaarden.
> Vaak worden de smalle geleidingspaaltjes voor de ranken gebruikt om een smal witrood teken op te schilderen. GR14 draait rechts en komt hier GR11A tegen die van links komt. Over een landbouwweg kom je na 20 minuten later bij een gehucht waar je even verder moet over asfalt. Iets verder ga je weer over een landbouwweg door meer wijngaarden.
> We duiken bos in over een pad dat ook wel eens gebruikt wordt door motorrijders en parallel loopt met de D969 (Nogent - Château-Thierry). Het pad begint na enkele kilometers door dit bos te dalen om diezelfde D969 zigzag over te steken. GR14 loopt nu verder langs de oever van de Marne en komt 2 km verder aan in Azy-sur-Marne (km 7).
Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> Wildemanskruid (Lat. Pulsatilla Vulgaris) behoort tot de ranonkelfamilie. Vrij vertaald betekent de Latijnse naam ‘klokje’. De plaats waarop je de plant ziet is zijn voorkeurshabitat: Droog, kalkhoudend en voedingsarm grasland dat wat helt. Als je hier passeert in april zie je duizenden paarse klokvormige bloemetjes op de plant, met in het hart okergele meeldraden. Zowel de stengel, bladeren als de achterkant van de bloemblaadjes zijn zijdeachtig harig bedekt. De frêle plant wortelt tot 1 meter diep. In België is wildemanskruid in het wild zeer zeldzaam, in Nederland zelfs uitgestorven.
> Als je over het aquaduct van Dhuys loopt valt aan de andere oever van de Marne zeker een monument op dat er van op afstand uit ziet als een Griekse tempel. Het is een Amerikaans monument ter herdenking van de Slag aan de Marne. De Duitse vijand had hier in 1918 een sterke militaire positie opgebouwd. Pas na 5 weken belegering door het Franse en Amerikaanse leger werd de plaats heroverd in juni 1918. De Duitse opmars naar het zuiden werd hier tot staan gebracht.
> De inwoners van Château-Thierry noemen het monument, dat uit een dubbele zuilenrij op een verhoogd platform bestaat, wel eens oneerbiedig ‘Le Radiateur’.
> Een ander resultaat van de bloedige heroveringslag zijn de verschillende militaire kerkhoven in de streek met vele duizenden graven. Het is mogelijk om vanuit Château-Thierry of Nogent-l’Artaud een rondwandeling van ongeveer 30 km te maken over GR11A en GR14 die langs ‘le radiateur’ loopt.
( 'le radiateur' ), niet langs GR 14.
> Champagnekelders bezoeken kun je in de stad maar zonder meer het interessantste aan Château-Thierry is dat het de geboorteplaats is van één van Frankrijks grootste schrijvers: Jean de la Fontaine.
> Het geboortehuis van Jean de La Fontaine (1621- 1695) is nu museum. Je vindt er de geboorteakte van de schrijver, enkele bustes en een aantal schitterende drukken en herdrukken van de La Fontaines werk.
> Picknickbanken langs de Marne-oever. Hier moet een redelijk drukke asfaltweg worden gevolgd naar Chézy-sur-Marne om achtereenvolgens de Marne en de spoorlijn Parijs-Reims over te steken. Chézy is gejumeleerd met het Waalse Harzé (ligt op GR 15). Van het plaatsnaambord is het nog precies 10 kilometer tot de padafslag voor Château-Thierry (+ 3km).
> GR14 klimt links van het dorpscentrum van Chézy naar omhoog om weer de wijngaarden op te zoeken. Even opletten voor de markering hier. Voor de tweede maal sinds gisteren komt het pad het aquaduct van Dhuys tegen. Zeer aangenaam wandelen hier over een breed graspad met links een uitzicht over de Marnevallei.
> Na de superlange etappe van gisteren even tijd om wat uit te blazen met deze korte etappe naar de grootste stad op GR14 sinds we Parijs verlieten: Château-Thierry.
> De etappe loopt de hele tijd over de hellingen langs de oever van de Marne. Het eerste deel op de noordelijke oever, door wijngaarden en bos. Tussen Azy- en Chézy-sur-Marne steken we dan de rivier over om langs de zuidelijke oever het aquaduct van Dhuys te volgen, een tocht langs enkele mooie dorpen, wijngaarden en een aquaduct. Ontdekking van de dag was een veldje waarop het zeer zeldzame bloemetje wildemanskruid groeit.
> GR14 loopt niet door Château-Thierry maar je kan via een aanlooproute afdalen naar de stad (station en alle voorzieningen).
Wildemanskruid
Tijdens de lente worden de wijnranken wat bijgensnoeid. De overbodige ranken worden dan nogal eens ter plaatse opgestookt in een soort zelf gefabriceerde kruiwagen.
GR 14 en GR 11A lopen beide vanuit Azy naar Chateau-Thierry langs een andere Marne-oever.
> In deze omgeving wordt het wat moeilijker om van het openbaar vervoer gebruik te maken.Coulommiers en Château-Thierry zijn eerder op Parijs georiënteerd via de RER-lijn. Dormans en Epernay zijn eerder op Reims gericht. Op de trijnlein naar Reims zijn enkel nog de belangrijkste stations in gebruik. Concreet voor GR14 betekent dit dat je kan gebruik maken van de station van Nogent-l’Artaud, Château-Thierry en Dormans. Er zijn slechts enkele treinen per dag tussen deze plaatsen. Flixbus heeft een halte in Château-Thierry voor oa Parijs.
> De bekendste geschriften van de schrijver zijn de fabels, die steeds een moraliserende en af en toe een satirische ondertoon hadden. Inspiratie vond hij in de oude Griekse verhalen. Zijn fabels waren onmiddellijk erg populair, ook bij het gewone volk. Op zijn beurt zou Jean de La Fontaine een inspiratiebron worden voor toekomstige schrijvers.
> Dieren of insecten met menselijke kenmerken maskeren de menselijke zwakheden en sluwheden, steeds confronterend met elkaar. Het verhaal van de krekel en de mier of dat van de raaf en de vos zijn overbekend. Zeer mooi zijn ook de oude illustratiegravures die bij de fabels werden getekend door Oudry en Doré.
> Château-Thierry is terecht trots op zijn de La Fontaine. Jaarlijks vinden er dan ook feesten en tentoonstellingen plaats rond de schrijver en zijn werk. Het graf van de La Fontaine bevindt zich op het Parijse kerkhof Père Lachaise. Het museum is open elke dag behalve dinsdag. Op woensdag is de toegang gratis.
Azy-sur-Marne
Marnevallei nabij Château-Thierry
> De plant is zeer giftig maar wordt in verdunde vorm wel gebruikt voor homeopathische toepassingen. Gemengd met alcohol heeft een extract van wildemanskruid een pijnstillend effect (hoofdpijn, gewrichtspijn)en is het stimulerend voor urineproduktie en het werken van de nieren. Wildemanskruid wordt ook als sierplant gekweekt en zo zijn er enkele kleurvarianten ontstaan.
> Afdalen naar Nogentel en net voor de dorpskerk weer scherp rechts naar omhoog. Van Nogentel naar Nesles-la-Montagne is maar een goeie 2 km. GR14 draait in tegenwijzerzin rond de kerk en passeert daarbij 2 bronnen (officieel ‘eau non potable’). Achter de kerk omhoog langs een wijngaard en hogerop links langs meer wijngaard.
> Even opletten wanneer je onder een hoogspanningslijn loopt. 50 meter verder is een pad dat scherp rechts draait, dat neem je NIET. Nog 100 meter verder is een moeilijk zichtbaar pad naar rechts dat omhoog loopt (wel degelijk voor je aan een bosje komt). Dat neem je, het pad wordt al snel beter zichtbaar en loopt over een heuvel naar een andere wijngaard toe. Aan die wijngaard links en niet veel later rechts. Zo kom je aan de gemarkeerde afslag voor het treinstation van Château-Thierry (links over aquaductlijn).
> GR14 loopt verder naar rechts over het aquaduct maar dat is voor morgen. In Château-Thierry is een gemeentelijke camping.
> De ontdekking van de dag zijn velden wildemanskruid, vooral tussen de Dhuys-identificatiebakens 286 en 282.
Nesles-la-Montagne
Wildemanskruid
Nogentel
Geboortehuis Jean de La Fontaine
Splitsing met aanlooproute GR14
Aanlooproute Château - Thierry
> De variante naar Château-Thierry is 2,5 km lang en brengt je tot aan het treinstation. Aan een verbodsbord voor fietsers en gemotoriseerd verkeer verlaat de variante het aquaduct ter hoogte van paaltje 235. Langs de kerk van Etampes-sur-Marne en verder dalen naar Château Thierry.
> Wil je naar het oude centrum van de stad dan moet je de drukke weg die over de spoorweg loopt nog 1 km langer volgen. Supermarkt langs de N3, net voor het station. Om de camping te bereiken steek je die spoorweg niet over maar loop je nog 2 km verder over de drukke N3 (ringweg) westelijk. Aan een rond punt naar rechts, de ingang is kort bij een Mc Donalds. Al bij al is het vanaf de GR14-hoofdroute toch 3 km om het stadscentrum te bereiken en 4,5 km voor de camping.
> Château-Thierry is een provinciestad gebouwd langs beide oevers van de Marne, daar waar zich een strategische heuvel aan de rivier bevond. Op die heuvel is als sinds de Merovingers een versterkte vesting gebouwd. Het kasteel en de stad zijn genoemd naar de door Karel Martel benoemde onderkoning Thierry IV (Diederik IV) die 16 jaar lang regeerde, tot 737. Hij paste in een rijtje koningen die men later de Vadsige Koningen zou noemen.
> Eeuwenlang heeft de burchtversterking haar verdedigende functie vervuld. In 1814 hield Napoleon I er zelfs nog het Pruisisch-Russisch leger tegen. Van de oude militaire vesting zijn alleen nog muren over. Een wandeling langs die muren biedt je wel mooie uitzichten over de streek. Via het plein voor het stadhuis kan je omhoog wandelen. Rond datzelfde plein vind je ook de toeristische dienst evenals de toegang tot de (verkeersvrije) winkelstraat Grande Rue.
Stadhuis Château-Thierry
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)