Startpagina > Wandelen > GR14 Parijs - Malmedy
> Weer aan het treinstation van Mortcerf om er de 800 km lange GR 14 verder te vervolgen. Al na 1 km kom ik een groep GR-wandelaars tegen. Fransen houden er blijkbaar van om in groep te wandelen, vooral tijdens het weekend. De GR loopt in een bocht rond Mortcerf (inkopen op 1 km). Een afwisseling van veld, bos en woonwijken.
> Na Mortcerf een stuk door open veld, het zijn enorme velden hier. Aan het gehucht La Fourcherie draait GR14 verder het open landschap in, op bos af. Een afgelegen kasteel- en hoevedomein, Les Tournelles. Daarna richting bos van Malvoisine. Een brede brandweg op, begroeid met sleutelbloemen en bosanemonen die je hier in de bossen met miljoenen ziet.
> Er wordt op plaatsen nogal flink selectief gekapt in het Forêt Domaniale de Malvoisine, helaas verdwijnen er hier en daar ook GR-tekens.
> Afdalen dan naar het intieme valleitje van de Aubetin. Ik zal de beekvallei een hele tijd volgen, langs slingerende boswegjes en langs wijken.
> Na 19 km is het mogelijk om een afslag te nemen voor het RER-station Pommeuse-Mouroux. Afdalen naar de vallei van de Grand Morin.
Parijs - Sucy-en-Brie / Sucy-en-Brie - Gretz-Armainvilliers / Gretz-Armainvilliers - Mortcerf / Mortcerf - Coulommiers / Coulommiers - Nogent-l'Artaud / Nogent-l'Artaud - Château-Thierry / Château-Thierry - Dormans / Dormans - Reuil / Reuil - Ay / Ay - Condé-sur-Marne / Condé-sur-Marne - Châlons-en-Champagne / Châlons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois / Vitry-en-Perthois - Trois-Fontaines / Trois-Fontaines - Louppy-sur-Chée / Louppy-sur-Chée - Ermitage Saint-Rouin / Ermitage Saint-Rouin - Varennes-en-Argonne / Varennes-en-Argonne - Briquenay / Briquenay - Chémery-sur-Bar / Chémery-sur-Bar - Sedan / Sedan - Bouillon / Bouillon - Naomé / Naomé - Lesse / Lesse - Grupont / Grupont - Saint-Hubert / Saint-Hubert - Champlon / Champlon - Odeigne / Odeigne - Reharmont /Reharmont - Malmedy / *** Variante Saint-Pierremont - Noyers-Pont-Maugis***
> De Grand Morin is één van de belangrijkste zijrivieren van de Marne. Over 120 km daalt het Grand Morinwater van 205 naar 40 meter hoogte. Het waterdebiet van de Grand Morin kan enorm verschillen. Na hevige regen kan dat oplopen tot 60 kubieke meter per seconde, daarbij worden wel eens gebieden langs de oevers blank gezet. De belangrijkste menselijke concentraties langs deze rivier zijn La Ferté-Gaucher en Coulommiers.
GR14 blijft een goeie 20 km lang in de vallei van de Grand Morin. Deze wordt dan verlaten voor de vallei van ...de Petit Morin. Er is ook een GR du Pays die het mooiste van beide Morins combineert (GR du Pays des Morins).
> Coulommiers is een stadje met zo'n 14.000 inwoners. Verspreid in het vrij compacte centrum zijn een aantal mooie oude gebouwen bewaard gebleven, zoals de oude kaashal (1887), het theater (1904) en vooral de oude commanderie van de Orde van de Tempeliers. Ook in het centrum is een goed onderhouden park (Parc des Capucins). In de lente is de hele stad opgefleurd met kleurige lenteboeiers.
> Overnacht je hier maak dan een uurtje vrij om door de straatjes en parken van Coulommiers te slenteren. Regelmatig zijn er ook culturele evenementen in het levendige stadje. In het informatiekantoor voor toerisme loopt een permanent tentoonstelling over het produkt dat Coulommiers zo beroemd maakte: Kaas.
Industriële archeologie bij het binnenkomen van Coulommiers
> Na 20,2 km plots het centrum van Mouroux. 3 café’s, post, resto, kerk en bakker, maar geen kruidenier gezien.
> Nog 7,5 km tot Coulommiers. Het pad draait nogal en komt via een abattoir en een vervallen molen (papier?) op een nogal onfraaie manier Coulommiers binnen.
> Na de grote bossen van de voorbije 2 wandeldagen trekt GR14 door een meer wisselend landschap van akkers, weiden en (halverwege) nog een flink stuk bos. Dit is de Brie Laitière. De dorpen liggen hier korter bij elkaar. Langs de intieme vallei van het riviertje Aubetin bereikt het pad Coulommiers, gelegen in de vallei van de Grand Morin. Dit provinciestadje heeft een internationale uitstraling dankzij de gelijknamige Briekaas.
> Bevoorradingsmogelijkheden onderweg zijn er in Mortcerf (op 1 km), Mouroux en uiteraard in Coulommiers. Deze stad is de laatste die is gelinkt per RER (via Tournan) met Parijs (Gare de l'Est). De stations meer oostelijk zijn enkele jaren geleden afgeschaft.
Slanke sleutelbloemen
Vallei Aubetin nabij Saint-Augustin
Gesneuvelde GR14--wegwijzer
> GR14 passeert langs één van de mooiste bomen van het bos, de Arbre Roland, meer dan 200 jaren oud. In een droog stuk struikgewas ritselt zowaar een slang weg.
> Het Forêt Domaniale de Malvoisine was in de 13de eeuw al het favoriete jachtgebied van de Franse koning Filips de Schone. Het huidige woud is ongeveer 975 hectaren groot en voornamelijk staatseigendom. Het groenbestand is vooral samengesteld uit eiken, beuken en opgeschoten struikgewas in de vochtigere delen.
Viaduct Pommeuse
> Hier in Vlaanderen wordt de Brie steevast gerelateerd met kaas. Verrassend genoeg merk je in feite onderweg weinig van de produktie hiervan. Bovendien is veeteelt en de daaruit voortkomende kaasproduktie zeker niet de voornaamste landbouwactiviteit in de regio. De plateaus van de Brie worden vooral benut voor de kweek van gewassen. Eerder kleinere weigebieden vinden we in de intieme beek en riviervalleien, gebieden die vaak te nat zijn voor de kweek van andere gewassen. Veeteelt gebeurt trouwens grotendeels in stallen.
> De kaas Brie heeft een lange traditie. Karel de Grote zou in 774 in de abdij van Meaux zijn gepasseerd en vond de kaas zo lekker dat hij hem liet leveren in zijn paleis te Aken. In de 13de eeuw was de kaas helemaal ingeburgerd, zowel bij het gewone volk als in kringen van adel. Lodewijk XVI was er zo gek op dat hij op zijn vlucht naar Varennes-en-Argonne halt hield voor Brie en wijn. Ook zijn laatste wens voor hij werd onthoofd was om nog eens Brie te proeven bij een glas rode wijn (zie ook etappe 16). En welke kaas hield de raaf uit de La fontaine's fabel in zijn bek toen de vos hem het hof kwam maken? Brie! (Zie ook etappe 6).
> De kaas wordt vervaardigd uit wrongel van rauwe, tot 37° opgewarmde melk. Bij lagere temperaturen lekt de kaas vervolgens uit op rieten matten. Na zouting kan de Brie aan een rijpingsproces beginnen van gemiddeld 7 weken in een koele omgeving. Onder de korst zit een crèmige kaas met een vetgehalte tot 45 %. De korst wordt gevormd door een witschimmel die ook voor de afsmaak zorgt. Enkele Briesoorten hebben zelfs een ‘appellation d’origine controlée’ achter hun naam, zoals de beroemde Brie van Meaux (met een diameter van 37 cm ook zowat de grootste), of de Brie van Melun.
>Genaamd naar een stad die langs GR14 ligt is de Coulommiers. Deze populaire Briekaas dankt zijn succes vooral aan de hoge graad van commercialisatie. Het is met een diameter van 14 centimeter ook het kleinste kaasje onder de bekendste Briesoorten. Hij wordt zowel uit rauwe melk (8 weken rijping) als uit gepasteuriseerde melk (4 weken rijping) gemaakt.
> De regio waar we nu al een tijd doorlopen langs GR14 heet Brie. Het is de streeknaam voor een groot gebied ten oosten van Parijs, begrensd in het noorden door de Marne en in het zuiden door de Seine. Onofficieel is de Brie nog eens onderverdeeld in Brie Champenoise, Brie des Etangs enz…
> Het deel van de Brie waar GR14 vandaag onderweg naar Coulommiers doortrok is de Brie Laitière.
> Op km 27 een Lidl langs GR14. Een bruggetje over om het oude stadsdeel te betreden. Een oud smal straatje door langs een dansschool. Zo kom je plots uit aan de hoofdwinkelstraat. Daar naar rechts. Om het toerismekantoor en oud theatergebouw te bereiken moet je aan Hotel de l’Ours naar links.
> GR14 loopt verder door de winkelstraat tot aan een rond punt. Hier vlakbij ligt het RER-station van Coulommiers. Coulommiers is het verste punt van de RER-spoorlijn die via Tournan de link maakt met de Parijse Gare de l’Est. Tot voor kort liep de lijn nog door van Coulommiers tot La Ferté Gaucher maar de lijn werd gedeclasseerd en dat traject wordt nu bediend door bussen van Transilien. GR14 volgt nog een leuk traject door Coulommiers maar dat is voor de volgende dag.
Kerk Mouroux
Lavoir (oude wasplaats) van Bisset
Langs de vallei van de Aubetin
Coulommiers, Parc des Capucins
Coulommiers, gemeentelijk theater
Coulommiers, kasteel en bloemenperken in het Parc des Capucins.
> De wekelijkse markten in de grotere dorpen zijn een uitgelezen kans om eens te zien wat er zoal aan verschillende kaassoorten wordt aangeboden. Helaas is een Briekaasje niet zo geschikt om mee te dragen in je rugzak als picknickhap. Temperaturen boven pakweg 15° doen de Brie geen deugd, hij wordt er al snel iets te vloeibaar door. Je wordt er bovendien een levend reclamebord door voor het geurenspectrum van de Briekaas. Een goed stuk Brie mag niet te vloeibaar zijn en er rust best een donzig laagje witschimmel op. Een glas rode wijn past perfect bij een stuk Brie als dessert. Misschien toch maar beter om een stuk Meaux of Coulommiers gewoon te kopen in de Delhaize in België?
GR 14 Parijs - Malmedy (800 km)