©
Luc Selleslagh 2009 - 2024 Trekkings.be
7. Sint-Katharina-Lombeek
Langs de spoorweg Denderleeuw - Brussel
>
De VIP blijft het asfaltstraatje, dat langs het Hertembos loopt, verder volgen. Aan de linkse kant wat bos en rechts een woonwijk. Verderop slaat de route links af in een kiezelweg. Wat verder moet je even links-rechts. Het pad passeert de toegangsweg tot een voormalige hoeve, waar langs de oprit allerlei oude landbouwwerktuigen zijn tentoongesteld. Op het erf van de woning is nog meer bric-à-brac te bekijken maar de VIP loop hier dus verder door. Het is hier prettig wandelen over een pad dat is afgezoomd met knotwilgen. De gemeente Roosdaal zijn we ondertussen verlaten, we zijn hier in de gemeente Ternat, die zichzelf profileert als 'knotwilgengemeente'. Niet verrassend dat je hier over het met bordjes gemarkeerde 'knotwilgenpad' loopt dus. De VIP zal een tijd met dit pad samen lopen.
> De aanleg van extra treinsporen voor het gewestelijk expresnet (GEN) begin jaren '10 had niet enkel tot gevolg dat er bruggen werden afgebroken maar ook dat de paden die vlak naast de spoorlijn lopen werden herlegd, als werfweg dienst deden of onderwater stonden. In die periode was het onmogelijk het oude tracé van de VIP te volgen. Nu die werken achter de rug zijn zou dat wel weer mogelijk moeten zijn in de omgeving van Sint-Katharina-Lombeek en Wambeek.
> Ter hoogte van een manège met toren moet je rechts om in de richting van enkele huizen te wandelen. Wandel je toch recht door dan kom je op den duur ook bij een spoorwegbrug, maar niet de juiste. Rechts dus, langs het huis met de toren, tot op de Bosstraat en daar links en de spoorweg over via een brug. Na de spoorweg dadelijk rechts een wegje op dat parallel loopt met de spoorweg. Een stuk verder links een schuine weg in, kort door een wijk en bij een kruispunt rechtdoor/links een prettige veldweg op. Hij komt een tijd later uit bij een vijfsprong en asfalt, kassei en veldweg. De VIP verandert nu kort na mekaar enkele keren van pad, alles staat goed aangeduid en de beschrijving is ook goed.
> Je wandelt hier door wijken van Sint-Katharina-Lombeek (dorp van Ternat), zonder dat je echt door het centrum komt. Na een tijdje kom je op een veldweg die naar de spoorwegberm toe overgaat in een smal pad. Aan de voet van de spoorwegberm even links, langs een met palen bebakende weide en langs woekerende Japanse duizendknoop. De spoorweg onder en dadelijk links langs de spoorweg verder. Kort daarna verlaat de VIP het met zeshoekige bordjes gemarkeerde knotwilgenpad en blijft de spoorweg volgen. Onderweg pikken we al snel andere trajecten van lokale wandelingen op. Ondertussen raast er boven op de spoorwegberm zowat elke 3 minuten een trein voorbij op de zeer drukke spoorverbinding Denderleeuw - Brussel. Opgelet bij de oversteek van de steenweg Asse - Edingen.
> We hebben nu 30 km afgelegd van de VIP.
KNOTTernat
> In het beschermde landschap waar we hier lopen staan ongeveer 750 knotwilgen. Het totale knotwilgenbestand op het grondgebied van de gemeente Ternat bedraagt bijna 5.000 stuks. Het grootste deel ervan heeft een eigen paspoort! Ternat voert elke winter een aktief beleid om deze bomen te onderhouden. Per knotwilg is er een jaarlijkse subsidie voorzien van 7,5 €. Het project KNOTTernat groepeert vrijwilligers die in ruil voor het knotwerk de grotere takken mogen meenemen als brandhout. Verder voorziet de gemeente een opleiding en verzekering bij het knotten en stelt ze materiaal zoals een hakselaar, valhelmen en fluovesten ter beschikking. Ook privé-eigenaars kunnen een beroep doen op KNOTTernat.