Overzichtskaart VIP
Startpagina > Wandelen > Voettocht in Pajottenland
8. Wambeek
Prehistorische bulldozer, gestrand langs de VIP.
> Aan de overzijde van de snelle weg Asse - Edingen vervolgen we even rechtdoor, langs de spoorweg. Dan rechts-links langs de Klapscheutbeek door een strook bos om deze beek iets later over te steken. Het pad wordt weer smaller en loopt langs wei en bosrand door de vallei van de Klapscheutbeek verder. Zo bereik je de hoofdweg door Wambeek. De VIP gaat niet dadelijk op het centrum af maar maakt eerst nog een prettige bocht via de voetbalden en over een paar mooie buurtpaden. We zijn in het centrum van 'Wammek'.
> Het huis van Pol de Mont is al enkele jaren geen café meer, zoals de beschrijvende gids over de VIP vertelt. Je draait rond de kerk, langs een muurschildering uit 1978 over Pol De Mont, Lambik en Bruegel, en verder over kassei.
> De tocht naar Ternat loopt bijna volledig over asfaltwegen. Onderweg heb je wel uitzichten over de landelijke omgeving.
Pol De Mont
> Nogal wat historische figuren die belangrijk waren voor de Vlaamse beweging en bewustwording komen uit het Pajottenland, zo ook Pol De Mont (1857 -1931). Al vanaf zijn studententijd was hij aktief betrokken bij Vlaamse groeperingen. Later was hij aktief in Vlaamse taalkunde en met het optekenen van Vlaamse volksverhalen. Vandaag blijft hij vooral voort leven in de vele teksten en gedichten die hij bijeen schreef. Een aantal daarvan hadden zijn lieflijk Pajottenland en zijn geboortedorp Wambeek als thema (zie ook de voorstellingspagina van de VIP), hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Antwerpen doorbracht. Hij is begraven op het Schoonselhof te Antwerpen. Aan zijn geboortehuis, gelegen in de schaduw van de kerk, hangt een gedenkplaat en de VIP passeert ook langs een muurschildering ter zijner ere.
Wambeek
> Hoewel Wambeek kleiner is dan de andere dorpen van Ternat (Sint-Katharina-Lombeek en Ternat zelf), is Wambeek eigenlijk de moederparochie. De geschiedenis van het dorp gaat minstens terug tot de Frankische periode, wellicht nog dieper. De ligging in de buurt van de Romeinse weg Asse - Edingen - Bavay enerzijds en aan een oude drijfweg, die vandaag nog bekend is als de Schapenbaan, is daar wellicht niet vreemd aan.
Wambeek ligt wat in een kom, omgeven door beken en vruchtbare landbouwgrond. Het is vanuit Wambeek dat zowel Sint-Katharina-Lombeek als Ternat zijn gegroeid. Die dorpen zijn pas vanaf de 11de eeuw ontwikkeld toen het wastinegebied waar ze nu liggen, werd ontgonnen. Ironisch genoeg werd Wambeek al een paar eeuwen later het kleinste dorp van de drie. In tegenstelling tot Ternat en St-Katharina-Lombeek ademt het centrum van Wambeek nog een echte dorpssfeer uit, wat nog wordt versterkt door de kasseien rond de kerk. De huidige Sint-Remigiuskerk werd in de 17de en 18de eeuw opgetrokken. Vlakbij ligt het geboortehuis van Pol de Mont.
Brouwerij De Troch
> In de meeste Brabantse dorpen werd de dorpspolitiek eeuwenlang geschreven door een lokaal geslacht van adellijke kasteelheren. In Wambeek was dat niet zo. Hier is het de welgestelde brouwersfamilie De Troch die meer dan een eeuw, tot de fusies van 1976, de lakens uitdeelde. Brouwerij De Troch bestaat nog steeds, hoewel ze sinds de jaren '70 eigenlijk niet meer door een De Troch wordt geleidt. Traditioneel werd er lambik en faro gebrouwen maar de continue dalende verkoop leidde in de jaren '80 tot een reconversie. De basis van hun brouwsels is nog steeds lambik maar behalve een beperkte produktie van oude geuze, wordt die nu vooral vermengd met de meest exotische fruitsoorten. Dat werd in de jaren '80 bij bierkenners niet meteen met gejuich onthaald. Zo worden onder de merknaam 'Chapeau' fruitbieren gemaakt van abrikoos, mirabellen en zelfs mango en banaan! Ze zijn vooral voor de exportmarkt bedoeld. De oude brouwerijgebouwen zijn vandaag ook waardevol industrieel patrimonium.
VIP
205 km